arkitekttegnet hytte på sjusjøen

Lys og luftig hytte på fjellet

Når gamlehytta var så skral at den burde rives ble resultatet en snerten, arkitekttegnet hytte som vil eldes med stil.

ARKITEKTTEGNET HYTTE PÅ SJUSJØEN: Den snertne og stilrene hytta er omgitt av gamle trær. Selv om tomta etter Anders' oldefar er delt i tre, er den romslig. De tre hyttetomtene ligger alle innenfor et inngjerdet område på seks mål.
ARKITEKTTEGNET HYTTE PÅ SJUSJØEN: Den snertne og stilrene hytta er omgitt av gamle trær. Selv om tomta etter Anders' oldefar er delt i tre, er den romslig. De tre hyttetomtene ligger alle innenfor et inngjerdet område på seks mål. Foto: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert

Lenge før Sjusjøen ble populært, kjøpte oldefaren til Anders hytte og tomt her.

I 1920 var Sjusjøen et landskap med aktiv seterdrift.

Nå er det ett av Norges mest fortettede hytteområder. På den originale tomta er det etter hvert bygget to hytter til.

Anders har mange gode minner fra sin egen barndom i den gamle hyttegrenda. Dette ønsket han å videreføre til barna sine. Derfor kjøpte han og Pia høsten 2013 den ene hytta som ble bygget av en slektning i 1978.

– Det er stas at barna kan leke på de samme stedene som jeg har gjort, forteller Anders til Hytteliv.

For å få plass til flere, ble hytta revet til fordel for en ny.

Sjusjøen

  • Fylke: Hedmark
  • Kommune: Ringsaker
  • Høyeste temp. siste år: 32,4
  • Laveste temp. siste år: -24,1
  • Mest nedbør/døgn: 34,3 mm

– Til tross for svært enkel standard og begrenset plass uten innlagt vann, brukte vi den gamle hytta i tre år med små barn. Den ga oss mye hygge. Men vi ønsket å bruke Sjusjøen mer og heve standarden. Etter å ha bladd i hyttekataloger uten å finne det vi ønsket oss, kontaktet vi arkitekt Atle Ruud, forklarer han.

Krevende prosess

Resultatet ble langt fra noen ferdighytte. Anders fungerte selv som byggeleder.

Fakta om hytta

  • Hyttetype: Arkitekttegnet
  • Arkitekt: ARR Arkitekter AS v/Atle Richard Ruud
  • Byggeår: 2016/17
  • Størrelse: 116 m² + hems
  • Utvendig kledning: Malmfuru, Malm 1000, fra Alvdal Skurlag.
  • Vegger og himling inne: Heltre furu, Herregård børstet arctic, fra Moelven.
  • Tak: Malmfuru, Royal klar, fra Alvdal Skurlag.
  • Rominndeling: Stue, kjøkken, to soveavdelinger à 2 soverom, bad, vaskerom/skibod og teknisk rom
  • Fasiliteter: Strøm, innlagt vann og wc

– Det var en krevende byggeprosess, som nok ikke ville vært like vellykket om vi ikke hadde hatt erfaring fra før. Kompetente håndverkere bidro med – og satte pris på originale og gjennomtenkte løsninger, fortsetter han.

For å spare tid, kappet de hele bindingsverket selv etter nøyaktige kapplister fra arkitekten og ved hjelp av en 3D-modell.

– Hver stender ble merket og plassert for mest mulig rasjonell fremdrift. Vi gledet oss veldig til å bli ferdig til dusj og rennende vann i hytta.

På ønskelisten sto også en fasade som kunne eldes med stil. Løsningen ble saktevokst malmfuru.

– Malmfuru er naturlig impregnert og blir grå med tiden. Av hensyn til estetikk, men også funksjon, benyttet vi kobber på mønet og til renner og nedløp. Kobberet reduserer mosegroing på tretak, forklarer Anders.

Slik så hytta ut før totalrenoveringen startet
Slik så hytta ut før totalrenoveringen startet Foto: Privat

Les også: Store vindusflater kjennetegner denne arkitekttegnede hytta

Lyst og luftig

Valg av innvendige overflater var noe av det vanskeligste, og de lånte prøver på ulike kombinasjoner.

– Det finnes utrolig mange muligheter og varianter av treslag, farge, overflate og dimensjoner. Vi vurderte mørke farger, men endte opp med lyse.

Rommene er luftige, men likevel intime og gode å være i.

