små, Fine hytter med smarte løsninger

Hytta er på 70 kvadrat, men har plass til 12 overnattingsgjester

Ved å velge mindre hytter, kan hyttedrømmen bli oppnåelig for flere.

FLEKSIBEL: Arealeffektiv hytte på Ustaoset med en grunnflate på 70 m². Hytta er tegnet av arkitekt Margrethe Rosenlund, og ideen er at én person kan bo der alene uten at den føles for stor. Med ett soverom nede og fire oppe, har den likevel sengeplass til 12 når familie kommer på besøk.
FLEKSIBEL: Arealeffektiv hytte på Ustaoset med en grunnflate på 70 m². Hytta er tegnet av arkitekt Margrethe Rosenlund, og ideen er at én person kan bo der alene uten at den føles for stor. Med ett soverom nede og fire oppe, har den likevel sengeplass til 12 når familie kommer på besøk. Foto: Produsenten
Først publisert Sist oppdatert

Små, arealsmarte hytter er populære, og økt etterspørsel gjør utvalget stadig bedre.

– Det er flere som vil ha små, arealeffektive hytter, noe som trolig har sammenheng med økonomi. Hver kvadratmeter spart, er penger tjent når det kommer til materialbruk. Dessuten har en liten hytte mindre driftskost­nader, forteller sivilarkitekt Margrethe
Rosenlund.

Økt interesse for miljø og ressursbruk kan være en annen faktor.

– Selv om mange ønsker seg hytte i naturen, vil de ikke at den skal sette så stort avtrykk. Derfor er mange opptatt av å ikke bygge større hytter enn de har bruk for, fortsetter hun.

Smarte grep

UTRADISJONELL LØSNING: i stedet for å bruke mye plass til kjøkken, er dette gjort svært kompakt og lagt til et gangareal. Med store vindusflater som slipper inn masse lys, er det likevel et trivelig sted å lage mat. Hytte på Ustaoset tegnet av arkitekt Margrethe Rosenlund.
UTRADISJONELL LØSNING: i stedet for å bruke mye plass til kjøkken, er dette gjort svært kompakt og lagt til et gangareal. Med store vindusflater som slipper inn masse lys, er det likevel et trivelig sted å lage mat. Hytte på Ustaoset tegnet av arkitekt Margrethe Rosenlund. Foto: Produsent

Rosenlund har tegnet flere hytter med smarte løsninger for liten plass.

– Ofte kniper man på størrelsen på soverom til fordel for et størst mulig oppholdsrom. Da legger jeg gjerne inn ekstra takhøyde i fellesrommet, der det er mulig, for å tilføre hytta andre kvaliteter. I kombinasjon med store vindusflater, som slipper inn lys og gir utsyn, vil økt takhøyde gjøre rommet luftigere og åpnere.

Et annet smart grep er å tenke flerbrukssoner og -møbler.

– En sofa kan bli til sengeplass, og en spiseplass kan brukes til spill eller lesekrok. Dropper man skap på soverom, kan disse plasseres i gangen. Et fellesrom kan også deles inn i ulike soner, slik at flere aktiviteter kan foregå samtidig.

Fleksibel løsning

En hytte på Ustaoset med grunnflate på ca. 70 kvadratmeter (bilde øverst i artikkelen) er en av hyttene Rosenlund har tegnet. Eieren ønsket seg en hytte hvor hun kunne være alene uten at den føltes for stor, men med nok sengeplasser til å ha familie på besøk.

– Hytta har flere soner, og mange folk kan være der uten at det føles fullt. Badet består av flere smårom, slik at dusj, toalett, badstue og vask kan benyttes samtidig. Kjøkkenet er lagt til et gangareal for maks utnyttelse, og hemsen er benyttet til soveplasser og en oppholdskrok.

Selv om hytta er liten, er det viktig at den har god kvalitet og er funksjonell.

– Om den blir for liten, og løsningene ikke fungerer, blir det bare irriterende. Tenk derfor nøye gjennom hvor lite du kan klare deg med, og hvordan det best kan løses, råder Rosenlund.

Les også: Se hytta til Johannes Thingnes Bø ved Sjusjøen

FIN UTSIKT: Fra spisestuen i Ålhytta er det flott utsikt, og plassen er utnyttet maksimalt. Fra Annechen Bahr Bugges hytte.
FIN UTSIKT: Fra spisestuen i Ålhytta er det flott utsikt, og plassen er utnyttet maksimalt. Fra Annechen Bahr Bugges hytte. Foto: Privat

Like intimt som en seter

For Annechen Bahr Bugge og familien var det et bevisst valg å velge en relativt liten, men arealeffektiv hytte. Den har plass til alt de trenger for et godt hytteliv.

– I fire-fem generasjoner har familien min eid en liten seter, og der har jeg vært mye fra jeg var et lite barn. Da setra dessverre forsvant ut av familien for noen år siden, ble det aktuelt å bygge noe eget, forteller Annechen.

Hun og mannen kjøpte derfor hyttetomt i Valdres, men før de bestemte seg for hyttetype, ble forskjellige modeller prøvebodd.

Hytteidyll. Etter å ha testet flere hyttemodeller, endte Annechen og familien opp med en smart og arealeffektiv variant av Ålhytta.
Hytteidyll. Etter å ha testet flere hyttemodeller, endte Annechen og familien opp med en smart og arealeffektiv variant av Ålhytta. Foto: Privat
Fornøyd hytteeier. Annechen Bahr Bugge.
Fornøyd hytteeier. Annechen Bahr Bugge. Foto: Privat

– De fleste hyttemodellene hadde masse plass, og gjerne store stuer med liten sofa og masse luft rundt. Jeg savnet den intimiteten som jeg hadde gode minner med fra setra. Der var det godt samvær med kortspill og en stor peis som midtpunkt, forteller Annechen.

Til slutt falt valget på en Ålhytte på rundt 70 kvadratmeter med tre soverom.

Hyttemodellen, en såkalt C-hytte, er designet for å være mest mulig funksjonell på et lite areal.

– Vi falt for at den hadde mange muligheter for sitte- og koseplasser, små alkover og masse intimitet. Hele familien koser seg i sofakroken, og mine små nieser og nevøer elsker å gjemme seg bak gardinen i overkøya. Hytta er ikke fylt med store rom og masse luft man ikke har bruk for.

Stort allrom

Hun er svært fornøyd med det store allrommet med stue, spisestue og kjøkken i ett.

– Jeg er glad i å lage mat, og med en åpen kjøkken-løsning er det enklere å være flere der samtidig, uten at man går i veien for hverandre. De små, tradisjonelle hyttekjøkkenene i U-form husker jeg som heller upraktiske. Selv om vårt kjøkken ikke er så stort,har jeg likevel plass til det jeg trenger, sier hun.

Annechen har dessuten innredet hytta med mange kurver og knagger for ekstra oppbevaring. I tillegg er det oppbevaring i skuffer under sengene, som utnytter plassen maksimalt.

Vanligvis er de fire-fem personer på hytta samtidig, men i vinter-ferien i fjor var de syv uten problem. Med sovealkovene har hytta totalt sengeplass til 10.

– Når vi er på hytta, er vi mye ute og i fysisk aktivitet. Da er det fintå komme inn til et sted med flere fine sitteplasser. Vi har også kjøptnoen gode lenestoler med skamler til. Kos står i høysetet hos oss. En intim hytte gir godt samvær, avslutter hun.

Les også: Flyttet og pusset opp 160 år gammel tømmerstue – se den nostalgiske hytta

HYTTE FRA HEDDA HYTTER AS: Hedda LA-Sport 48, bebygd areal: 58,3 m², bruksareal: 49,4 m² . To soverom, terrasser: 7,4 m². Pris: Nøkkelferdig hytte kr 1 359 000,-
HYTTE FRA HEDDA HYTTER AS: Hedda LA-Sport 48, bebygd areal: 58,3 m², bruksareal: 49,4 m² . To soverom, terrasser: 7,4 m². Pris: Nøkkelferdig hytte kr 1 359 000,- Foto: Privat

Sportshytter

– Uttrykket sportshytte kom til da vi for noen år siden fikk en henvendelse fra Ringsaker Almenning om å lage en hyttemodell tilpasset en typisk «birkebeiner» og andre sporty folk, forteller Helge Nordby, markedsansvarlig hos Hedda Hytter.

Dette ble starten på en egen serie med sportshytter, som både er fleksible og arealeffektive. På et begrenset areal har hyttene opptil tre soverom, hems, smørebod, bad med dusj, kjøkken, tv-krok og terrasse.

KOMPAKT: Inni Hedda-hytta er planløsningen svært funksjonell. Over sofakroken for avslapning og sosialt samvær, er det bygget en liten hems.
KOMPAKT: Inni Hedda-hytta er planløsningen svært funksjonell. Over sofakroken for avslapning og sosialt samvær, er det bygget en liten hems. Foto: Produsent

I dag finnes det over 50 slike hytter på Sjusjøen, samt flere andre steder.

– Ideen var å bygge en praktisk hytte som flest mulig kunne trives i, og som inneholdt det nødvendigste man må ha på hytta. I tillegg skulle den være lavmælt og beskjeden i naturen, forteller Jon Haug, arkitekten bak Hedda-hyttene.

Han ser flere fordeler med små hytter.

– En liten hytte er rimeligere å bygge, drifte og vedlikeholde, og den gir en mer intim hyttefølelse.

Les også: Hilde Merete takker fortsatt bestefar for valget han tok i 1957

Andre små, arealeffektive hytter

NB: De oppgitte prisene er fra da artikkelen ble skrevet i mars 2020 og kan ha endret seg når du leser denne artikkelen.

