Hytte ved Arøya i Langesundsfjorden i Larvik

Sommerhytta i Larvik er inspirert av japansk arkitektur

Resultatet gir en heftig opplevelse av naturen - tvers igjennom hytta.

LYKKETREFF: To snekkere dro ens ærend fra Arøya i Larvik til Oslo for å fortelle om en feilberegning som la hovedbjelkene 20 cm lavere i terrenget. Responsen var applaus, med feilskjæret passet hytta bedre inn med omgivelsene.
LYKKETREFF: To snekkere dro ens ærend fra Arøya i Larvik til Oslo for å fortelle om en feilberegning som la hovedbjelkene 20 cm lavere i terrenget. Responsen var applaus, med feilskjæret passet hytta bedre inn med omgivelsene. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Sist oppdatert

img Del på Facebook



Lett nedsenket i terrenget på toppen av en haug på Arøya i Langesundsfjorden i Larvik henvender tomta seg mot havhorisonten og Jomfruland fyr. Den åpner seg mot utsikten mot sør, vest og nord, samtidig som den er godt skjermet mot vind av en fjellknaus i sørvest.

Det opprinnelige terrenget er bevart, her tilpasser hytta seg til svabergene og de store, flotte eiketrærne, der trekronene ligger som ekstra tak over hus og terrasse.

Store åpninger og vinduer spiller godt sammen med en lett og naken konstruksjon. Søyler og bjelker i laminert furu gir et innvendig åpent landskap. Det er brukt skandinaviske treverk i ulike sorter og behandlinger innvendig.

- Vi syntes det var naturlig å bruke tre i hyttas lette uttrykk, med synlige, japanskinspirerte konstruksjoner. Vi liker treverk, da dette er et naturlig materiale som lever og eldes med tiden, forteller hytteeier og arkitekt Ivar Lykke. Til alle vinduene er det enkle persienner i lyst treverk. Også trespilene i taket bidrar til å gjøre totaldesignet helhetlig.

Byggeår: 2001.

Størrelse: 60 kvadratmeter, inklusivt deler av uteplassen.

Arkitekt og eier: Ivar Lykke.

Rominndeling: Kjøkken og spisekrok er delvis åpnet mot stuen. Totalt ni senger fordelt på to soverom inne og anneks med to soverom.

Fasiliteter: Vann er lagt til en kran på terrassen i bakkant. Varmtvannstanken innbyr til en provisorisk dusj som snart erstattes av en egen utedusj. Biodo.

LYS TVERS GJENNOM: Hytteeieren har tegnet hytta selv - inspirert av japansk arkitektur.
LYS TVERS GJENNOM: Hytteeieren har tegnet hytta selv - inspirert av japansk arkitektur. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ÅPEN STUE: Bokhylla deler av allrommet mot spisekroken. Med så mye utsikt er det fint med lune kroker, og sofaen er god å krype opp i. Den er snekret av Ivar. Stol og bord er et loppisfunn.
ÅPEN STUE: Bokhylla deler av allrommet mot spisekroken. Med så mye utsikt er det fint med lune kroker, og sofaen er god å krype opp i. Den er snekret av Ivar. Stol og bord er et loppisfunn. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
KJØKKEN MED UTSIKT: Kjøkkenbenken har fått en tronplass med en utsikt som virker oppkvikkende for matlagingen. Innredningen har Ivar selv snekret. Innvendige skap fra Ikea.
KJØKKEN MED UTSIKT: Kjøkkenbenken har fått en tronplass med en utsikt som virker oppkvikkende for matlagingen. Innredningen har Ivar selv snekret. Innvendige skap fra Ikea. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Tilpasset terrenget

Posisjoner av ulik høyde på berg og svaberg ble målt på forhånd. Hytta er tilpasset naturens former. For Ivar og Mona var det viktig å unngå sprenging av fjellet og terrenget. Fra sjøen er hytta delvis skjult av omgivelsene. Fra bakkant på tomta er den nesten skjult av vegetasjon. - En sømløs overgang mellom ute og inne via utvendige terrassegulv er en stor fordel. Å gå barbeint ut og inn i all slags vær er en luksus. Med en slik overgangssone unngår man også å dra jord og lyng til innearealene, forteller Ivar.

Hyttas utadvendte holdning til omgivelsene gjør at den innenfra virker langt større enn hva den er. Stuens store, overdekte glassvegger åpner for en havutsikt som er fin, ikke bare i sommervær. Når det stormer og regner som verst, er den spektakulær og spennende. - Med et glass vin og varme på peisen er det flott å betrakte bølgetoppene når vinden tar tak, sier Mona.

