Skitur med hund

Dette er viktig å huske på når du går skitur med hund

Gode råd til deg som ikke er vant til skitur med hund.

MOT TOPPEN. Hunden er en villig turkamerat som beveger seg mye mer enn skiløperen. Avpass tempo og ta det rolig når det trengs, så blir det en hyggeligere tur for begge to.
MOT TOPPEN. Hunden er en villig turkamerat som beveger seg mye mer enn skiløperen. Avpass tempo og ta det rolig når det trengs, så blir det en hyggeligere tur for begge to. Foto: Heidi Eljarbø
Først publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg vinterferie og mange familier har tenkt seg på hytta for å gå på ski. Skikjøring med hund er dobbel glede. Du får et nært forhold til kjæledyret, og begge to får en god treningsøkt ute i frisk luft og vakker natur.

Sterk og sunn

Det er ikke nødvendig å ha en arktisk trekkhund for å ha med hunden ut i løypa. Tar du flere pauser og bruker god tid, kan mange typer hunderaser være med på tur. Men for å trekke en skiløper, må hunden være ferdig utvokst, sunn og veie minst 15 kilo. Hunder med styrke og energi er godt egnet. De liker å løpe og utfolde seg, og følger gjerne flokklederen ut på eventyr.

Mindre hunder og valper som er med på tur uten å trekke, kan sitte i sekk eller bæresele i nedoverbakkene.

Før skituren

Hunden er alltid villig til å dra på tur, men noen forberedelser er nødvendig for at det skal bli en god tur for den også.

Ikke bruk vanlig halsbånd. En god sele, der trekkpunktet ligger på tvers over brystet, er viktig for trekk i skiløypa. Slike seler gnager ikke på skulderbladene og kveler ikke hunden rundt halsen. En kjørestrikk skal være festet i ringen på bakparten av selen og på skiløperens polstrede kjørebelte i andre enden. Riktig utstyr gir bevegelsesfrihet og hunden unngår belastningsskader.

Pelsen mellom potene bør klippes, slik at hunden ikke plages av klumper med snø og is. Smør poteputene med potevoks, eller lær hunden til å bruke potesokker for å beskytte potene på skare og i kulde. Noen potesokker er spesielt laget for løssnø.

HOLD TIL HØYRE. I skiløypa gjelder høyreregelen også for firbente. Enkle kommandoer som hunden forstår og lyder, vil gjøre løypene tryggere for alle.
HOLD TIL HØYRE. I skiløypa gjelder høyreregelen også for firbente. Enkle kommandoer som hunden forstår og lyder, vil gjøre løypene tryggere for alle. Foto: Heidi Eljarbø

Løypekultur

● Ikke la små barn trekkes av kraftige hunder. La det være en likevekt i kraften mellom hund og menneske.

● Hunden løper for det meste foran. Høflighet i løypene er viktig for alle parter. Møter du andre, er det lurt å ta tak i båndet, eventuelt gjøre det kortere, for å være sikker på at hunden løper rett forbi.

● Høyreregel gjelder. Dette er spesielt viktig i mot-bakken. Pass godt på at hund og lange liner ikke spenner ben på dem som kommer nedover lia.

● Er det mye løssnø og myke løyper, bør du passe på at ikke hunden ødelegger sporene.

● Husk å ta med hundeposer og plukk opp etter hunden langs løypa. Sunn fornuft og en dose respekt for andre kommer godt med ute på tur.

● Respekter båndtvangsregler.

Lær hunden kommandoer

I begynnelsen vil hunden vimse, snuse og se på skituren som en lek. Andre hunder i motgående retning vil være distraherende, og ukontrollert sikk-sakk-løping mellom løypene blir slitsomt for både hund og eier. Med øvelse og utholdenhet, kan turen bli tilfredsstillende for begge to. Lydighetstrening er absolutt nødvendig.

Jeg innledet et hemmelig forhold til min søsters eksmann. Men så ringte hun og...
Pluss ikon
Jeg innledet et hemmelig forhold til min søsters eksmann. Men så ringte hun og fortalte sjokkerende nyheter

Kari Isingrud, som i mange år har trent hunder i Norsk Polarhundklubb, gir gode råd på nettsiden «På streif». Her er noen av kommandoene hun foreslår:

Fri eller foran: Lær hunden en kommando når du vil den skal trekke fremover og sette fart.

Høyre: En av de viktigste kommandoene i skiløypa. Hold hunden på høyre side for å unngå kollisjoner med skiløpere og hunder i motgående retning. Dette er spesielt viktig i bakker.

Venstre: En kommando for videregående som gir enda større kontroll i løypa.

Forbi: Ved passering av andre hunder.

Fot: Når hunden skal gå pent ved siden av.

Stå eller stopp: Når situasjoner oppstår foran i løypa; noen som faller, en løshund, og hvis du skal sjekke eller kontrollere hunden.

Bli, sitt og dekk: La hunden være i ro om du stanser for å ta en pause eller trenger å ordne noe.

Innkalling: Er en av de viktigste kommandoene. Ha med godbiter og ros mye når hunden er oppmerksom og lydig.

Alle disse kommandoene kan øves på hele året. Som for eksempel ved sykling, der man benytter mange av de samme ordene.

Etter hvert som skiturene blir en vane og en glede, vil hunden jakte fremover og ikke snu seg etter hver eneste hund som passerer.

TRAFIKK I LØYPA: God og høflig løypekultur er noe både skiløper og hund må trene på.
TRAFIKK I LØYPA: God og høflig løypekultur er noe både skiløper og hund må trene på. Foto: Heidi Eljarbø
HVIL OG LEK: Når eieren setter seg ned for å nyte medbrakt kakao, forstår hunden at målet er nådd. Da vil den gjerne snuse litt rundt og leke i snøen.
HVIL OG LEK: Når eieren setter seg ned for å nyte medbrakt kakao, forstår hunden at målet er nådd. Da vil den gjerne snuse litt rundt og leke i snøen. Foto: Heidi Eljarbø