FLYTTET GAMMEL TØMMER BYGNING:

Den moderne hytta er egentlig over 100 år gammel

Hytta fra 1882 ble plukket fra hverandre i og flyttet 190 kilometer – nå er den ikke til å kjenne igjen

<b>DEN SER FLETTA NY UT, MEN... </b>Det gamle bryggerhuset fra 1882 sto på en gård i Vang. Ivar og Ranveig flyttet det til Gålå og pusset det opp slik at familien nå har fått en moderne hytte med masse sjel.
DEN SER FLETTA NY UT, MEN... Det gamle bryggerhuset fra 1882 sto på en gård i Vang. Ivar og Ranveig flyttet det til Gålå og pusset det opp slik at familien nå har fått en moderne hytte med masse sjel. Foto: Jeanette Bækkevold
Først publisert Sist oppdatert

Ute er det småkaldt og grått, men inne i hytta til familien Thorsteinsen er det varmt og koselig. Ranveig Kristin, Ivar, Albertine og Dennis har tatt en helgetur opp til Gålå, noe de gjør så ofte de kan. Yngstemann Oliver er på besøk hos en kamerat.

Ivar jobber som håndverker, og det var en elektriker i firmaet hans som for noen år siden tipset om det gamle bryggerhuset. Det sto på et jorde på en gård i Vang, i det som da het Hedmark fylke.

Bonden skulle fjerne huset, og familien kunne få det dersom de plukket det ned selv.

– Vi bestemte oss for å slå til, for drømmen var å kunne bruke det som hytte et eller annet sted, en eller annen gang, forteller Ranveig.

Dette var i 2014, og noen hyttetomt hadde familien foreløpig ikke. Derimot fikk de låne plass i en låve hos en annen bonde. Etter at bryggerhuset var demontert og tømmerstokkene nummerert, ble huset midlertidig satt opp igjen inne i låven for at det skulle stå der og tørke i påvente av egnet sted.

GITT BORT: Da familien fikk muligheten til å overta den gamle tømmerbygningen, slo de til.
GITT BORT: Da familien fikk muligheten til å overta den gamle tømmerbygningen, slo de til. Foto: Privat

For familien, som er bosatt på Hamar, ble Gålå vurdert som aktuelt område.

Det ligger om lag 190 km unna Vang der det gamle bryggerhuset opprinnelig stod plassert.

Fart i sakene ble det da de fikk vite at Gålå skulle være arena for Hovedlandsrennet på ski i 2019, noe som er en stor begivenhet, rett og slett et ski-NM for 15-og 16-åringer.

– Siden Albertine er aktiv langrennsløper, fikk vi litt press på oss, for det hadde jo vært gøy om vi kunne få satt opp hytta på Gålå innen den tid. Vi så på noen hyttetomter som var litt for dyre før vi fikk tilbud om denne tomta i Peer Gynt-lia, sier Ranveig.

Fra hytta er det nydelig utsikt mot Valsfjellet.
Fra hytta er det nydelig utsikt mot Valsfjellet. Foto: Jeanette Bækkevold

Ivar og Dennis dro opp for å se på den, og Dennis falt for en skjeggete, gammel bjørk som var kjempefin å klatre i. «Guten må jo få klatre», sa grunneieren, og dermed var den saken avklart.

Ranveig ønsket seg et minimalistisk kjøkken, og på Finn fant hun denne svarte innredningen som de fikk kjøpt for 4500 kroner – inkludert kjøleskap, fryser og oppvaskmaskin.
Ranveig ønsket seg et minimalistisk kjøkken, og på Finn fant hun denne svarte innredningen som de fikk kjøpt for 4500 kroner – inkludert kjøleskap, fryser og oppvaskmaskin. Foto: Jeanette Bækkevold

Bodde i brakke

I juni 2018 var det klart for graving og støping av grunnmur, og sommer-ferien ble brukt til å sette opp hytta, stokk for stokk. Fem lag med maling ble fjernet fra tømmeret, noe som var en enorm pussejobb.

