Røykvarsel OG BRANNSIKKERHET

Ekspertene er ikke i tvil: Velg denne røykvarsleren

Røykvarsleren redder liv, men hva slags røykvarsler bør du velge på hytta?

<b>LIVREDDER: </b>Pass på at røykvarslerne er riktig plassert, er i orden og har batterier som virker.
LIVREDDER: Pass på at røykvarslerne er riktig plassert, er i orden og har batterier som virker. Foto: Angel Cortijo Nieto, Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Du har i prinsippet to valg når du skal kjøpe røykvarslere som går på batteri. Du kan gå for ioniske eller for optiske.

– Forskjellen er måten de oppdager brann på, sier Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver hos forsikringsselskapet Tryg.

Klar anbefaling

De optiske røykvarslere virker slik at de nærmest ser partiklene som oppstår når en ulmebrann begynner å utvikle seg.

De ioniske varslerne, derimot, føler – eller reagerer på – ioniske gasspartikler som kommer med høy temperatur og mye flammer.

Selv er Brandeggen ikke i tvil om hvilke du bør velge:

Sigmund Clementz Forsikringsselskapet If 
Sigmund Clementz Forsikringsselskapet If  Foto: Privat

– En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann vesentlig raskere enn en ionisk røykvarsler, dessuten oppdager den også flammebrann. Og siden de aller fleste boligbranner starter som ulmebrann, anbefaler vi optisk røykvarsler.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef hos If, har samme rådet, og legger til at de optiske røykvarslere i tillegg reagerer på åpen flammebrann – slik som de ioniske varslerne.

Du får så å si to for én i en optisk røykvarsler.

– Tidligere var det de ioniske varslerne som var vanligst, men i dag er det nesten bare optiske røykvarslere å få kjøpt. Det er nok fordi de er de beste.

Clementz påpeker samtidig at alle som bruker gass på hytta, bør montere gassvarsler. For hverken en optisk eller ionisk røykvarsler vil reagere på propangass-lekkasje fra en gassbeholder.

– Det er dessverre flere tilfeller av gassforgiftning med døden til følge på norske hytter. Så en gassvarsler vil være en trygghet mot dette.

Les også: De smarte musefellene: Nå får du varsel på mobilen når musen har gått i fella

Er de dyreste best?

Alle røykvarslere som selges i Norge skal være godkjent etter EU-standard EN14604.

Forsikre deg om at røykvarslerne du har, eller planlegger å kjøpe, har referanse til dette.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Sjekk også at røykvarsleren er CE-merket, noe som betyr at produsenten garanterer at alle krav som stilles til produktet anses å være oppfylt, sier Brandeggen.

Hvorvidt pris og kvalitet henger sammen på røykvarslere, kan han ikke uttale seg om. For det har hverken han eller forsikringsselskapet hans noe grunnlag for å fastslå.

Clementz, derimot, forteller at If Sikkerhetssenter gjorde en del praktiske forsøk med røykvarslere for noen år siden, der de kom det frem at alle røykvarslerne fungerte tilfredsstillende – også de billigste.

– Kjøper du røykvarsler hos en kjent kjede og en seriøs forhandler, bør du være på den trygge siden.

Likevel kan pris påvirke hva slags røykvarsler du får, mener han.

– Hvis du ønsker å ha det beste av det beste, bør du selvsagt legge litt ekstra penger i varsleren. Da kan du for eksempel få ekstrafunksjoner som tilkobling til en app, hvor du blir varslet på telefonen hjemme om det skulle begynne å brenne på hytta når du ikke er der.

<b>RØYKVARSEL:</b> Det finnes ulike typer røykvarslere på markedet. Eksperter Hytteliv har snakket med, er klare i sin anbefaling.
RØYKVARSEL: Det finnes ulike typer røykvarslere på markedet. Eksperter Hytteliv har snakket med, er klare i sin anbefaling. Foto: Christine Gulbrandsen

Forskjell i batteri

Det finnes røykvarslere med batterier som varer i flere år, men også varslere hvor batteriene skal skiftes hvert år.

