TOK PERMISJON OG FLYTTET TIL FJELLS:

Ingunn tok pause fra bylivet og flyttet opp til avsidesliggende støl

Tidlig i mars i fjor pakket Ingunn sekken og satte kursen for Liastøl i Suldal. Der ble hun i flere måneder.

RO I SINNET: – Månedene på Liastøl har gjort noe med meg. Jeg har aldri vært så nedpå. Hjemme er det et jag etter helt nødvendige ting. Jeg vil for alt i verden ikke slippe det gamle livet innpå meg igjen når jeg returnerer til hverdagen, sier Ingunn.
RO I SINNET: – Månedene på Liastøl har gjort noe med meg. Jeg har aldri vært så nedpå. Hjemme er det et jag etter helt nødvendige ting. Jeg vil for alt i verden ikke slippe det gamle livet innpå meg igjen når jeg returnerer til hverdagen, sier Ingunn. Foto: Lise Bjelland
Først publisert Sist oppdatert

Liene lyser irrgrønt oppover veien fra dalen, en svingete vei som Ivo Caprino garantert ville likt. Skogen tynnes mer og mer ut, og etter hvert åpner fjellandskapet seg. Midt i en bakke dukker et lyst hode opp, og snart sitter vi ved bordet på koselige Liastøl.

– Jeg har jobbet i en barnehage i Stavanger i 25 år. Det er en fantastisk jobb som jeg stortrives i, begynner Ingunn Skogen, mens gloheit kaffe skjenkes og nystekte eggekaker serveres.

– Samtidig har jeg i mange år hatt et ønske om å bo på stølen en periode. Jeg er veldig knyttet til plassen. Plutselig var det en åpning i livet som gjorde at jeg kunne få det til.

– Men hva skal du gjøre det halve året? spurte venner og kjente. Minst mulig, svarte jeg.

Ingunn ler høyt og hjertelig.

Rimelig raskt kastet hun klokken. Fjellgeita fant fort ut at dagen starter når solen står opp, og snart hadde hun sine små, viktige rutiner. Fyr i oven var første prioritet mens det ennå var vinter og kaldt, deretter på med kaffekjelen og ut med flagget. Så kunne dagen begynne.

MORGENSTUND: Glohet kaffe skjenkes i koppene og på bordet står nystekte eggekaker. I snart et halvt år hadde Ingunn permisjon fra jobben og fast tilholdssted på stølen.
MORGENSTUND: Glohet kaffe skjenkes i koppene og på bordet står nystekte eggekaker. I snart et halvt år hadde Ingunn permisjon fra jobben og fast tilholdssted på stølen. Foto: Lise Bjelland
KAFFEHJØRNE: Det enkle kjøkkenet holder i massevis. – En påske var vi ni her. Det hang klær overalt og det var trangt rundt bordet, men så fint det var, mimrer Ingunn.
KAFFEHJØRNE: Det enkle kjøkkenet holder i massevis. – En påske var vi ni her. Det hang klær overalt og det var trangt rundt bordet, men så fint det var, mimrer Ingunn. Foto: Lise Bjelland

Krevende handleturer

2. mars i fjor startet oppholdet hennes på stølen. Da lå det fremdeles en god del snø i fjellet, og bilen måtte parkeres snaue tre kilometer unna. Med tung sekk på ryggen i bratte motbakker, ble det noen krevende turer ned til
dalen for å handle.

Les også: Spleiset på hyttetun med svigerfar og pusset opp hver sin hytte

– Først i slutten av april kunne jeg kjøre helt opp, derfor prøvde jeg å begrense handleturene til en gang i uka. Men så er jeg så glad i appelsiner, friske blomster og poteter! For ja, jeg lager faktisk middag hver dag.

Dermed var det behov for en del gass. Ingunn gikk flere ganger opp og ned til bilen både to og tre turer for å få med seg alt.

– Gassen bærer jeg på ryggen med en hundesele surret rundt, og jeg kjenner at kroppen er blitt sterkere i løpet av tiden her.

Hele bygda visste at hun var bosatt på stølen, det fikk hun flere små og kjærlige bevis på. En vinterdag, etter et ufyselig vær, kom tilfeldigvis en på scooter for å sjekke at alt sto bra til.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Det varmer å merke omtanken de har for meg.

HEL VED: Det er hverken innlagt vann eller strøm på stølen, og Ingunn passer godt på at vedlageret alltid er fylt opp.
HEL VED: Det er hverken innlagt vann eller strøm på stølen, og Ingunn passer godt på at vedlageret alltid er fylt opp. Foto: Lise Bjelland
FØR OG NÅ: Den gamle ytterveggen på det som var den opprinnelige stølen, vender ut mot kjøkkenet. Innenfor ses nymalte vegger og senger i farger som står flott til det ubehandlede treverket.
FØR OG NÅ: Den gamle ytterveggen på det som var den opprinnelige stølen, vender ut mot kjøkkenet. Innenfor ses nymalte vegger og senger i farger som står flott til det ubehandlede treverket. Foto: Lise Bjelland

Liastøl

Kommune: Suldal

Fylke: Rogaland

Høyeste temp. siste år: 27,7

Laveste temp. siste år: -10,2

Mest nedbør/døgn: 92,5 mm

Kobler ut alt

Månedene på Liastøl har vært en eneste stor opptur. Ingunn kan bruke dagene til akkurat det hun vil, uten tanke på annet enn de mest nødvendige og eksistensielle gjøremålene. Det gjør godt for en ellers så travel bysjel.

På dager med innevær rigger hun seg til foran ovnen og drar frem strikketøyet eller leser. Men helt eremitt er hun ikke blitt, nesten hver helg har mannen Ketil kommet inn fra byen. Ingunn merker godt hva oppholdet har gjort med henne.

For mens han kan bli rastløs av regn og utsikter til en innedag, betyr det ingenting for henne.

– Jeg blir helt rusa på livet. Jeg finner ikke den samme roen andre steder. Stillheten og naturen her, fuglene som har kommet nå, det er som å leve i et eventyr. Kjæledyr har jeg også fått, en røyskatt satt plutselig på gulvet en dag og kikket nysgjerrig på meg. Siden er den blitt et daglig syn.

Les også: Se Johannes Thingnes Bøs hytteparadis rett ved skiløypa

Fikk kjøpe stølen

Ingunn visste nesten ikke hvordan det skulle bli å komme hjem igjen da vi møtte henne på stølen i fjor. Hun ville ikke for alt i verden miste roen hun hadde fått i seg.

– Noen mente jeg var gal da jeg fortalte om planene mine. Men jeg stolte på meg selv, og det kjennes som en liten seier. Samtidig blir det så fint å komme hjem til jobb, mann og barn. Til flokken min. Det er den som betyr noe.

Til sin store glede har Ingunn og familien nå fått kjøpe stølen, og rogalendingen har gått mange turer i Suldalsheia også denne sommeren.

– Vi har lånt stølen i 22 år, men etter jeg bodde der i fire måneder, fikk vi tilbud om å kjøpe den, noe som vi slo til på. Så i dag eier vi Liastølen, forteller Ingunn Skogen.

GJØR PORTEN HØY: Den gamle døren inn til den kombinerte stuen og soverommet er saktens vid nok, men det gjelder å passe hodet.
GJØR PORTEN HØY: Den gamle døren inn til den kombinerte stuen og soverommet er saktens vid nok, men det gjelder å passe hodet. Foto: Lise Bjelland
Royal. En utedo helt etter norsk tradisjon.
Royal. En utedo helt etter norsk tradisjon. Foto: Lise Bjelland
Merket. Om noen skulle være i tvil. Liastøl ligger på 575 meter over havet, i grenselandet mellom skog og fjell.
Merket. Om noen skulle være i tvil. Liastøl ligger på 575 meter over havet, i grenselandet mellom skog og fjell. Foto: Lise Bjelland
ENERGIBANK: Stølen på Liastøl er Ingunns ladestasjon. Hun nyter stillheten og den vakre naturen her.
ENERGIBANK: Stølen på Liastøl er Ingunns ladestasjon. Hun nyter stillheten og den vakre naturen her. Foto: Lise Bjelland