Terrassevarmere
Tyvstart utesesongen med en terrassevarmer
En terrassevarmer kan forlenge kveldene på hytta, men tenk nøye gjennom hvilke modeller som passer familiens behov.
Det finnes to hovedkategorier; de gassbaserte og de som går på strøm. Den åpenbare fordelen med gass er at den kan plasseres på uteområder uten tilgang til strøm. Ulempen er at gassbeholderen tar plass og at den må skiftes ut relativt ofte. Det finnes strenge regler for oppbevaring av gass hjemme.
Infrarød strålevarme
Forbrukerrådet har nylig laget en rapport om forskjellen mellom de ulike terrassevarmerne. De så først og fremst på de elektriske, fordi det er der den teknologiske forskjellen mellom de ulike modellene er aller størst.
Jogrim Aabakken, som er produkttestansvarlig i Forbrukerrådet, forteller at markedet fremstår som komplisert og uoversiktlig.
- Alle leverandørene mener de har den beste teknologien. Hensikten med rapporten var å forklare litt om de ulike variantene, slik at du lettere selv kan bestemme hva som passer ditt behov og hvor de bør plasseres, sier han.
Mellombølge eller kortbølge
De elektriske terrassevarmerne produserer infrarød strålevarme. Den skiller seg fra konveksjonsvarme og konduksjonsvarme ved at den ikke er avhengig av gass eller væske for å overføre varme fra et objekt til et annet. Det betyr at infrarød varme, i likhet med lys, kan bevege seg gjennom lufttomt rom. I teorien skal altså en terrassevarmer ikke varme opp luften på terrassen din, men kun objekter den treffer, for eksempel deg.
Det er vanlig å dele infrarød varme inn i tre grupper; kortbølge, mellombølge og langbølge. Alle terrassevarmere produserer alle de tre typene. Men ved å bruke ulike teknologier, kan produsentene vektlegge en av dem.
Frittstående eller fastmontert terrassevarmer
Langbølge egner seg ikke utendørs. Om du bør velge en av de to andre, avhenger av dine behov. Mellombølge har lengst levetid. Kortbølge blir raskere varm. Mellombølge produserer svakt oransje lys, mens kortbølge produserer sterkere, rødt lys. Ifølge Forbrukerrådet gir kortbølge mest opplevd varme, spesielt når det er bevegelser i luften.
Uavhengig av om du velger gass eller elektrisk, mellombølge eller kortbølge, er det flere ulike varianter terrassevarmere. Du kan i hovedsak velge mellom frittstående og fastmonterte modeller. Fordelen med de frittstående er at de kan flyttes rundt etter behov.
God avstand fra brennbare materialer
Du må være oppmerksom på at terrassevarmere kan bli veldig varme, og at det alltid vil være en velterisiko knyttet til dem. Du bør eksempelvis ikke kjøpe en frittstående terrassevarmer uten en innretning som kutter strømmen om varmeren skulle velte. Frittstående modeller risikerer også i større grad å utsettes for vibrasjoner, som igjen vil kunne forkorte varmeelementets levetid.
For vegg- og takmonterte modeller, må du være oppmerksom på varmeutviklingen. Det betyr at varmeren må monteres i god avstand fra brennbare materialer. Seriøse produsenter vil alltid angi minimumsavstander til vegger og tak, samt minimum monteringshøyde.
Les også:
Familien fra Trondheim bor i hytte på 11,5 kvadratmeter