Unngå mugg, sopp og fuktig luft på hytta
Slik unngår du vond lukt på hytta
Tipsene til ventilasjon, som holder hytta tørr og fri fra mugg og sopp.
En solid dose dårlig soveromsluft når du står opp, med innslag av gårsdagens middagslaging på vei gjennom stuen, for så å toppe det hele med et dårlig ventilert toalettrom. Det er ingen god start på dagen.
Oppdager du i tillegg mugg eller sopp i kroken bak kleskommoden på soverommet, er det ingen vei utenom.
Styrt ventilasjon
Ventilasjon er luftfornyelse. En utett, gammel hytte har gjerne rikelig med ventilasjon, men den er helt uten styring. Der er det plasseringen av lekkasjene som styrer hvor luften kommer inn og hvor den forsvinner ut.
I den andre enden er en moderne hytte med det som kalles balansert ventilasjon. Der er det full styring av luften som trekkes inn og den som forsvinner ut.
Stor forskjell
Det går et klart skille mellom gamle, tradisjonelle og moderne, fukttette konstruksjoner når det gjelder behov for ventilasjon. En tradisjonell hytte er ofte trekkfull, men også godt ventilert, og treverket håndterer fukt ved å absorbere og gi det fra seg.
Er konstruksjonen fukt-tett, er du avhengig av ventilasjon. Ikke bare av komforthensyn, men også for å unngå muggdannelser. Jo tettere den er, desto viktigere er det.
Luften riktig vei
Det ideelle er å ha best mulig styring på utskiftingen av luften med minst mulig varmetap. Sintef Byggforsk bruker begrepene rene og forurensede rom. Oppholdsrom, og særlig soverom, er rene rom som har behov for frisk luft. Kjøkken, toalett og bad er rom der luften blir mest forurenset.
Prinsippet er å føre luften fra rene til forurensede rom. Da blir den samme luftmengden brukt til ventilasjonsformål flere ganger. Dessuten hindrer du at lukt fra forurensede rom brer seg i hele hytta. Dette prinsippet finnes allerede i mange eldre hytter.
Har hytta strøm og du monterer avtrekksvifte på kjøkken og bad, er dette ganske ukomplisert. Da vil luften trekkes fra de rene rommene til de forurensede, forutsatt at luften slipper inn i hytta på de rette stedene og kan strømme fritt mellom rommene.
Under gulvet
Har hytta kjeller, er det spesielt viktig at ventilasjonen fungerer, ellers oppstår det fukt med påfølgende mugg, råte og annen elendighet. I tillegg til at det er rikelig med ventiler i selve grunnmuren, kan et rør som går fra kjelleren og helt opp over tak gi skikkelig fart på luftingen.
Luftekanal og vifte
Det finnes også muligheter for å hjelpe litt på effekten i en strømløs hytte. En lang luftekanal som ender over taket skaper ekstra drag, akkurat som en pipe. Setter du det som kalles en vindvifte på toppen, skaper det enda bedre effekt.
Det har også dukket opp vifter drevet av solceller i hyttebutikkene. De mest avanserte har et stort solcellepanel som gir både ventilasjon, strøm og litt varme. De enkleste består av en ferdig ventil med vifte og et lite solcellepanel som kun driver viften. Du kan også kjøpe strømgjerrige kjøkkenvifter og ventilasjonsvifter som går på 12 volt, om du har et slikt anlegg på hytta.
Flytt varmen
Det blir gjerne bråvarmt der du har ildstedet, spesielt oppe under taket, mens det er iskaldt i de andre rommene. Da kan du flytte på varmen.
Varmedrevet vifte
En varmedrevet vifte kan plasseres på ovnen. Den drives av varmen fra ovnen og flytter en del av den varme luften ut i rommet. Et mer avansert grep er å montere en elektrisk varmeflytter mellom varme og kalde rom.
Enkle tiltak
- Monter ventilasjonsrister nederst på alle dørene, slik at luften strømmer fritt mellom rommene.
- La innvendige dører stå åpne når hytta ikke er i bruk.
- Står spjeldet åpent, gir dette ekstra ventilasjon.
- Når hytta står tom, kan du varme opp kun ett rom. Der stabler du madrasser, henger sengetøy, og lagrer det som ikke tåler frost.
- Når du ankommer en kald hytte, fyr med ved og luft godt for å bli kvitt fuktigheten.
Denne saken ble første gang publisert 25/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.