Guide til peisovner
Tenn gnisten med ny ovn
Ønsker du å skaffe deg en ny ovn, er utvalget enormt. Her har vi samlet noen mellomstore modeller.
Fyringstips
- Kald ovn og kald skorstein trekker dårlig, og oppfyring krever åpen dør - særlig hvis det brukes mye papir.
- Ovnsprodusentene anbefaler å bruke tennbriketter. De gir en konstant, liten flamme, som tenner veden gradvis. Å lage bål med et par avissider for å varme opp lufta i skorsteinen, gir kun kortvarig effekt. Det vil raskt danne seg en ny kaldluftspropp igjen, ettersom skorsteinen fortsatt er kald.
- Nye ovner er mer krevende mht. opptenning enn de gamle, men når vi først har fått fyr på bålet, får vi mye mer varme ut av vedkubbene i en ny ovn.
- Mange produsenter fraråder å bruke ovnene som «forbrenningsovner», fordi ulike stoffer kan angripe stålet.
- Rekved bør ligge utendørs i et par år, før de brukes til fyring.
Det er dyrere å produsere buet glass og buede ovnssider, men markedet etterspør dette, og produsentene svarer med å tilby flere fornuftige og stilige ovner i mange prisklasser.
Dagens ovner har generelt god kvalitet, og det skal mye til for å kjøpe katta i sekken.
Men praktiske småting skiller.
Det er ikke sikkert at den dyreste og største ovnen er best til ditt bruk.
Å plassere en 3-12 kW Scan DSA i en liten hytte, er helt overflødig. Dette beistet av en ovn kan varme opp en gymsal, og forvandler lett en liten stue til en badstue, selv med beskjeden fyring.
Les mer:
Varmt neste morgen
Der ovnen er eneste varmekilde og vi ønsker det varmt i stua neste morgen, er klebersten et godt valg.
Klebersten magasinerer mye varme, og ved å bruke det på ovnens overflater, vil man beholde store deler av varmen over natta. Men tunge støpejernsovner vil også holde godt på varmen i forhold til plateovnene, som blir raskere kalde. Men de er til gjengjeld raskere å varme opp.
Ovnene fås med forskjellig overflate - vanligvis kan man velge mellom grå og sort, men også andre varianter som rustfritt stål, klebersten eller emalje i ymse farger.
Glem brannmuren
Et felles trekk for dagens ovner, er at bak- og sideflatene er ventilert og ikke blir varmere enn ca. 40-50 grader (konveksjon). Det betyr at ovnene kan plasseres nærmere treverk enn vanlig, noe som gir økonomiske og praktiske fordeler.
Brannmur kan droppes i mange tilfeller. Minsteavstanden fremgår av ovnens bruksanvisning, men kan være ned til ca. 15 cm.
I enkelte av ovnene, f.eks. Dovre 760, kan du fyre med vedkubber på 60 cm, mens andre knapt får plass til kubber på 30.
Hogger du din egen ved, sparer du mange arbeidsøkter hvis kubbene kan kappes lengre.
Glass med innsikt
Felles for mange av dagens ovner, er at de er utstyrt med glass, slik at man ser peisbålet.
Glassene kan imidlertid få et belegg av sot, dersom de ikke «spyles» av friskluft.
Har ovnen også glass i sidene, kan den være både kjøkkenpeis og stuepeis.
Les også: