Snurredassen har konkurrenter
Snurredassen er ikke det eneste alternativet til hyttedo
Tenkte du kjøpe snurredassen til hytta kan du samtidig ta en titt på andre modeller.
Med snurredassen og andre biologiske toaletter ble det mer komfort og mindre lukt også for dem som ikke hadde innlagt vann på hytta.
Den dag i dag er snurredassen er populær løsning for mange hytteeiere, men det har etter hvert kommet flere alternativer for selv de enkleste hyttene.
Du kan faktisk til og med ha vannklosett i en hytte uten innlagt vann.
Tre typer hyttetoaletter
- Det finnes tre hovedgrupper av hyttetoaletter: biologiske toaletter, vanntoaletter og forbrenningstoaletter, sier Bengt Larsen ved Hyttetorget.
Han forteller at samtlige løsninger kan benyttes både på hytter med strøm og vann og på hytter med bare strøm, vann eller ingen av delene.
Det er med andre ord fullt mulig å få komfort på hytta uten strøm.
Fire kammers snurredass
La oss ta snurredassen først. Den ble satt inn på utallige hytter på 70-, 80- og 90-tallet, og de store kamrene gjorde at snurredassen kunne håndtere mye avfall.
- En snurredass har fire kamre, og du bruker normalt et år på fylle et kammer, sier Larsen. Det betyr at første tømming først skjer etter fire år.
- Da vil komposten ha fått så lang oppholdstid at den normalt vil være ferdig kompostert.
Beholderen plasseres under hytta, og etter kompostering sitter du igjen med 20 prosent av den mengden avfall du hadde i utgangspunktet.
Enkle varianter
- Det finnes også enklere varianter av biologiske toaletter. Hvilken type du bør velge kommer både an på hvilke energikilder du har på hytta, hvor lite lukt du ønsker og hvor mye penger du vil legge i toalettet, sier Endre Pedersen i Hyttebutikken.
For dem som ønsker en helt enkel og rimelig løsning, finnes det bøttedoer med filtrering eller doer med lukket beholder der man tilsetter kjemikalier. Beholderne må så tømmes på samme måte som doene i campingvogner og bobiler.
Beholder under gulvet
- Mulldoen, der en kombinasjon av varme og mull bryter ned avfallet, er en annen løsning, men her er man avhengige av å ha strøm på hytta. Til dem som ikke har det, selger vi mest av biolett midi som er et lite urinseparerende toalett, sier Pedersen.
Her har man løse beholdere under gulvet der vått og fast avfall skilles. På denne måten blir det minimalt med lukt.
Konkurrent til snurredassen
Men som sagt har snurredassen og de andre biologiske toalettene fått konkurranse. De er faktisk i ferd med å bli utkonkurrert.
For de som ikke har vann er det i dag forbrenningstoalettet som er mest populært.
- Dette toalettet kan enten gå på strøm eller gass. Med denne løsningen forbrennes avfallet fortløpende, og man må kun tømme en liten kopp aske en gang i uken. Den er enkel i bruk og lett å montere, sier Larsen.
Både på Hyttetorget og i Hyttebutikken er dette den mest populære toalettypen nå for tiden. Etter dobesøket trykker du ganske enkelt på en knapp, og så starter prosessen. Toalettet kan drives både på strøm og gass.
Vanndo uten vann
Også vanntoalettene er populære, og det er altså faktisk mulig å bruke vanntoalett selv om du ikke har innlagt vann på hytta.
- Da bærer man inn vann og fyller dette på en tank. I slike tilfeller kan det være lurt å velge et såkalt vakuumtoalett som bruker luft til å transportere avfallet. Her trenger man ikke mer enn en halv liter vann per spyling, og vannet brukes først og fremst til å gjøre det rent toalettet, forteller Bengt Larsen.
Vakuumtoalettene er fleksible i forhold til hvordan de små rørene plasseres. Med det sterke lufttrykket gjør det ingenting om røene går oppover eller bortover.
Les også:
Slik finner du den perfekte hyttedoen
Denne saken ble første gang publisert 14/06 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.