– Her anbefaler vi ikke det ene fremfor det andre, vi er mer opptatt av hva slags rutiner du har for å sjekke at røykvarsleren virker. Det bør nemlig gjøres jevnlig, kommenterer Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver hos Norsk brannvernforening.

Tor Erik Skaar Stiftelsen Norsk brannvernforening
Tor Erik Skaar Stiftelsen Norsk brannvernforening Foto: Privat

Har du røykvarsler med ett års-batteri, må de byttes hvert år – selv om de kanskje varer litt lenger.

Brandeggen tipser om alltid å ha ett eller to ubrukte 9-voltsbatterier liggende på hytta.

Da kan du bytte med en gang batteriet er tomt, eller i ferd med å bli det.

– Husk også at støvpartikler som samler seg i røykvarsleren kan føre til ustabilitet. En tett røykvarsler har vesentlig dårligere egenskaper, og derfor bør du jevnlig komme deg opp i gardintrappen og tørke støv eller støvsuge den, sier han.

Les også (+): Vi fikk sjokk da vi ble bedt om å betale 750 kroner i sesongen for løypekjøring. Har vi ikke rett til fri ferdsel i Norge?

Ta røykvarsler-testen hver gang du kommer på hytta!

De fleste røykvarslere varsler med korte pip når de begynner å gå tom for strøm, men hvis du ikke var på hytta da, vil du ha gått glipp av dette.

Hvis batteriet i røykvarsleren er helt tomt, vil ikke varsleren virke.

Det at du har en røykvarsler som fungerer kan være det som redder liv dersom brann oppstår, sier Skaar.

Han har laget sin egen faste rutine for å sjekke røykvarsleren.

– Når jeg drar fra hytta etter endt besøk, tar jeg ned røykvarsleren fra taket og legger den på stuebordet. Neste gang jeg kommer på hytta, ser jeg den på bordet – og husker å sjekke den før jeg setter den på plass i taket.

Det viktigste er ikke hva slags rutine du har, men at du husker å sjekke røykvarsleren hvis det er en stund siden sist du var på hytta, sier han.

Test den ved å holde inn testknappen i noen sekunder. Den skal da begynne å pipe. Gjør den ikke det, må du bytte batteri og teste på nytt. Virker den ikke da heller, må du kjøpe ny røykvarsler. En røykvarsler bør normalt byttes ut etter åtte til ti år.

Derfor bør de være seriekoblet

Forskriften om brannforebygging krever at alle hus og hytter skal ha minst én røykvarsler i hver etasje, opplyser Johan Marius Ly, avdelingsdirektør Brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB
Avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB Foto: Anita Andersen, DSB

Røykvarslerne skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann som oppstår på hyttekjøkkenet, i stuen, i sonene utenfor soverom og teknisk rom.

Alle bør gjennomføre brannøving minst en gang i året. Det er også viktig å tenke på rømningsveier når det er fullt av snø på hytta.

  1. Avtal først en fast og trygg møteplass utenfor hytta som alle vil huske, som for eksempel ved hytteporten eller ved bilen.
  2. Pass på at rømningsveiene er lett tilgjengelige og at alle dører og vinduer kan åpnes fra innsiden av hytta.
  3. Husk at de yngste barna vil trenge hjelp fra voksne, så hvis dere er flere barn og voksne, bør dere ha laget avtale om hvem som hjelper hvem. De eldste barna kan øve på å komme seg ut på egen hånd. De kan også læres opp i å ringe nødnummer 110 dersom brann oppstår.
  4. Øvelsen starter ved at røykvarsleren piper. Varsle alle i hytta. Evakuer hytta og hjelp hverandre underveis, og møt ved den avtalte møteplassen så raskt som mulig. Der tar dere en opptelling på at alle har kommet seg vel ut.
  5. Øv på hvordan dere varsler brannvakten på nødnummer 110.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Se mer

De skal monteres på det høyeste punktet i taket, og minst en halv meter ut fra veggen.

– Det kan heller ikke være en dør mellom et rom som skal dekkes og det rommet der røykvarsleren er plassert. Har du for eksempel en åpen løsning på hytta, vil én røykvarsler dekke både kjøkken og stue. Men har du dør mellom, bør du ha en røykvarsler i hvert rom, sier Johan Marius Ly.

Selv om ikke det er krav om å ha røykvarsler på alle soverom, anbefaler DSB det.

For hvis det begynner å brenne i et lukket rom uten alarm, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer.

Clementz i If støtter anbefalingen, og påpeker at det attpåtil er lurt å ha en alarm som vil ule rett over senga – i alle soverom. Da blir det lettere å høre alarmen selv om man sover dypt.

Han oppfordrer også til å sette opp røykvarslere som er seriekoblet. Det betyr at dersom det skulle oppstå brann, vil alle varslerne slå ut samtidig.

– Piper en, piper alle. Det øker sjansen for at alle som er på hytta vil høre alarmen og komme seg tidsnok ut.

Vasker du klær om natten?

I kjølvannet av høye strømpriser, mener Brandeggen i Tryg at det har oppstått behov for å sette opp røykvarslere i enda flere rom på hytta.

– Det er en trend at folk kjører oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel når strømprisen er lavest på døgnet, noe som gjerne er om natten. Har du slikt husholdningsutstyr på hytta og bruker det nattetid, anbefaler vi sterkt å montere røykvarsler der disse står, sier han.

Den samme anbefalingen gjelder lading av elsparkesykkel innendørs på hytta. For erfaringen så langt, har vært en rekke branntilløp i forbindelse med lading av disse.

– En røykvarsler i rommet der man lader elsparke-sykkelen er derfor en billig, men god forsikring, sier han.

Les også: Slik måker du frem hytta raskest mulig

Ikke lad mobilen om natten

Det kan være fristende å legge mobilen til lading om natten, men tenk deg om to ganger før du gjør det, sier ekspertene.

– Vi anbefaler ikke å lade mobilen på natten, hverken på hytta eller hjemme. Ladere kan lett få små skader som vi ikke legger merke til, men som kan føre til varmgang og brann, sier Maren Agnethe Wadet Lund i Elsikkerhet Norge.

– I mobiler er det dessuten litiumbatterier. Disse er veldig følsomme for støt og kan lett få skader som også kan føre til varmgang og brann. Brann i litiumbatterier er gjerne eksplosive og kan være vanskelige å slukke, legger hun til.

Lund anbefaler alltid å bruke originale ladere, ettersom de skal være tilpasset produktet fra produsentens side.

1. Lad i rom med røykvarsler

2. Lad når du er våken og til stede

3. Les og følg produsentens bruksanvisning

4. Bruk helst original lader

5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne

6. Ikke lad i senga

7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann

8. Bytt ut skadet utstyr

9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt

10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Ladevettreglene er utarbeidet av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.


3 tips til å avdekke brannfarlige ladere

Lukter det svidd?

Kjenn etter om den er unormalt varm

Er det ulyder i laderen?

Kilde: Elsikkerhet Norge

Se mer

– «Billigladere» inneholder gjerne komponenter av lavere kvalitet. Og ladere som kan kjøpes på for eksempel Wish anbefaler vi ikke. Dette er ladere som ikke følger den høye standarden vi har på elektriske varer i Norge.

Heller ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Brannvernforeningen og forsikrings- selskapet If anbefaler å lade om natten.

Sammen har de utarbeidet ti ladevettregler, og i disse kommer det tydelig frem et råd om å lade når man er våken og til stede.

– Det er mange ting rundt oss som må lades, og mobil-telefonen er bare en av disse. Vår klare anbefaling er å lade når du er våken, og ikke når du sover, sier Clementz.

Grunnen, ifølge ham, er at du da vil reagerer raskere i tilfelle ladingen går varm eller utvikler seg til brann.

– Det er vanskeligere å takle en brann når du våkner i ørska midt på natten, og det både er mørkt og brenner.

