hytte på hafjell

En vedkurv i gave ble til drømmehytte på Hafjell

Hytta ligger i et seterlandskap og har derfor fått en enkel form.

LUFTIG ALLROM: Takhøyden gir en god romfølelse på spiseplassen. Bordet er spesiallaget av Tree Stories. Kjøkkenet er fra Ikea. Stoler fra Hay.
LUFTIG ALLROM: Takhøyden gir en god romfølelse på spiseplassen. Bordet er spesiallaget av Tree Stories. Kjøkkenet er fra Ikea. Stoler fra Hay. Foto: Per Erik Jæger
Først publisert

Det startet med en julegave fra en skiglad datter julen 2015. Foreldrene tok hintet da de fikk en vedkurv og en utgave av Hytteliv pent innpakket til jul.

Et drøy år etter, påsken 2017, sto hytta på Lisetra på Hafjell klar, med to soverom, hems, kjøkken, bad, stue og TV-stue. Utvendig er det en bod.

SNØSIKKERT:. Hafjell er godt tilrettelagt for skientusiaster, og midt i blinken for den skiglade familien. Furupanelet på vegger og tak er satt inn med jernvitriol som på sikt gir et grålig skimmer.Variert utsikt. Fra hytta er det en utsikt mot skogen rett bakenfor og en langt inn i fjellheimen fra fremsiden.
SNØSIKKERT:. Hafjell er godt tilrettelagt for skientusiaster, og midt i blinken for den skiglade familien. Furupanelet på vegger og tak er satt inn med jernvitriol som på sikt gir et grålig skimmer.Variert utsikt. Fra hytta er det en utsikt mot skogen rett bakenfor og en langt inn i fjellheimen fra fremsiden. Foto: Per Erik Jæger

Det beste fra seterlivet

Hytta ligger i et gammelt seterlandskap, og det har også preget hyttas form.

– Vi liker at hytta har en forenklet form som ligner de gamle setrene. Tretaket gjør hytta enkel og lite prangende, lik de gamle hyttene, samtidig som den har et moderne preg forteller hytteeier Tore Magler Wiggen.

Inne, derimot, er forskjellen stor fra de gamle setrene.

Her er et stort rom med store vindusflater på begge sider, beskyttet med en svalgang. Kjøkken, spisebord og stue er samlet. Det store rommet oppfordrer til sosialt samvær, noe familien på fire setter stor pris på.

– Vår type hytte er ofte innredet med kjøkkenøy. Akkurat slik vi ville ha det. Vi liker åpenheten løsningen gir.

Åpen interiørløsning

– Utsikten mot Gudbrandsdalen er så herlig. Her opplever vi fantastiske solnedganger, sier Tore, som er glad for datterens initiativ.

SKJERMET MOT VÆR OG VIND: Svalgangengjør den ellers åpne og transparente hytta lun. Uterommet på baksiden mot skogen kan brukes nesten uansett vær.
SKJERMET MOT VÆR OG VIND: Svalgangengjør den ellers åpne og transparente hytta lun. Uterommet på baksiden mot skogen kan brukes nesten uansett vær. Foto: Per Erik Jæger
KOMFORT: Her er det fint å sette seg ned etter lange dager på ski. Stolen fra Andre etasje på Røa er en midlertidig løsning foran peisen, den skal brukes ute. Peis fra Rais. Furupanelet på vegger og tak er behandlet med Osmo voks, driftwood.
KOMFORT: Her er det fint å sette seg ned etter lange dager på ski. Stolen fra Andre etasje på Røa er en midlertidig løsning foran peisen, den skal brukes ute. Peis fra Rais. Furupanelet på vegger og tak er behandlet med Osmo voks, driftwood. Foto: Per Erik Jæger

Å komme inn i varmen etter en lang dag ute, gjør godt.

Inne har hytta en åpen løsning med stue og kjøkken i samme rom, med store vinduer mot Gudbrandsdalen. Fra baksiden kan man nyte skogens ro, herfra ser man rett inn i skogen.

Hyttegrenda bærer navnet Furtholoa etter ei seterjente som dro inn i skogholtet her for å furte.

Les også: Overvant høydeskrekken og fant hytteparadis

Tilpassede løsninger

Spisebordet er bygget til rommet av en møbelsnekker fra Tree Stories. Den massive eikeplaten i kombinasjon med et understell av metall gjør det robust.

