Utedo og Hyttemesse 2013
- Utedo, med isopor, sagflis og kongelige på veggen
Noen elsker utedassen mer enn andre.
Før hyttemessa Hytte2013 går av stabelen på Norges Varemesse 7.-10. mars, går diskusjonen livlig på Hyttelivs egen Facebookside om hvilke doløsninger som fungerer best på hytta.
Hele 74 kommentarer er kommet inn og folk som mener utedoen er helt håpløs får svar på tiltale:
"Godt gammeldags utedo er best. Har isoporsete, godt å sitte på i mange minusgrader"
"Utedo er helt greit bare den ikke er langt fra hytta." skriver en annen.
En annen er glad i "Utedo, med isopor, sagflis og kongelige på veggen"
Meningene er selvsagt delte: "Tror jeg ikke hadde reist på hytta på Røros midt på kaldeste vinteren om utedo var alternativet". Denne kommentaren følges opp med: "Utedo er håpløst hvis man skal ha en lykkelig familie.Fungerer på skogskoier og jaktbuer".
Ulike synspunkter
- Det jeg merker meg ved utedotråden er jo at det er ganske stor blanding av ulike synspunkter, sier hytteforsker Finn Arne Jørgensen ved Umeå universitet.
Han løfter frem kommentaren til meteorolog og hytteentusiast John Smits som en av de mest interessante; før 1970 var det knapt noen som tenkte på noe annet enn utedo, skriver han, og nå har vi i praksis blitt bortskjemte: "Har man utedo kan man kalle det hytte. Hvis ikke er det ikke hytte man har, men hus eller leilighet."
- Det er jo skrevet med et lite smil, men det stemmer at det er på 1970-tallet den store endringen begynner, og det er kjemitoalettet som står bak dette. Dette var i praksis en bøtte med kjemikalier i og et sete på toppen, og den gjorde at mange kunne flytte doen innendørs, til et eget rom inne i hytta. 1970-tallets hytteeiere hadde ikke så mye nostalgi å oppdrive for utedoen, virker det som, for kjemidoen ble enormt populær, forklarer Jørgensen som tror utedoen har større kulturell synlighet enn praktisk utbredelse i dag. I mange tilfeller så er det dessuten ikke snakk om den gamle utedassen, men en nyere komposteringsvariant plassert i et separat bygg.
Nye løsninger
Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan du finner den perfekte hyttedoen.
På Norges Varemesse vil noen av landets største hytteprodusenter stå klare til å vise frem nyheter til helgen. Alt fra tørkeskap og massasjebad til komplette strømforsyningsprodukter. Men selvsagt aldri en messe uten et visst fokus på doløsninger. Kanskje ikke så rart; hyttedoen er den mest kritiske teknologien vi har på hytta. Uten fungerende løsning blir turen ødelagt.
Forhandlerne forteller nå at de nesten helt har sluttet å selge hyttedoer uten urinseparering. Det siste på markedet er at doen kan sende sms når tanken er full. Har du eksempelvis lavtspylende vanntoalett knyttet til en tett tank, kan du med dette systemet få varslinger på sms når tanken er full og må tømmes.
Tekstmelding til tømmebilen
Lager du en avtale med tømmefirmaet, kan sms-meldingen gå rett til tømmebilen. En nivåføler plassert i toppen av tanken utløser et elektrisk signal som sendes via en kabel til alarmsystemet inne i hytta eller boligen.
Et medfølgende simkort plassert i GSM-enheten sender en tankalarm-melding til de telefonnumrene som på forhånd er registrert. Perfekt for hytter som brukes av flere familier, utleiehytter, campingplasser med mer. Systemet kan drives på 12V eller 230 V strøm.
Over 200 utstillere har sikret seg plass på årets messe. Polarbad kommer med sitt utendørs massasjebad i Articserien. Power Controls som er et ingeniørfirma med fokus på strømforsyningsprodukter, vil presentere hybridanlegg basert på sol, vind, aggregat og brenselscelle. Og for første gang kommer NimoVerken fra Sverige til messen.
De er verdens største produsent av tørkeskap og vil blant annet vise Eco Dryer 1,0 Extreme, et tørkeskap med sensordrevet automatisering, som skal gi en besparelse på opptil 40 prosent.
Har du spørsmål om utvendig kledning, innvendig panel, gulv eller ulike typer omramminger og listverk? Ekspertene står tett på messen for å hjelpe deg å finne riktige materialer til hytta.
Blant dem er Skjåk Almenning, landets største bygdeallmenning, med god tilgang på malmrik, massiv fjellfuru. Dette har ført til at de har spesialisert seg på produksjon av furupanel med store bredder.
- Målet er å gi eksklusive paneler med solide bruksegenskaper som passer inn i Hytte-Norge, forteller Svein Olav Bersu i Skjåk Trelast. Flaggskipet deres blant trelastprodukter er det klassiske, brede Skjåkpanelet, i tillegg til det røffe villmarkspanelet.
Slottsgulv er også blant dem som dukker opp årets messe. De har siden 1924 produsert massive heltre gulv, og de ønsker å bidra til økt bruk av norsk løvtre. Det er et trevirke som er kortreist og fornybart, noe som gjør det miljøvennlig.
Bladet Hytteliv er medarrangør på Hytte2013 på Norges Varemesse
Les også:
Her får du laftehytter til under millionen
400 bidrag til konkurransen "Vinter på hytta" ble en unik dokumentasjon av den norske hyttesjela
Dette er Snøhetta-arkitektenes fantastiske hytte på Holmsbu
Sjekk ut Norges største bildebank med inspirerende interiørbilder
Denne saken ble første gang publisert 05/03 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.