vaske opp for hånd
Slik vasker du opp best mulig
Hvor nøye må jeg være? Skal såpen i før eller etter vannet, og må jeg skylle? Vi har laget fasiten på hvordan man vasker opp best mulig. Sjekk også ut det geniale tørkeskapet nederst i saken!
Det sies at det finnes to typer hyttegjester: De som tilbyr seg å ta hele oppvasken, og de som tilbyr seg å tørke.
Møkkete glass og fettete tallerkener gir en dårlig start på hyttemiddagen.
I tillegg handler også oppvask om å fjerne farlige bakterier og virus på det vi spiser av.
– Poenget er å hindre at disse mikrobene vokser opp, forklarer Solveig Langsrud, mikro-
biolog og seniorforsker ved Nofima. Hun leder også et stort europeisk forskningsprosjekt som handler om trygg håndtering av mat hjemme.
Likevel er det lov til å tilpasse ambisjonsnivået etter forholdene, siden potensialet for bakterievekst varierer med omstendighetene. Da kan vasken gjøres litt enklere når det en tørr frokostoppvask som skal tas.
Er det imidlertid rått kjøtt, kylling og annet som kan inneholde farlige bakterier, kan det være lurt å være grundigere. Her er potensialet for bakterievekst større.
Er det en eller annen form for sykdom på hytta, bør ambisjonsnivået skrus helt til topps.
Prepping
En helproff hytteoppvasker legger selvsagt en del jobb i selve forarbeidet. Å dra med seg matrester, saus og vin-skvetter ned i vaskevannet må for all del unngås. Derfor er en egen balje med skyllevann en god idé.
Skyll først bort matrester fra bestikk og tallerkener. Vannet du skyller med, skal være cirka 30 grader. Ikke varmere, for da vil proteinrester (eggehvite) og melk stivne. Da blir mat-restene vanskelige å fjerne.
Hvis det er trangt på oppvaskbenken og lite vann, finnes det alternativer til skyllebalje. Da er en god og myk slikkepott et utmerket verktøy. Den tar med seg alt av matrester på både tallerkener og nedsausede kjeler.
Å bruke tørkepapir eller serviett er også en godkjent metode. Sett tørkerullen på bordet, så kan hver enkelt ta ansvar for tørking av tallerkener og bestikk.
Ren oppvaskkum og varmt nok vann
Oppvaskkummen på en hytte blir gjerne brukt til mer enn ren oppvask. Da er det viktig å vaske den grundig før du setter i gang. Husk at sluket samler opp masse skitt og matrester – og ikke glem sikten. Den må tømmes regelmessig og vaskes.
Slik vasker du opp best mulig
1. Med en oppvaskbalje trenger ikke kummen være 100 % ren.
2. Kluten skal skylles godt og henges til tørk for å unngå bakteriefest.
3. En oppvaskbørste som har vært en runde i en varm stekepanne blir aldri seg selv etterpå.
4. En slikkepott er et suverent verktøy for å gjøre tallerkenene klare for oppvask.
Alternativt kan en egen oppvaskbalje brukes i kummen. Er den hvit, er det lett å se tilstanden på vaskevannet.
Varmt vann hjelper til med å løse opp fett, men ikke bruk varmere vann enn det du synes er behagelig. En god oppvasksåpe har vaskestoffer som gjør en god jobb, selv ved litt lavere temperaturer.
Ren børste
En sliten oppvaskbørste kan skitne til oppvasken i stedet for å gjøre den ren. Å bruke oppvaskbørsten i varme, fettete stekepanner er raskeste vei til en deformert og skitten bust. Derfor er det greit å ha to børster. En til grovvask og en til finvask, og gjerne en gryteskrubb.
Vask gjerne selve børsten når du er ferdig med oppvasken.
Rekkefølge
En god huskeregel er å vaske det som skal opp til munnen først. Slik som glass, kopper og bestikk. Deretter vasker du det du spiser av, og til slutt kommer kjeler og panner.
Den tradisjonelle metoden krever at du skyller av oppvasken med varmt vann. Skyllevannet bør holde 55 grader. Har du ikke to kummer, kan du ha en skyllebalje ved siden av vasken. Plasshensyn og knapphet på vann kan likevel gjøre det fristende å droppe skyllingen.
Ifølge Lilleborg, som lager Zalo, vil såpen redusere spenningen i vannet. Det gjør at såpevannet renner lett av oppvasken.
Produsentene anbefaler 2,5 ml såpe på 5 l vann. Det tilsvarer omtrent tur-retur på en stor kjøkkenkniv.
Såpen skummer mye om du tilsetter den før vannet, og lite om du tilsetter det etter.
Fordelen med mye skum er at det gir bevis på hvor mye vaskestoff som er igjen i kummen.
Når du vasker opp, vil mer av skummet bli borte, noe som er et tegn på at vaske-stoffene blir brukt til rengjøring.
Når skummet har lagt seg og brutt opp, bør du bytte vann eller tilsette mer såpe.
Da kan du ifølge produsenten la oppvasken lufttørke uten skyll, så lenge oppvaskvannet fortsatt har godt med skum og ikke er for skittent.
Tørke oppvasken
Det mest hygieniske er å la oppvasken lufttørke, men om det ikke er plass til et tørkestativ, kan du tørke med et håndhåndkle i bomull eller lin.
Du må ha minimum to glasshåndklær, som ikke skal brukes til annet enn å tørke oppvask. Husk at bakterier trives i fuktige tørkehåndklær. Heng dem til tørk etter bruk og bytt ofte.
Ikke glem kluten. Den må skylles godt etter bruk for å få vekk mest mulig matrester. Deretter må den vris opp og henges til tørk så fort som mulig.
Uten tørking vil kluten begynne å lukte surt. Lukten produseres av millioner av mikrober som har fått perfekte vekstvilkår i kluten.
.