Familiehytte på 70 kvadratmeter
Smarte løsninger i hytta gir plass alle
Se hvordan arkitekten har tenkt plassutnyttelse i hytta på 70 kvadratmeter.
Dypeklo er en liten bukt mellom Foten og Hankø, med en badestrand som er fin for familier med små barn.
Knappe 100 meter fra sjøen lå gamlehytta. Den var falleferdig med utslitte møbler, og de kunne se ut gjennom veggene.
Siden familien hadde hatt hytte så tett på sjøen gjennom flere generasjoner, gikk plan- og bygningsetaten god for at familietradisjonene kunne leve videre med en ny hytte så tett på strandsonen, men den kunne ikke være større enn 70 kvadratmeter.
- Det er merkelig å oppleve at selv om hytta er ny, så er plassen den står på akkurat den samme, med alle de velkjente lydene, forteller Siri Zanelli.
Ny arkitekttegnet hytte
Å se barndommens hytte bli revet var ikke enkelt, det var trist å se sommerminnene i en plankehaug. – Fint ble det derfor å møte storfamilien samlet på den nye hytta til kranselag og høre hvor fornøyde alle var. Den eldste generasjonen, som eier hytta, er to par på mellom 60 og 70 år. De har to barn hver, mellom 33 og 43 år.
Med familiens inngiftede og til sammen 7 barnebarn fra ni måneder til 17 år, er det til sammen 18 som bruker hytta.
Moderne og slitesterkt
- Byggherrene er min far og onkel som har arvet landstedet. De tok seg av alle avgjørelser underveis i byggeprosessen, sier Siri. For de mange andre i familien var det en utfordring ikke å kunne være mer involvert. Med 11 voksne familiemedlemmer ble det nødvendig å kutte ned på antallet direkte involverte.
De var knallharde på at alt skal være slitesterkt og brukbart. Her skal man ikke være redd for å bruke hytta inne og ute. Gulvet i allrommet er av den grunn lagt med stein.
Sterke farger
Familien ønsket å ta opp tematikken fra den gamle hytta, forteller Siri. – Farmor malte den på det glade 1970-tallet. Siden alt var så slitt, er det ellers bare noen småting her etter henne, som figgjoserviset, porselensmåken som alltid har stått i vinduskarmen, skjellampen og plasthummeren.
Siri ønsket å bruke mer farger på kjøkkenet, men da satte byggherrene ned foten. – De mente det hadde rablet for meg da jeg foreslo knallfarget kjøkken. Hun ler litt, og kommer med en klar oppfordring:
- Farger blir man glad av. Folk kan ofte være pysete når det gjelder farger hjemme. I en feriebolig kan de jo gjøre valg de kanskje synes er for dristig hjemme.
God plassutnyttelse
Selv om det meste er annerledes fra den gamle hytta, er noen prinsipper like. Fortsatt er det soverom i bakkant mot nord, oppholdsrom i front og åpent mot sør.
Møbler, og spesielt allrommet, er holdt nøytralt i fargevalg. – Her er det få møbler. Min favoritt er sittevinduet i stuen. Det gjør stuedelen nesten tre kvadratmeter større, fordi vi slipper unna med stoler på en side av bordet. Et perfekt sted å krype opp i for å se ut på stranda og sjøen, sier Siri.
- Hva er et godt liv på hytta for deg?
- Å våkne til måkeskrik, drikke kaffe på trappen med beina plantet i morgenduggen i gresset. Ta morgenbad og kveldsbad. Her er det bare å hive på badedrakten og springe til sjøen direkte fra soverommet. Alt det ukompliserte som gir feriefølelse hver sommer. Gå de samme turene som vi har gått tusen ganger før, kaste tørt brød til måkene, ha masse tid med venner og familie og legge fra seg telefonen.