Brannutrykning til hytter

Brannvesenet rykker relativt sjelden ut til brann i norske hytter, ifølge statistikk fra DSB.

I 2020 var det 149 brannutrykninger til fritidsboliger, i 2021 var det 168, i 2022 var det 160 og til og med november var det 166 utrykninger i 2023.

– Disse tallene forteller dessverre ikke alt om hyttebranner, for det er mange episoder som aldri forårsaker en utrykning, som for eksempel at de som er på hytta håndterer situasjonen selv før brannvesenet kommer, kommenterer Skaar hos Norsk brannvernforening.

Finans Norge, finansnæringens hovedorganisasjon, fører oversikt over antallet brannrelaterte skadesaker i Hytte-Norge, og deres tall viser at det var 722 saker om dette i 2020, 890 i 2021 og 712 i 2022. Statistikken til og med tredje kvartal 2023 viser 589.

– Det er også svakheter i disse tallene, for disse viser antallet skadesaker – og ikke nedbrente hytter. Så hvor mange fritidsboliger som brenner hvert år, er det faktisk ingen som vet.

– Men etter å ha jobbet med problemstillingen i mange år, pleier jeg å si at det faktiske antallet er trolig noe midt mellom tallene fra brannvesenet og forsikringsselskapene, sier han.

De vanligste hyttebrannene som brannvesenet rykker ut til er brann i bygningen eller annen bygning knyttet til fritidseiendommen, branntilløp på komfyr og brann i skorstein.

Hvert år opplever mange hus- og hytteeiere at det oppstår brann i skorsteinen.

I 2021 økte antallet pipebranner med 38 prosent fra perioden 2016-2020, viser statistikk fra DSB.

– Det er en markant økning. Det kan skyldes at det i 2021 var flere kuldeperioder i løpet av året, dyrere strøm og at vi som følge av korona oppholdt oss mer hjemme, uttalte avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB da tallene ble offentliggjort.

Heldigvis er det måter å redusere sjansen for pipebrann, blant annet ved å unngå å fyre med for mye ved og liten trekk, eller med fuktig ved.

Da vil det nemlig dannes beksot i skorsteinen, som samler seg i pipa og etter hvert vil ta fyr. Det kan skje etter bare få måneder med feil fyring, ifølge DSB.

Pass derfor på at du alltid fyrer med tørr ved og god trekk til det er blitt skikkelig fyr. Reguler trekken deretter, slik at det brenner med rolige flammer. Legg så på litt og litt ved for å få en jevnfyring.

Siden det er ditt ansvar for å sørge for at både skorstein og ildsted er i orden, bør du ta en jevnlig sjekk av pipen – og se til at det hverken har oppstått sprekker eller andre skader på den.

I tillegg skal feiervesenet sjekke både ildsted og feie pipe en gang iblant, men akkurat hvor ofte de kommer avhenger av hvilken kommune du har hytte i. Er du i tvil, kan du kontakte kommunen og spørre.

Se mer

Les også (+): Slik bygger du en bakerovn ute selv

Hvis det begynner å brenne

– Dersom det begynner å brenne på hytta, bør du være forberedt på å håndtere situasjonen selv, sier Skaar, og begrunner det i at det ofte kan være lang utrykningstid for å komme frem til hytter – særlig de som ligger et godt stykke unna en brannstasjon.

Det kan ofte bety at hvis du ikke starter slokkearbeidet for brannvesenet kommer frem, kan hele hytta gå tapt.

  • Steng ventiler og luker til skorsteinen.
  • Bruk vann eller brannslokkingsapparat hvis brannen sprer seg til huset rundt pipa.
  • Slokking av selve pipebrannen bør du overlate til brannvesenet, men hvis de er langt unna, kan du prøve å dempe brannen med et pulverapparat mens du venter.

Slik bruker du pulverapparat på pipebrann

  1. Åpne forsiktig sotluken.
  2. Styr slangen inn i skorsteinen.
  3. Trykk på utløseren i noen sekunder.
  4. Lukk igjen luken.
  5. Gjenta hvis brannen tar seg opp igjen.

