Stor trivsel på få kvadrat

Det gamle seterhuset er fornyet med arkitekttegnet tilbygg, en velkomponert fargepalett og omrokering av rom.

Fjellhytta er en kombinasjon av gamle og nye elementer.
Fjellhytta er en kombinasjon av gamle og nye elementer. Foto: Foto: Kim Müller
Først publisert Sist oppdatert

Hovedhuset fra 1860 ligger midt i en trivelig setergrend, ca. 1000 meter over havet. Her sto bygningen urørt i mangfoldige år før dagens leietagere, familien Hanevold, fikk anledning til å gjøre enkelte endringer på huset. Blant annet fikk de oppføre et lite, arkitekttegnet tilbygg samt omrokere på enkelte rom slik at det sjarmerende, gamle anlegget nå er kommet mer i takt med vår tids krav til fritidsbebyggelse.

Fargepalett gir velvære

Ved å dele av den gamle bygningens store arbeidsrom med nye vegger og dører, fikk familien blant annet to nye, hyggelige soverom, et til hver av familiens to døtre. Rommene er malt henholdsvis i Jotuns farger «Stokkrose» og «Furugrønn», begge valører som gir ro og velvære.

Neste trinn var å fjerne en del gammelt, vannskadd panel og få det grove, rustikke tømmeret fram i dagen. I det ominnredede oppholdsrommet dominerer den nye, elegante hvitfargen «Hvete», og i stedet for å fjerne det gamle, vannskadde tregulvet, malte eierne de gamle plankene med en herlig, gustaviansk blåfarge. Den svært brede, men ganske lave tredøren til stuen med åpen gruepeis, har den originale okerfargen mens det ombygde, nyinnredede kjøkkenet ble saftig «Bygderødt». Kjøkkenet er for øvrig blitt stort og rommelig etter at en gammel svalgang ble innlemmet i rommet. Vinduer ut mot høye topper og tinder gjør matlagingen til en fantastisk opplevelse. Hele huset har fått nye «Røros»-vinduer.

Mye tradisjon

Interiørdetaljene omkring i rommene er et kapittel for seg: Da det gamle, vannskadde panelet ble revet, var det ikke til å unngå at tømmeret fikk enkelte sår. Eierne ga snekkeren i oppdrag å lage noe nytt - «men ikke noe krimskrams eller noe svulstig» - som dekket over skader i blant annet lafteveggen ned mot tilbygget. Snekkerens svar var å lage et treskap, som med sin enkle, sikre form kunne ha stått her siden tidenes morgen - selv om det bare er tre år gammelt.

Det høye, trehvite skapet ved kjøkkenet er et originalt lintøyskap med snekkerlagde hyller, som kan brukes til å oppbevare det meste. Innvendig er det malt i en flott, mørkeblå farge. Snekkeren rammet også inn gamle senger med nye materialer, slik at de ble veggfaste himmelsenger.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Håndarbeidene omkring i huset, sengetepper og annet er lagd av kunsthåndverker Ragnhild Nikolaisen. Ingen steder i dette huset er det gardiner foran vinduene. Det gir beboerne små gløtt av den trolske høyfjellsnaturen fra alle rom - til alle døgnets tider.

Vann og varme

- «Det gode liv» avhenger av en god sammenheng mellom vann og varme. Og jo enklere forhold, jo viktigere er det å få nettopp disse elementene til å fungere sammen, sier arkitekten bak tilbygget, Ingebjørg Skaare MNAL i Snøhetta Arkitekter. Med dette utgangspunktet er nybygget blitt et verdifullt tilskudd til den gamle delen, med vask, stor benk, varmt vann og tilstrekkelig plass foran en god vedovn. Vedovnen varmer også opp det store hovedsoverommet ved siden av, via et hull i veggen. Vann fra bekken fylles i en frostfri cisterne under tilbygget. En stor kjeller har plass til bunkring av forsyninger. For å møte terrenget er tilbygget lagt vinkelrett på og nedsenket i forhold til det gamle huset. Slik fikk familien også en ny, solrik uteplass med direkte utgang fra tilbygget.