Thomas Guldvik står klar med snøscooter og slede utenfor familiens hjem.
Vi skal på tur til hytta i Bangdalen, som kun ligger 20 minutter unna. Løypa bukter seg oppover en gammel traktorvei og videre innover en dal. På toppen av en liten bakke, med utsikt over en sjø, står Cathrine og venter.
Her ligger familiehytta, et kjærlighetsprosjekt bygget med materialer fra gamle slektsgårder.
Det hele begynte med et lite fjøs fra Thomas' barndomshjem på Salsnes.
Den enkle tømmerhytta lå en stund og slumret i familiens verksted, tømmerstokk på tømmerstokk, mens hytteprosjektet tok form.
Familien Guldvik ønsket nemlig å bygge hytta etter autentiske, norske håndverkstradisjoner, med så mye gjenbruksmaterialer som mulig.
Ekte håndverk
– Jeg elsker at man kan se sjelen og all innsats som er lagt i et byggverk. Gammelt håndverk har unike tradisjoner og er en kunst i seg selv, forteller Thomas, og Cathrine er enig.
– Jeg er spesielt glad i de skjeve linjene og det litt uperfekte som ekte håndverk uttrykker. Nye byggverk, hvor alle vinkler er rette og overflater glatte, blir for perfekte, mener hun.
Cathrine og Thomas fant en høytliggende tomt i et hyttefelt i Bangdalen, hvor flere i Cathrines familie også har hytter.
Den første sommeren gikk med til å gjenoppbygge det gamle fjøset. Siden en del av tømmeret måtte skiftes ut, hogget Thomas og eldstesønnen ned trær fra hyttetomta og utførte alt tømmerarbeid selv.
Til dette benyttet de utelukkende autentisk verktøy, tilsvarende det fjøset ble bygget med for 150 år siden.
– Det er fantastisk gøy å bygge etter opprinnelige prinsipper, forteller Thomas, som ikke hadde noe imot å bruke den ekstra tiden det innebar. Og selv om slekt og venner iblant stusset over at Cathrine og Thomas sto og boret skruehull med håndbor, bidro alle til å løfte de store tømmerstokkene på plass.
Gammelt møter nytt
Da fjøset var gjenoppbygget og isolert, ble det innredet som en primitiv hytte, som de brukte frem til ny del ble bygget påfølgende sommer.
Påbygget består av allrom med kjøkken og god takhøyde, og det er designet av Cathrine.
– Jeg leser interiørmagasiner og følger med på blogger om design, håndverk og arkitektur for inspirasjon. Vi har også sett på mange gamle bygninger. Det gamle fjøset har vært en fin rettesnor, slik at den nye hyttedelen skulle passe inn og ha samme følelse, forklarer Cathrine.
Sammenføyingen av det gamle fjøset og den nye delen, hvor tømmerstokker på 700–800 kilo skulle legges på plass i takkonstruksjonen, var en utfordring.
– Med fjøsets skjeve vinkler og særegne løsninger, var det vanskelig å få gammelt og nytt til å møtes. Jeg satt med øks og hogget til tømmerstokkene mens vi la dem på, forteller Thomas.
Hele familien har vært sammen om prosjektet, og sønnene Even og Julian har felt tømmerstokker, avbarket, høvlet og slept de to årene prosjektet varte.
– Kjøkkenet er mitt favorittsted, fordi det er så vakkert. Og fordi Even har designet og bygget det fra grunnen selv, med treverk fra et gammelt fjøs fra bygda. Han fikk frie hender, og det er blitt helt perfekt, sier Cathrine.
– Når Julian og jeg sitter i sofaen og kikker opp på bjelkene og snakker om hvor vi felte trærne, og hvilke tømmerstokker som voldte oss størst utfordringer, da koser jeg meg. Det finnes historier i hele hytta, sier Thomas.
Denne saken ble første gang publisert 18/03 2019, og sist oppdatert 02/05 2019.