Kilde: Sikker Hverdag/DSB

Se mer

– Vi oppfordrer derfor hyttefolket til å forberede seg fysisk og psykisk på at de selv må håndtere en potensiell brann på hytta, understreker han.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

I praksis betyr det blant annet at man har sørget for rikelig med slokkeutstyr, og gjerne mer enn det loven krever.

Norsk brannvernforening anbefaler alle som har mulighet om å få installert en husbrannslange. Med mindre det skjer noe med vanntilførselen, vil ikke en husbrannslange gå tom for slokkemiddel.

– I tillegg bør man være bevisst på hvor man har slokkeutstyret og hvordan man bruker det. Det er veldig dumt å måtte lese bruksanvisning når sekundene teller, sier han.

Forslag til røykvarslere:

Her har vi samlet inn noen forslag til hytta:

SMART RØYKVARSEL: Google Nest Protect er en smart røykvarsler som registrerer CO, røyk og varme. Den kan seriekobles med tilsvarende, slik at du kan sette opp i alle rom du trenger. Den tester seg selv 400 ganger i døgnet, og oppdager den noe, varsler den både ved uling og ved å sende advarsel til mobiltelefonen. Du kan velge mellom strøm- eller batteridreven varsler. På Net on Net er prisen den samme for begge variantene, kr 1590.
SMART RØYKVARSEL: Google Nest Protect er en smart røykvarsler som registrerer CO, røyk og varme. Den kan seriekobles med tilsvarende, slik at du kan sette opp i alle rom du trenger. Den tester seg selv 400 ganger i døgnet, og oppdager den noe, varsler den både ved uling og ved å sende advarsel til mobiltelefonen. Du kan velge mellom strøm- eller batteridreven varsler. På Net on Net er prisen den samme for begge variantene, kr 1590. Foto: Produsentene
OPTISK RØYKVARSEL: Denne optiske røykvarsleren har opplegg for trådløs seriekobling. Den drives av to AA-batterier, som må kjøpes i tillegg. Kr 219, Biltema.
OPTISK RØYKVARSEL: Denne optiske røykvarsleren har opplegg for trådløs seriekobling. Den drives av to AA-batterier, som må kjøpes i tillegg. Kr 219, Biltema. Foto: Produsentene
APPSTYRT OG OPTISK: Netatmo-varsleren har 10 års batteri og kan varsle både med lyd og til mobilen din. Overvåker eget batteri, røykdetektoren og WiFi-tilkoblingen. Kr 795 hos Clas Ohlson.
APPSTYRT OG OPTISK: Netatmo-varsleren har 10 års batteri og kan varsle både med lyd og til mobilen din. Overvåker eget batteri, røykdetektoren og WiFi-tilkoblingen. Kr 795 hos Clas Ohlson. Foto: Produsentene
OPTISK RØYKVARSEL: Denne topakningen med optiske røykvarslere fra Caipidi har innebygd litium-batteri som skal vare i ti år. De kan trådløs kobles sammen med et ubegrenset antall tilsvarende røykvarslere. Kr 990, hyttetorget.no.
OPTISK RØYKVARSEL: Denne topakningen med optiske røykvarslere fra Caipidi har innebygd litium-batteri som skal vare i ti år. De kan trådløs kobles sammen med et ubegrenset antall tilsvarende røykvarslere. Kr 990, hyttetorget.no. Foto: Produsentene
FRITTSTÅENDE RØYKVARSEL: Denne frittstående røykvarsleren fra Honeywell Home er bare 23,3mm tynn. Den er optisk, tester seg selv og har ti års batteri og garanti. Kr 349, sikkerheten-selv.no.
FRITTSTÅENDE RØYKVARSEL: Denne frittstående røykvarsleren fra Honeywell Home er bare 23,3mm tynn. Den er optisk, tester seg selv og har ti års batteri og garanti. Kr 349, sikkerheten-selv.no. Foto: Produsentene