Tett på. Store vindusflater gir umiddelbar tilgang til dyreliv og naturen utenfor. Det gjør stuen til et luftig og godt sted å være. Tidvis hopper haren forbi. Vinduene med svartlakkerte aluminumsrammer er fra Lyssand tre.
Tett på. Store vindusflater gir umiddelbar tilgang til dyreliv og naturen utenfor. Det gjør stuen til et luftig og godt sted å være. Tidvis hopper haren forbi. Vinduene med svartlakkerte aluminumsrammer er fra Lyssand tre. Foto: Per Erik Jæger
Hytta hadde på langt nær de samme lysforholdene før.
Hytta hadde på langt nær de samme lysforholdene før. Foto: Privat

– Vi valgte å lage to separate avdelinger som kan skilles med skyvedører, og soverom i hver ende. Dermed er det lett å invitere med andre småbarnsforeldre på hytta, selv om vi har barn i ulik alder med ulik døgnrytme, forteller Pia.

Store vinduer slipper inn mengder med dagslys og byr på nærhet til omgivelsene.

Smart planløsning. Kjøkkenet er bygget innunder hemsen, bakenfor er en egen soveavdeling med eget bad som stenges av med en skyvedør. Innredning fra HTH, modell VH-7.
Smart planløsning. Kjøkkenet er bygget innunder hemsen, bakenfor er en egen soveavdeling med eget bad som stenges av med en skyvedør. Innredning fra HTH, modell VH-7. Foto: Per Erik Jæger
Slik så kjøkkenet ut før
Slik så kjøkkenet ut før Foto: Privat

– Etter flere år her, har vi jo fått en følelse med vær og vind, så hytta er bygget omtrent der den gamle sto. Vi har bare dreid den nye litt mer mot vest, forklarer Pia, som synes det er mange fordeler med Sjusjøen.

Les også: Inni denne hytta har eierne pusset opp i syv år

Lun spisekrok. Her er det flere mindre vindu for å la lunheten fra treet dominere. Bordet har Anders laget av en gammel lerk fra Stange. Sveiset understell av Martin Søberg. Stoler fra Kreativ Interiør på Hamar
Lun spisekrok. Her er det flere mindre vindu for å la lunheten fra treet dominere. Bordet har Anders laget av en gammel lerk fra Stange. Sveiset understell av Martin Søberg. Stoler fra Kreativ Interiør på Hamar Foto: Per Erik Jæger

Reisen til hytta tar bare 50 minutter fra parets hjem på Hamar.

– Vi kan bestemme oss raskt for en hyttetur og bli så kort eller lenge vi vil. Hytta er et fristed, hvor vi senker skuldrene og glemmer klokken, nyter naturen, den friske luften og stillheten. Barna leker fritt og får andre impulser enn hjemme, forteller hun.

For her er det bare å ta på seg skiene og gå rett ut i løypa, enten det er for trening eller en kosetur med Kvikk Lunsj og appelsin i sekken.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– De fineste øyeblikkene har vi med ski på bena og når kveldsola varmer på terrassen.

Peiskos. Det første familien gjør når de kommer på hytta vinterstid, er å fyre opp ild. Peisen Praha er fra Nordpeis. Tv-benken er laget av gran, kappet på mål fra Moelven Limtre og sveiset av Martin Søberg.
Peiskos. Det første familien gjør når de kommer på hytta vinterstid, er å fyre opp ild. Peisen Praha er fra Nordpeis. Tv-benken er laget av gran, kappet på mål fra Moelven Limtre og sveiset av Martin Søberg. Foto: Per Erik Jæger
Slik så peisområdet ut før
Slik så peisområdet ut før Foto: Privat
Kosekroken. Sofaen med ulltrekk er fra norske Formfin og kjøpt hos Helset Møbler på Hamar.
Kosekroken. Sofaen med ulltrekk er fra norske Formfin og kjøpt hos Helset Møbler på Hamar. Foto: Per Erik Jæger
Dette var kosekroken før renovering.
Dette var kosekroken før renovering. Foto: Privat
Naturlige materialer. Vegger og himling er av heltre furu, Herregård børstet arctic fra Moelven. Standard veggpanel leveres ofte i 14 mm tykkelse, men her er det brukt 20 mm. Et bevisst valg av hytteeierne, siden tykkelsen gjør bordene mer stabile, som igjen muliggjør penere avslutninger og sammenføyninger. Gulvet, i lysoljet heltre ask, er fra Moelven.
Naturlige materialer. Vegger og himling er av heltre furu, Herregård børstet arctic fra Moelven. Standard veggpanel leveres ofte i 14 mm tykkelse, men her er det brukt 20 mm. Et bevisst valg av hytteeierne, siden tykkelsen gjør bordene mer stabile, som igjen muliggjør penere avslutninger og sammenføyninger. Gulvet, i lysoljet heltre ask, er fra Moelven. Foto: Per Erik Jæger
Høyt under taket. Vinduet i enden av den langstrakte hytta slipper lyset helt inn til kjøkkenet. Her er takhøyden høy, på flere måter, og rundt bordet samles ofte venner og slekt.
Høyt under taket. Vinduet i enden av den langstrakte hytta slipper lyset helt inn til kjøkkenet. Her er takhøyden høy, på flere måter, og rundt bordet samles ofte venner og slekt. Foto: Per Erik Jæger