Fylke: Innlandet

Kommune: Sør-Fron

Nærmeste tettsted: Vinstra

Høyeste temp. siste år: 23,2 

Laveste temp. siste år: – 26,0

Mest nedbør/døgn: 30 mm 

Se mer

All fritid i løpet av sommeren og høsten gikk med til å få hytta ferdig, imens bodde familien i en brakke med fire senger og en madrass på gulvet.

– Vi leide en mobil utedo, og heldigvis var sommeren så varm at vi kunne bade i vannene rundt her.

Bryggerhuset besto av ett stort rom med grue, og to mindre rom hvor tjenestefolket bodde. Hytta har nå i tillegg fått en entré, bad og hems.

– På grunn av vannrørene måtte kjøkkenet og badet ligge vegg i vegg, så det sa seg selv hvor badet måtte plasseres, forklarer Ivar.

For selv om bygningen er eldgammel, er komforten av dagens standard – i dette hyttefeltet lå alt til rette med vann og strøm.

– Vi hadde nok ikke vært her like mye hvis det var enklere forhold. Vi er jo vant til «luksus», og det synes vi er deilig å ha her også, sier Ranveig.

BYGGEÅR: 1882, restaurert i 2018 

STØRRELSE: Ca. 70 m²

UTVENDIG KLEDNING: Tømmer

TAK: Skifertak

ROMINNDELING: Åpen stue/kjøkken, entré, bad, to soverom og hems.

FASILITETER: Innlagt strøm, vann, internett og bilvei helt frem.

INSTAGRAM: @bryggerhuset_i_peergyntlia

Se mer

Hun har fått frie tøyler når det gjelder innredning, for Ivar vet at det hun gjør blir bra. Mye er kjøpt brukt, mens andre ting er blitt dyrere enn antatt. Den store replika-lysekronen, for eksempel.

Familien Thorsteinsen tar turen til Gålå så ofte de har anledning. Av og til er det bare litt utfordrende å finne ledige helger, siden barna er aktive innen både ski og fotball.
Familien Thorsteinsen tar turen til Gålå så ofte de har anledning. Av og til er det bare litt utfordrende å finne ledige helger, siden barna er aktive innen både ski og fotball. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg fant den på Voga til en relativt billig penge, så jeg slo til. Etter en tid fikk jeg mail om at jeg kunne komme og hente lampen – på varehuset i Irland. «Hva? Irland?» Da fikk jeg hakeslepp, sier Ranveig og ler.

Nå er det en morsom historie, men der og da var det ikke spesielt festlig.

– Alternativt kunne jeg ordne frakt selv, så det ble jo til det, noe som ble en langvarig og kostbar affære. Det hadde faktisk vært billigere å reise til
Irland og hente den selv, men det visste jeg jo ikke på forhånd. Nå er lampen her, og jeg er veldig fornøyd med den, sier Ranveig.

Og hvordan gikk det så med Albertine på Hovedlandsrennet i 2019? Jo da, det ble ny personlig rekord på sprinten, og etterpå ble det feiring og kos med resten av familien i den nye hytta fra 1882.

Se flere bilder av hytta under:

Det store spisebordet har Ivar laget selv. Da familien skulle feire sin første nyttårsaften her, manglet de sitteplasser, og siden Skeidar hadde ti av disse grå stolene på salg akkurat da, ble det dem.
Det store spisebordet har Ivar laget selv. Da familien skulle feire sin første nyttårsaften her, manglet de sitteplasser, og siden Skeidar hadde ti av disse grå stolene på salg akkurat da, ble det dem. Foto: Jeanette Bækkevold
Sambatrappen som leder opp til hemsen er plassert mellom de to soverommene. Familien fikk trappen av noen som pusset opp og skulle kvitte seg med den – og den passet perfekt her!
Sambatrappen som leder opp til hemsen er plassert mellom de to soverommene. Familien fikk trappen av noen som pusset opp og skulle kvitte seg med den – og den passet perfekt her! Foto: Jeanette Bækkevold
På hemsen er det Dennis og Oliver som regjerer, i tillegg til at det finnes ekstra sengeplasser til eventuelle gjester. Det er svært lavt under taket her oppe, derfor er madrassene lagt rett på gulvet.
På hemsen er det Dennis og Oliver som regjerer, i tillegg til at det finnes ekstra sengeplasser til eventuelle gjester. Det er svært lavt under taket her oppe, derfor er madrassene lagt rett på gulvet. Foto: Jeanette Bækkevold
Baderommet har marmorfliser på gulvet, mens veggene <br/>er beiset i fargen Skumring fra Tyrilin. Servantskapet er fra Ikea, og speilet er kjøpt på komplett.no.
Baderommet har marmorfliser på gulvet, mens veggene
er beiset i fargen Skumring fra Tyrilin. Servantskapet er fra Ikea, og speilet er kjøpt på komplett.no.
Foto: Jeanette Bækkevold
Tips!Sengegavlen på foreldre-soverommet har Ranveig laget selv. Hun festet en gammel overmadrass av skumgummi til en treplate og trakk velurstoff rundt før hun satte på nagler.
Tips!Sengegavlen på foreldre-soverommet har Ranveig laget selv. Hun festet en gammel overmadrass av skumgummi til en treplate og trakk velurstoff rundt før hun satte på nagler. Foto: Jeanette Bækkevold
I sin tid var dette et stort baksterom i det gamle bryggerhuset i Vang, nå fungerer det som åpen stue- og kjøkkenløsning. Rundstokkene i taket er nye, det samme er vinduer og dører, men veggene er fra 1882.
I sin tid var dette et stort baksterom i det gamle bryggerhuset i Vang, nå fungerer det som åpen stue- og kjøkkenløsning. Rundstokkene i taket er nye, det samme er vinduer og dører, men veggene er fra 1882. Foto: Jeanette Bækkevold

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 04 2021

Bryggerhuset hadde sett sine bedre dager, men det meste av materialene holdt ennå god kvalitet. Etter at det var blitt tørket, ble hele bygningen satt sammen igjen.
Bryggerhuset hadde sett sine bedre dager, men det meste av materialene holdt ennå god kvalitet. Etter at det var blitt tørket, ble hele bygningen satt sammen igjen. Foto: Privat
Det gamle bryggerhuset fra 1882 sto på en gård i Vang. Ivar og Ranveig flyttet det til Gålå og pusset det opp slik at familien nå har fått en moderne hytte med masse sjel.
Det gamle bryggerhuset fra 1882 sto på en gård i Vang. Ivar og Ranveig flyttet det til Gålå og pusset det opp slik at familien nå har fått en moderne hytte med masse sjel. Foto: Jeanette Bækkevold
Hytta var innflyttingsklar ved årsskiftet 2018/2019. Her er Ranveig og barna Albertine og Dennis ute og leker med hunden Ulla. 
Hytta var innflyttingsklar ved årsskiftet 2018/2019. Her er Ranveig og barna Albertine og Dennis ute og leker med hunden Ulla.  Foto: Jeanette Bækkevold
Dennis (f.v.), Ivar, Ranveig, Albertine og hunden Ulla er samlet rundt det hjemmelagde spisebordet på hytta. Yngstemann Oliver var hos en kamerat da Hytteliv var på besøk.
Dennis (f.v.), Ivar, Ranveig, Albertine og hunden Ulla er samlet rundt det hjemmelagde spisebordet på hytta. Yngstemann Oliver var hos en kamerat da Hytteliv var på besøk. Foto: Jeanette Bækkevold
Slik er romløsningen i den nye, gamle hytta blitt. 
Slik er romløsningen i den nye, gamle hytta blitt.  Foto: Privat