500 søkere på 31 tomter
Vant tomt i loddtrekning - tegnet og bygde drømmehytta
Janne og Bård Ove realiserte drømmen.
I flere år delte paret en liten seter med foreldrene til Janne. Det var veldig koselig, men ble etter hvert ganske trangt.
Da det dukket opp tomter i området, noe det sjelden gjør, leverte de inn en søknad.
– Det var nesten 500 søkere på 31 tomter. Vi hadde ikke særlig troen, men da vi trakk ett av vinnerloddene, sto jubelen i taket, forteller Janne Dragmyrhaug.
Øyungen betyr noe helt spesielt for henne, og i barndommen tilbrakte hun alle ferier her.
– Det er et flott område. Jeg kommer aldri til å vinne i lotto, men det er greit så lenge vi fikk bygge drømmehytta her, smiler hun.
Den vinteren de kjøpte tomta, brukte Janne god tid på å tegne hytta.
Hun og mannen Bård Ove tenkte nøye gjennom hva de ønsket å prioritere. Med to tvillingjenter på 7 år, var det viktig med plass til lek og ha venner på besøk.
Personlig preg
Valget falt på en tømmerhytte, siden begge er glad i naturen og liker den lune, koselige følelsen tømmeret gir.
Når det kom til farger og innredning, ønsket de å gi hytta et personlig preg.
Siden hele familien er mye ute og Bård Ove i tillegg jakter, gjenspeiles friluftsinteressen inne i hytta. Jordfargene fungerer som en rød tråd, og overalt er det spor av jaktglede.
Alle rommene, bortsett fra badet, er beiset i fargen Stølsbrun og taket i fargen Never.
– En og annen rype eller mår har vært uheldig og havnet som veggpryd. Men vi setter stor pris på å få servert mye godt vilt her på hytta. Jentene synes også det er stas å være med pappa på rypejakt. Da hjelper de til med å jage rypene, forteller Janne.
Både hun og mannen er glad i gamle møbler og gjenbruk, og de lager gjerne utradisjonelle møbler av gamle materialer. Det er gjerne Janne som står for ideene, mens han snekrer.
Veggen rundt peisen er laget av gamle materialer fra et fjøs, og servantskapet på badet er bygget av solsvidd panel fra et uthus. Her finnes det mange unike detaljer i interiøret.
– Møbler bygget av gammelt, værbitt treverk blir så røft og fint, og vi får møbler som ingen andre har, forklarer hun.
Det mest praktiske de har bygget, er tørkestativet over peisen, som de ikke kunne ha vært foruten.
For hytta er i bruk året rundt, selv om de må ta seg dit med snøscooter vinterstid. Janne forteller om rundt 140 hyttedøgn per år, mye fordi den bare ligger en halvtime fra der de bor.
– Om sommeren pendler jeg ofte til jobben fra hytta, forteller hun.
Les også: Bygde hytte av et fjøs fra 1850
Nyter friluftslivet
Selve tomta ligger 851 meter over havet, ved sjøen Øyungen i Hessdalsfjella. Et område med flotte turmuligheter, sommer som vinter.
Her kan familien fiske hele året, og de har fått både ørret og røye på kroken. Jentene har blitt skikkelige gründere og solgt fisk for å tjene noen ekstra kroner.
Fersk fisk rett fra innsjøen er nemlig populært og smaker ekstra godt.
Rett i nærheten ligger også Forollhogna nasjonalpark, som byr på mange fine turmuligheter. De sitter med andre ord ikke mye inne på hytta og kjeder seg.
– Alle fire liker godt å være ute i naturen og i aktivitet. Planene vi har for hytta får vente, slik som å bygge bod til oppbevaring av mat. Uteområdet må vi også gjøre noe med etter hvert. Vi har bygget ferdig en platting og lagt skiferheller, men i tillegg vil vi gjerne ha en gapahuk. Da kan vi spise enda flere måltider ute.
– Men vi elsker det langsomme livet her også. Vi kan sitte i timevis ved bålpanna og bare nyte utsikten, sier Janne.
Denne saken ble første gang publisert 03/04 2019, og sist oppdatert 05/04 2019.