ÅPENT LANDSKAP: Den lille tv-stua er innredet slik at man kan ha kontakt mellom sofaen og spisebordet.
ÅPENT LANDSKAP: Den lille tv-stua er innredet slik at man kan ha kontakt mellom sofaen og spisebordet. Foto: Per Erik Jæger

Jernunderstellet går igjen på badet. Her har vasken også fått et tilpasset jernunderstell, i stedet for typiske underskap. Sengene på soverommene har Tore snekret selv.

Dette er hytta:

  • Hyttetype: Lysthus fra Rindalshytter
  • Arkitekt: Ole Petter Wullum
  • Byggeår: 2016–2017
  • Størrelse: 70 m²
  • Utvendig kledning og tak: Furu satt inn med jernvitriol
  • Rominndeling: Stue og kjøkken, tv-stue, bad, tre soverom og bod.
  • Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Små justeringer av hyttemodellen ga familien det lille ekstra.

– Entreen og badet gjorde vi litt større ved å bygge ut med 60 centimeter. Etter å ha landet de viktigste rommene, som kjøkken og stue, brukte vi resten av plassen til soverom. Å gjøre endringer var uproblematisk, men vi droppet å løfte taket en halv meter for å få bedre plass på hemsen. I dag er vi usikre på om det var et riktig valg, sier Tore.

Les også: Denne hytta kjøpte Heidi på impuls mens hun ventet på middagen

Moderne og lunt

Fordi vinduene er så store, ble det viktig å få lagt inn varme under tregulvet.

– Det ble litt utfordrende, men resultatet med varmefolie under tregulvet gjør hytta svært lun og varm. Når vi fyrer i peisen må vi ofte lufte ut fordi det blir for varmt.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Peisen de valgte, er nok dimensjonert for kaldere og større hytter. Seterfolket før i tida ville nok ha satt stor pris på både varme i gulvet og den litt vel effektive peisen.

HELHET: Tre på veggene gjør badet til et behagelig rom å være i. Servantbenken er laget av Tree Stories. Understellet er tilpasset av en smed. For å gi økt romfølelse er underskapene droppet og et stort speil er plassert på veggen.
HELHET: Tre på veggene gjør badet til et behagelig rom å være i. Servantbenken er laget av Tree Stories. Understellet er tilpasset av en smed. For å gi økt romfølelse er underskapene droppet og et stort speil er plassert på veggen. Foto: Per Erik Jæger
SELVSNEKRET: Tore er litt hendig av seg, sengene har han snekret selv. Liftgardin fra Home & Cottage.
SELVSNEKRET: Tore er litt hendig av seg, sengene har han snekret selv. Liftgardin fra Home & Cottage. Foto: Per Erik Jæger

– De lune trematerialene gjør hytta til et godt sted å være. Naturen og nærheten til fjellet gir oss den gode hyttefølelsen. Her kan vi dra rett ut i godt preparerte skiløyper og sykle i et godt utbygd nettverk av stier. Selv i mørket kan vi gå på ski i en lyssatt løype helt til skistadion på Mosetertoppen.

At det ble hytte på Hafjell, er et resultat av skigleden som familien deler.

– Av turer i området anbefaler vi turene nordover i retning Rondane, her kan man gå uforstyrret mil etter mil i Europas beste løypenett. Sørover kommer man kjapt til Pellestova som er et svært populært treffsted med et herlig spisested. Vestover treffer man på Lienden som er en hyggelig hytte der en familie steker vafler og lager godt mat på en gammel seter, et veldig koselig sted.

Les også: – Å, for en utsikt! Her må vi bygge hytte

Planskisse
Planskisse Foto: Jo Sjølie
MIDT I SKIELDORADO: Hafjell er godt tilrettelagt for skientusiaster, midt i blinken for den skiglade familien. Furupanelet på vegger og tak er satt inn med jernvitriol som på sikt gir et grålig skimmer.
MIDT I SKIELDORADO: Hafjell er godt tilrettelagt for skientusiaster, midt i blinken for den skiglade familien. Furupanelet på vegger og tak er satt inn med jernvitriol som på sikt gir et grålig skimmer. Foto: Per Erik Jæger
BESKYTTET: Svalgangen gir god beskyttelse mot været.
BESKYTTET: Svalgangen gir god beskyttelse mot været. Foto: Per Erik Jæger