Utekjøkken for selvbyggere
- Vi ville skape en egen, intim følelse med utekjøkkenet
Bente og Morten laget utekjøkkenet selv. Slik gikk de frem.
I myrlendt terreng, omgitt av et vakkert skoglandskap med idylliske badetjern, ligger hytta til Bente Rui og Morten Andersen. Ekteparet kjøpte hytta i Enningdalen i 2009. Hytta er på 55 kvadratmeter, og har i tillegg et anneks med utedo og sengeplass til fire. Foran er det en stor terrasse, og i den ene enden er familiens utekjøkken. Ideen fikk Bente i juniutgaven av Hytteliv i 2011.
- Utekjøkkenet det var reportasje om der så både praktisk og koselig ut! Jeg likte tanken på å kunne være enda mer ute og i pakt med naturen. Jeg er vokst opp med å være så mye som mulig ute, og det er barna våre også.
Snekret utekjøkkenet selv
Ektemannen Morten fikk i oppgave å snekre utekjøkkenet. De laget ingen tegning, men tok utgangspunkt i enden på terrassen og tilpasset det deretter. De målte opp den høyden og bredden de ønsket, og under terrassen la Morten leca for å forsterke underlaget. De vurderte å la taket ha samme vinkel som hyttetaket, men fant ut at det ble for skrått. De så også på muligheten for flatt tak, men endte opp med skråtak, slik at regn og snø enkelt renner av.
- Vi ville skape en egen, intim følelse med utekjøkkenet, og det var viktig for oss at det ikke ble for stort, forteller Morten.
Takplatene fra Bauhaus er i plast, et slitesterkt materiale som også slipper mye lys inn. I tillegg har de installert ledlys fra solcelleanlegget.
- Veien ble litt til mens vi gikk. Underveis fant vi for eksempel ut at vi ville skjære ut avlange vinduer i veggen, noe som ga både utsyn og lys, forteller Bente.
De droppet dører, for at utekjøkkenet skulle bli en åpen og naturlig del av terrassen. Til slutt malte de det i svart Tjæralin, som er motstandsdyktig mot svartsoppen som kan være aggressiv i myrlendt terreng.
Smart oppbevaring
Utekjøkkenet er utstyrt med benkeplate fra Ikea, oppvaskkum, gassovn, kjøleskap og frittstående grill. Under benkeplaten er det lagringsplass til kopper og kar. I tillegg har Morten snekret praktiske hyller på de to kortsidene.
- Her har vi lagringsplass til det viktigste. Og er det noe vi mangler, er veien kort til kjøkkenet inne, sier Bente.
Hytta har ikke innlagt vann. Fra oppvaskkummen ute ledes vannet ut i rør i bakken. Ekteparet har planer om å bore brønn, men foreløpig henter de vann på campingplassen i nærområdet.
Et naturlig samlingssted
Familien bruker utekjøkkenet fra påsketider til godt utpå høsten. Om sommeren har de egg- og baconfrokost her, om høsten plukker de kantareller som de steker og spiser sammen med lun leverpostei og bacon.
- Det er fantastisk å være så nær naturen. Jeg nyter den friske lufta og å høre fuglesangen mens jeg tar oppvasken, sier Bente.
Når de har middagsgjester, liker hun å lage maten på utekjøkkenet mens hun prater med gjestene som slapper av med noe godt i glasset. Har de stort selskap, bruker de både gassovnen og ovnen inne i hytta.
- Det er praktisk å kunne steke kjøtt i den ene ovnen og gratinere poteter i den andre. Jeg tenker ofte at jeg skulle hatt to steke-
ovner hjemme også, sier Bente med et smil.
- Vi er utrolig godt fornøyde, og hvis noen blir inspirert av denne reportasjen, slik vi ble, har jeg bare et råd: Gjør det!
Denne saken ble første gang publisert 20/06 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.