Hytte: Johannes Thingnes Bø

Se hytta til Johannes Thingnes Bø ved Sjusjøen

Her lader Johannes Thingnes Bø opp mellom konkurransene.

DRØMMEFØRE: Slike vintre er midt i blinken for skiskytteren Johannes Thingnes Bø.
DRØMMEFØRE: Slike vintre er midt i blinken for skiskytteren Johannes Thingnes Bø. Foto: Per Erik Jæger
Først publisert

Selv om Johannes gir jernet i skisporet, trenger også han et sted hvor han helt enkelt kan finne roen.

Hyttekosen står høyt i kurs, samtidig som det er viktig med nærhet til gode treningsforhold. Valget falt på snøsikre Sjusjøen, fordi området kan by på et omfattende løypenett som holdes i god stand vinteren gjennom.

– Hyttelivet er ren meditasjon for meg, sier Johannes.

– På hytta skal det være rolig og avslappende, uten tidspress eller altfor mange gjøremål. Det blir mange reise­døgn i løpet av et år som toppidrettsutøver, så jeg setter stor pris på å få tid med kona Hedda og Gustav på hytta, forteller Johannes.

Gustav kom til verden rett før årets VM i skiskyting i Anterselva.

NYTER ROEN: Dette er yndlingsplassen til skiskytter Johannes Thingnes Bø i hytta på Sjusjøen.
NYTER ROEN: Dette er yndlingsplassen til skiskytter Johannes Thingnes Bø i hytta på Sjusjøen. Foto: Geir Olsen

Les mer: – Jeg vil bli en aktiv pappa!

Enkelt hytteliv

Den nye hytta er på vel 75 kvadratmeter, og har alt av fasiliteter. Det setter Johanens pris på. På Sjusjøen er hyttelivet litt annerledes enn det han vokste opp med, like utenfor Stryn.

LUFTIG ALLROM: Stuen har vinduer på tre vegger og i gavlen. Det gir mengder med dagslys i rommet og gjør at det virker større enn kvadratmeterne skulle tilsi. Bak sofaen ligger kjøkkenet med spisebord.
LUFTIG ALLROM: Stuen har vinduer på tre vegger og i gavlen. Det gir mengder med dagslys i rommet og gjør at det virker større enn kvadratmeterne skulle tilsi. Bak sofaen ligger kjøkkenet med spisebord. Foto: Per Erik Jæger

– Der har vi en hytte uten strøm og innlagt vann, og utedoen er plassert 100 meter fra hytta. Så der holdt det med én hyttetur i året med overnatting, siden vi på det meste var med alle syv på hytta samtidig, fordelt på to soverom, kjøkken og stue. Hytta har vi fremdeles, men det blir helst dagsturer dit en gang iblant.

I periodene når Johannes reiser mye og konkurrerer, leier han ut hytta.

Men han bruker hytta på Sjusjøen så snart han har anledning.

– Jeg liker at hytta er forholdsvis liten og samtidig arealeffektiv. Her er det like kos å være alene som å ha med familien på tur, forteller han.

Les også: En vedkurv i gave endte med en drømmehytte på Hafjell

RAMME: Kjøkkenet er bygget som en ramme rundt spisebordet. En arealeffektiv og hyggelig løsning. Innredningen er fra Sigdal.
RAMME: Kjøkkenet er bygget som en ramme rundt spisebordet. En arealeffektiv og hyggelig løsning. Innredningen er fra Sigdal. Foto: Per Erik Jæger
LUFTIG: Selv om stuen er liten, gjør den romslige takhøyden den til et godt sted å være. Her er det bare å la tankene fly. Peis fra Jøtul, bord fra Ikea.
LUFTIG: Selv om stuen er liten, gjør den romslige takhøyden den til et godt sted å være. Her er det bare å la tankene fly. Peis fra Jøtul, bord fra Ikea. Foto: Per Erik Jæger

Rett i skiløypa

TRENINGSROM: Før sesongen smeller til, er det bare å lade opp kreftene så skiskytteren har best mulig tid til å lade om. På hytta er en bod gjort om til treningsrom.
TRENINGSROM: Før sesongen smeller til, er det bare å lade opp kreftene så skiskytteren har best mulig tid til å lade om. På hytta er en bod gjort om til treningsrom. Foto: Geir Olsen

– Målet mitt var egentlig å bygge hytte på sikt, men allerede i 2017 ble drømmen en realitet takket være en sponsorkontrakt med Hedda Hytter. Jeg føler meg veldig heldig, sier Johannes.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Hytta ligger rett ved skiløypa, og det gjør at dørstokkmila er kort for å komme seg ut i den frie naturen.

– Jeg er glad i å være ute i frisk luft, enten det er på ski eller i joggesko.

Selv om vinteren er en naturlig favoritt, liker Johannes også høsten med alle dens farger godt.