<b>HYTTE FRA RINDALSHYTTER:</b> Kvist 30 og 50, Bebygd areal: 28,8 m² og 78,3 m². Bruksareal: 24,5 m² og 58,7 m². Soverom: 1 og 2. Pris Byggesett kr 380 000,- og kr 895 000,- (prekuttet materiale)
HYTTE FRA RINDALSHYTTER: Kvist 30 og 50, Bebygd areal: 28,8 m² og 78,3 m². Bruksareal: 24,5 m² og 58,7 m². Soverom: 1 og 2. Pris Byggesett kr 380 000,- og kr 895 000,- (prekuttet materiale) Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA NORTHUG SPORTSHYTTER/TRYBYGG AS:</b> Petter, bebgd areal: 68 m², bruksareal: 58 m², hems: 13,2 m². Soverom: 2 + hems. Pris: Nøkkelferdig fra kr 2 600 000,- til 3 000 000,- (inkludert hyttetomt på Sjusjøen)
HYTTE FRA NORTHUG SPORTSHYTTER/TRYBYGG AS: Petter, bebgd areal: 68 m², bruksareal: 58 m², hems: 13,2 m². Soverom: 2 + hems. Pris: Nøkkelferdig fra kr 2 600 000,- til 3 000 000,- (inkludert hyttetomt på Sjusjøen) Foto: Produsent
<b>HYTTE:</b> Aurora 916. Leverandør: SaltdalshyttaBebygd areal: 70,7 m2Bruksareal: 59,9 m2. Hems: 35,6 m2Altan areal: 39,5 m2. Soverom: 2. Pris: Nøkkelferdig hytte fra kr 1 642 000
HYTTE: Aurora 916. Leverandør: SaltdalshyttaBebygd areal: 70,7 m2Bruksareal: 59,9 m2. Hems: 35,6 m2Altan areal: 39,5 m2. Soverom: 2. Pris: Nøkkelferdig hytte fra kr 1 642 000 Foto: Produsent
<b>HYTTE:</b> Lindesnes 202 Leverandør: Eiken Hytter AS. Bebygd areal: 52,4 m². Bruksareal: 47,0 m²Gulvareal hems: 29,1 m². Soverom: 1 + hems. Pris: Kr 477 200 (prekuttet)
HYTTE: Lindesnes 202 Leverandør: Eiken Hytter AS. Bebygd areal: 52,4 m². Bruksareal: 47,0 m²Gulvareal hems: 29,1 m². Soverom: 1 + hems. Pris: Kr 477 200 (prekuttet) Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA RINDALSHYTTER:</b> Retro 30, bebygd areal: 35,9 m², bruksareal: 33,2 m², hems: 4,8 m². Ett soverom. Pris byggesett: kr 410 000,- (prekuttet materiale)
HYTTE FRA RINDALSHYTTER: Retro 30, bebygd areal: 35,9 m², bruksareal: 33,2 m², hems: 4,8 m². Ett soverom. Pris byggesett: kr 410 000,- (prekuttet materiale) Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA VIKINGHYTTER:</b> Tuva, Grunnflate: 40,8 m², bruksareal: 37,8 m², gulvflate hems: 17,1 m². Seks soveplasser: Pris: Byggesett fra kr 477 700,-
HYTTE FRA VIKINGHYTTER: Tuva, Grunnflate: 40,8 m², bruksareal: 37,8 m², gulvflate hems: 17,1 m². Seks soveplasser: Pris: Byggesett fra kr 477 700,- Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA VIKINGHYTTER:</b> Blåtann 811, grunnflate: 40,9 m², bruksareal: 36,8 m², gulvflate hems: 10,2 m². Fire soveplasser. Byggesett fra kr 627 900,-
HYTTE FRA VIKINGHYTTER: Blåtann 811, grunnflate: 40,9 m², bruksareal: 36,8 m², gulvflate hems: 10,2 m². Fire soveplasser. Byggesett fra kr 627 900,- Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA EIKEN HYTTER AS: </b>Eiken 1213, bebygd areal: 70,0 m², bruksareal: 60,0 m², gulvareal hems: 30,7 m². To soverom + hems. Terrasse: 41,1 m². Pris: Kr 790 000,- (prekuttet)
HYTTE FRA EIKEN HYTTER AS: Eiken 1213, bebygd areal: 70,0 m², bruksareal: 60,0 m², gulvareal hems: 30,7 m². To soverom + hems. Terrasse: 41,1 m². Pris: Kr 790 000,- (prekuttet) Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA ÅLHYTTA AS</b>: C35, bebygd areal: 57 m², bruksareal: 47 m², 3 soverom. Pris byggesett: ca. kr 775 000,-
HYTTE FRA ÅLHYTTA AS: C35, bebygd areal: 57 m², bruksareal: 47 m², 3 soverom. Pris byggesett: ca. kr 775 000,- Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA TINDE HYTTER AS:</b> Rondane 72, Grunnflate: 82 m², bruksflate: 72 m², tre soverom. Pris: Kr 1 450 000,- (komplett standard)
HYTTE FRA TINDE HYTTER AS: Rondane 72, Grunnflate: 82 m², bruksflate: 72 m², tre soverom. Pris: Kr 1 450 000,- (komplett standard) Foto: Produsent
<b>HYTTE FRA SKARVHYTTA AS: </b>Skaret 73, bebygd areal: 113 m2 (inkludert carport og utebod). Bruksareal hovedplan: 59 m2, bruksareal hems: 14 m2, carport: 15,5 m2, utebod: 5 m2, 3 soverom.
HYTTE FRA SKARVHYTTA AS: Skaret 73, bebygd areal: 113 m2 (inkludert carport og utebod). Bruksareal hovedplan: 59 m2, bruksareal hems: 14 m2, carport: 15,5 m2, utebod: 5 m2, 3 soverom. Foto: Produsent
<b>SKARET 73 SETT FRA INNSIDEN:</b> Pris: Nøkkelferdig hytte ca. kr 2 250 000
SKARET 73 SETT FRA INNSIDEN: Pris: Nøkkelferdig hytte ca. kr 2 250 000 Foto: Produsent