Utedo på hytta

10 grunner til at du skal ha utedo på hytta

Aldri mer fluer rundt ørene, ingen flere iskalde turer ut midt på natten, tenker mange hytteeiere og skaffer seg et tipp topp moderne toalett. Dermed går de glipp av utedoens utallige fordeler. Her er ti av dem.

HUMOR: Dorullholderen med bilde av Margaret Thatcher ble kjøpt i England.
HUMOR: Dorullholderen med bilde av Margaret Thatcher ble kjøpt i England. Foto: Per Erik Jæger
Publisert

1. Vakre måneskinnsturer

Midt på natten er stjernehimmelen på sitt vakreste. Å ta en tur ut i måneskinnet mens hele verden sover, og din pust, dine famlende fottrinn er det eneste som høres, det er en naturopplevelse. Vi tviler vel på at du ville opplevd det så ofte dersom du bare kunne gått inn på badet.

2. Ekte privatliv

På en utedo er du mye mer for deg selv enn på badet, der det kan komme noen og banke på hvert øyeblikk. Det er alltid noen som skal på badet! Enten de har glemt en hårspenne eller bare skal ta en kjapp titt i speilet.

3. Lesero

Alle hytteeiere med respekt for seg selv har en bunke med gamle blader på utedoen. Ikke uten grunn, her er det ingen forstyrrelser, og før du vet ordet av det har du kommet til siste side av Hjemmets påskekrim fra 1982.

Karakter. Denne utedoen er enkel og funksjonell, et morsomt lite bygg – nesten som en apostrof i terrenget.
Karakter. Denne utedoen er enkel og funksjonell, et morsomt lite bygg – nesten som en apostrof i terrenget. Foto: Jan Larsen

4. Farvel til fobiene

Er du en av dem som skriker til bare du får se en edderkopp? I så fall må du på avvenning! Og da er det lite som er mer effektivt enn en utedo, hvor det til stadighet oppholder seg små, ufarlige inntrengere. Når du først har kjent en edderkopp lande på hodet ditt mens du sitter på do, uten å få panikk, så er det kurert!

Les også: Kona vil vrake utedoen: – Vil koste 624 kr per dobesøk

5. Forandring fryder

Varme i gulvet, mat på døren, tv med Netflix ... Hverdagskomforten når stadig nye høyder, og det er nesten som om vi lengter etter det gode, gamle, enkle livet med oppvaskbørste og vann fra bekken. Hyttelivet skal være en kontrast til hverdagen, og her hører utedoen med.

6. Grønn lykke

Utedoen er en bærekraftig miljøvinner, den optimale måten å håndtere menneskelig avfall på! Intet forbruk av vann, ingen skadelige kjemikalier. Bare litt treflis eller sagspon, så tar naturen seg av resten.

7. Nærkontakt med opphavet

Mange familier kommuniserer via inskripsjoner på utedoveggene. Å bla i familiealbum er vel og bra, men det kommer ikke i nærheten av å faktisk sitte der oldefaren din skrev «Vokt Dem for giftige gasser».

8. Den fine utsikten

Vil vil tro at samme hvor utedoen din måtte være plassert, så må det være bedre å kunne se ut i naturen enn å stirre inn i flisene på et baderom. Du må bare trene deg på å lukke døra lynraskt i tilfelle det skulle komme noen forbi!

Les også: Utedo er fremdeles populært

9. Større takknemlighet

For en stor del av jordens befolkning, er utedoen det eneste alternativet de har. Å gå på en utedo innimellom kan være en fin anledning til å tenke litt over hvor privilegerte vi er, og hvor mye av velstanden vi tar for gitt.

Ny hytte med utedo. Ellen Rydningen har en forholdsvis ny hytte med en koselig utedo. 
Ny hytte med utedo. Ellen Rydningen har en forholdsvis ny hytte med en koselig utedo.  Foto: Privat

10. Praktisk ekstratoalett

Om du har installert vannklosett, forbrenningsdo eller biodo på hytta, så er det ikke dermed sagt at utedoen må rives. Når rørene fryser eller vannpumpen går i stykker, mekanikken svikter eller kompostbeholderen blir overbelastet er det veldig godt å ha en utedo som nødløsning. Eller hvis det rett og slett er opptatt på badet litt for lenge.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i spesialutgaven Det enkle hytteliv fra Hytteliv august 2019

Med utsikt. Denne koselige utedoen har sjøutsikt. På plattingen er det et gammelt vaskevannsfat og såpe.
Med utsikt. Denne koselige utedoen har sjøutsikt. På plattingen er det et gammelt vaskevannsfat og såpe. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2019.

Les også