EKSPERTHJELP:
Kan grunneier nekte innløsning av leietomter?
Grunneieren sier at eiendommen har heftelser i form av pant og at det derfor er vanskelig å få løse ut enkelte tomter. Har han lov til å nekte innløsning av tomter på dette grunnlaget? Advokat Harald Ramm svarer.
Spørsmål:
Vi er en gjeng hytteeiere som ønsker å løse inn våre leietomter. Grunneieren sier at eiendommen har heftelser i form av pant og at det derfor er vanskelig å få løse ut enkelte tomter.
Har han lov til å nekte innløsning av tomter på dette grunnlaget? Selve hyttefeltet ble påbegynt på 1950–60 tallet, så grunnlaget om 30 års leietid er så absolutt til stede.
M.O.
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Svar:
Ved opprettelse av nye festekontrakter krever plan- og bygningsloven i dag at det skal opprettes egne festenumre. For at festene skal være heftelsesfrie, må grunneier innhente samtykke fra panthavere til å frafalle pant i festetomten.
På den måten vil ikke festetomtene hefte for grunneiers pantegjeld. På 1950- og 1960-tallet krevde ikke loven at det skulle opprettes egne festenumre. Festekontrakter ble da tinglyst som en heftelse på grunneiers eiendom.
Når det er snakk om så vidt gamle kontrakter, er det lite sannsynlig at gjelden på grunneiers eiendom er eldre enn festekontraktene, slik at dere vil ha bedre prioritet enn panthaverne. Når festekontraktene er tinglyst før pantet, vil panthaverne være kjent med festekontraktene og normalt samtykke i å frafalle pant.
Ved innløsning vil kommunen opprette et eget gnr./bnr. for tomten. Når det er gjort, er det bare å kontakte kreditor og be om frafall av pant i den «nye» tomten. Når innløsningsretten ellers gjelder, kan ikke grunneier nekte innløsning på dette grunnlaget.
Denne retten følger av tomtefesteloven § 32. Dere kan kreve innløsning etter 30 år regnet fra inngåelsen av kontrakten.
Glemmer dere å kreve innløsning etter 30 år, må dere vente i 10 år før innløsning kan kreves igjen. Krav om innløsning må fremsettes overfor grunneier senest ett år før innløsningstidspunktet. Grunneier kan nekte innløsning dersom han selv driver jord- og skogbruk på et visst nivå.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Denne saken ble første gang publisert 22/09 2021, og sist oppdatert 09/03 2022.