Vedlikehold av taket
Slik tar du vare på shingeltaket
Taket bør inspiseres to ganger i året. Ligger det utsatt til, bør du sjekke det oftere.
Slik lyder noen av ekspertrådene fra takprodusentene.
Vi har sett nærmere på hva du bør sjekke jevnlig med taket, og gått shingeltaket spesielt i sømmene.
Fjerne løv
Når høsten nå kommer, bør du fjerne løv og annet rusk fra sluk og renner. Og hver vår bør du spesielt undersøke om is eller snømåking har påført taket skader.
Sjekk samtidig alltid om beslag og inntekking av piper, takhatter, avlufting er uskadd og tette, opplyser Icopal.
Sprekkdannelser
- Ser du sprekkdannelser i overflaten av shingel, eller spikere som kommer opp, kan det være tegn på at du må legge taket på nytt. Det samme gjelder hvis taket er veldig tørt og sprøtt, sier daglig leder Tom Jenkins i Nor-Dekk.
- Ser du løse tunger, bør du lime dem ned med en gang. Da forlenger du levetiden. Er det sprøtt og rått bør du skifte taket.
I løpet av et år utsettes taket for harde påkjenninger. Det skal beskyttes mot snø, vind, sterk soloppvarming og store mengder vann.
Hvert år sies det å falle nesten 470.000 liter vann på et norsk gjennomsnittstak.
Mose og grønske
Der hvor trær henger ut over taket, bør du vurdere om de skal fjernes, men mosevekst vil likevel kunne oppstå.
Mose fjerner du ved å børste forsiktig med en stiv kost for å få bort løse dotter. Rensing av overflaten skjer deretter med grønskefjerner.
Dette påføres med rengjort pumpesprøyte eller sprayflaske en dag det ikke regner, opplyser Icopal. Temperaturen må være minimum 10 varmegrader fordi høy utetemperatur øker effekten.
Når grønske er brutt ned, altså blitt brunt, spyler du overflaten med vannslange eller koster den forsiktig.
Is og snø
- Snø måker du på vanlig måte med skuffe, men vær litt forsiktig. Taket tåler normale snømengder, så det er ikke nødvendig å skrape helt ned. La det stå igjen et snølag på 10-15 cm, sier Richard Lycke i Isola.
Dersom det danner seg is ved takfoten, fjerner du det forsiktig. Men isdannelse tyder på at taket er for dårlig isolert eller ventilert.
Sjekk derfor isolasjonstykkelsen og at luftespalter ved gesims og i gavler er åpne. Husk at det er krav til både "tilluft" og "fraluft" dersom ventilasjonen skal fungere etter hensikten.
Les også:
Nå må hagen forberedes til høsten
Denne saken ble første gang publisert 29/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.