Gjennomsiktig

ARKITEKTENS INSPIRASJONSSTED: Enkelt og flott er Ivars arbeidssted. Her utføres skisseoppgaver til havutsikt i mange slags værtyper. Lampe fra Luxo. Persienner fra Ikea.
ARKITEKTENS INSPIRASJONSSTED: Enkelt og flott er Ivars arbeidssted. Her utføres skisseoppgaver til havutsikt i mange slags værtyper. Lampe fra Luxo. Persienner fra Ikea. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
TRANSPARENS: Oppvasken kan Ivar og Mona enkelt ta utendørs, samtidig som de har både utsikt og oversikt over leia. Vann til hytta er lagt inn i en kran på veggen.
TRANSPARENS: Oppvasken kan Ivar og Mona enkelt ta utendørs, samtidig som de har både utsikt og oversikt over leia. Vann til hytta er lagt inn i en kran på veggen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SOVEKUPÉ: Gjesterommet i bakkant er i en kupe for seg selv. Det er adskilt fra hyttas hovedvolum, likevel sammenbundet via terrassen i bakkant. Den solide stålkonstruksjonen har mange klatret i, den er nå pensjonert fra jobben som stige i NSBs nattkupeer. Sengene har Ivar selv snekret.
SOVEKUPÉ: Gjesterommet i bakkant er i en kupe for seg selv. Det er adskilt fra hyttas hovedvolum, likevel sammenbundet via terrassen i bakkant. Den solide stålkonstruksjonen har mange klatret i, den er nå pensjonert fra jobben som stige i NSBs nattkupeer. Sengene har Ivar selv snekret. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Arbeidsplassen på kjøkkenet ble høyt prioritert med tanke på havutsikt. Ved enkelt å snu seg tvert om, møter de en helt annen opplevelse. Kontakten bakover til kjøkkenterrassen gjennom glassflatene er med på å gjøre hytta gjennomsiktig. Herfra er det øyas lette skog som får påvirke sanseapparatet.

Hyttas nærområde består av et naturterreng med lyng, bringebær, furu, eik og svaberg. - Dette lar vi stå bortimot urørt, med en forsiktig trimming av trær og busker. Av hensyn til utsikten må vi hugge en del av den hurtigvoksende vegetasjonen nede mot sjøen regelmessig, forteller Ivar.

Herlig utsikt

Tomta gir en spektakulær utsikt. De ser havet og fyret i sørvest og Breviksbrua i nord. Sol har de hele dagen, solnedgangen reflekteres i furustammene på tomta. Senere blinker 6-7 fyrlykter i kveldsmørket på fjorden.

LANGSTRAKT: At hytta er smal og strukket som en strikk, gir mer rom for vindusflater, og dermed mer utsikt inn. Her er det en variert materialbruk som utgjør kontraster, fremfor en ellevill fargebruk.
LANGSTRAKT: At hytta er smal og strukket som en strikk, gir mer rom for vindusflater, og dermed mer utsikt inn. Her er det en variert materialbruk som utgjør kontraster, fremfor en ellevill fargebruk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ARKITEKTTEGNET: Utvendig kledning er liggende paneler i sibirsk lerk. Tak Inne: Plater i bjørk. Alle platene ble nummeret på forhånd, et puslespill tilpasset takets skrå form. Innvendig: Hvitbeiset furu. Gulv: Ask i alle rom. Peis: Scan 22 N/G8. Kjøkken: Selvsnekret, innvendige skap fra Ikea.
ARKITEKTTEGNET: Utvendig kledning er liggende paneler i sibirsk lerk. Tak Inne: Plater i bjørk. Alle platene ble nummeret på forhånd, et puslespill tilpasset takets skrå form. Innvendig: Hvitbeiset furu. Gulv: Ask i alle rom. Peis: Scan 22 N/G8. Kjøkken: Selvsnekret, innvendige skap fra Ikea. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
PLANTEGNING: Plantegning over hytta.
PLANTEGNING: Plantegning over hytta. Foto: TEGNING: Privat

Nå bare gleder de seg til å få på plass utedusjen, og med den et enda friere liv på hytta. Det gode liv handler blant annet om et forfriskende morgenbad en varm og deilig sommerdag.

- Det er fint med en veksling mellom gjester og stillhet for bare oss to. Padleturer mellom øyene, og barnebarn som fisker krabbe på brygga. Eller å bare ligge i sengen om natten å følge skipslanternene ut og inn fjorden, forteller de.

Les også:

Familien fra Trondheim bor i hytte på 11,5 kvadratmeter

Her er Norges tøffeste betonghytte

Sjekk det smarte tilbygget på hytta i Hedalen

img Del på Facebook



Denne saken ble første gang publisert 12/06 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også