– Å være ute i skogen når det blåser er også fint. Det aldri feil med det første store snøfallet heller! Det er alltid like spennende. Flinke arbeidsfolk brøyter og legger til rette strøkne løyper så snart snøen har lagt seg.

ROM MED UTSIKT: Selv om det er lavt under taket på hemsen, gjør det store vinduet rommet til et godt sted å være. Her er det fint bare å slappe av og nyte synet av de snøtunge trærne utenfor.
ROM MED UTSIKT: Selv om det er lavt under taket på hemsen, gjør det store vinduet rommet til et godt sted å være. Her er det fint bare å slappe av og nyte synet av de snøtunge trærne utenfor. Foto: Per Erik Jæger
HYTTEKOS: Utsikten på soverommet avbildet av Johannes selv, slik han våknet til den en vintermorgen.
HYTTEKOS: Utsikten på soverommet avbildet av Johannes selv, slik han våknet til den en vintermorgen. Foto: Privat

Noen ganger vet naturen å overraske når han suser borti gjennom nypreparerte løyper.

Sjusjøen

  • Fylke: Hedmark
  • Kommune: Ringsaker
  • Høyeste temp. siste år: 32,4
  • Laveste temp. siste år: - 24,1
  • Mest nedbør/døgn: 40,3 mm

– Rett før sesongstarten i 2017 møtte jeg en elg i løypa på Natrudstilen mens jeg holdt omtrent 40 kilometer i timen. Heldigvis passerte elgen løypa før jeg passerte den!

Les også: Slik deler kompisene hytte uten å krangle

Yndlingsplassen

Etter å ha tilbrakt lange dager ute i sporet, gjør det svært godt å komme inn i hytta igjen.

– Godfølelsen kommer virkelig når jeg har vært ute i litt surt vær, fått en varm dusj og jeg har fått på meg superundertøyet.

Selv om hytta er kompakt og svært arealeffektiv, virker den likevel lys og luftig. Det er takket være store vinduer og at det er åpent helt opp mot taket over stua.

En løsning Johannes liker ekstra godt, er vinduet med integrert sittebenk. Et slags sittekarnapp. Herfra kan han glede seg når han ser løypene bli preparert.

– Å sitte i karnappet en kveld det er mørkt og kaldt, når tråkkemaskinen passerer mens jeg holder en varm kopp i hånda er fint. Like fint er det å sitte der om morgenen, mens jeg våkner til liv i takt med soloppgangen. Slike stunder er gull verdt, sier han.

BRUKSVENNLIG: Ganggulvet er dekket med fliser, her er det bare å tråkke inn med skiskoene på uten at det gjør noe som helst.
BRUKSVENNLIG: Ganggulvet er dekket med fliser, her er det bare å tråkke inn med skiskoene på uten at det gjør noe som helst. Foto: Per Erik Jæger
SVALE DRLØMMER: Lyse materialer gjør soverommet lett og luftig.
SVALE DRLØMMER: Lyse materialer gjør soverommet lett og luftig. Foto: Per Erik Jæger

– Johannes velger å leie ut hytta i perioder fordi han er mye ute og konkurrerer. Da har han ikke tid til å bruke den. I stedet for at hytta står der kald, så blir den brukt og Johannes får inntekter, sier Truls Furuseth, som står bak Cabin Living AS.

Les også: Denne hytta kjøpte Heidi på impuls mens hun ventet på middagen

NATURLIG LYS: Vinduene flukter omtrent med kjøkkenbenken. På dagtid er kunstig belysning overflødig her.
NATURLIG LYS: Vinduene flukter omtrent med kjøkkenbenken. På dagtid er kunstig belysning overflødig her. Foto: Per Erik Jæger
UTNYTTET PLASSEN: Badet er kompakt innredet for at det skal være plass til en liten badstue, noe som er helt nødvendig for Johannes etter mange timer i skisporet. Badstuen ligger til venstre har glassvegg mot badet og uteområdet.
UTNYTTET PLASSEN: Badet er kompakt innredet for at det skal være plass til en liten badstue, noe som er helt nødvendig for Johannes etter mange timer i skisporet. Badstuen ligger til venstre har glassvegg mot badet og uteområdet. Foto: Per Erik Jæger
FERDIGHYTTE: Hedvig-hytta produseres innendørs som prefabrikkerte moduler i Hedalen i Valdres, og ved Suldal Hyttebygg i Rogaland. Den er på vel 75 kvm og har to etasjer. Hytta er plassert godt inn i terrenget uten å gjøre for mye av seg.
FERDIGHYTTE: Hedvig-hytta produseres innendørs som prefabrikkerte moduler i Hedalen i Valdres, og ved Suldal Hyttebygg i Rogaland. Den er på vel 75 kvm og har to etasjer. Hytta er plassert godt inn i terrenget uten å gjøre for mye av seg. Foto: Per Erik Jæger