Ta innersvingen på mygg i hagen

Slik kverker du myggen

Guide til produkter mot mygg.

NULL STIKK: Følg gode råd og hold blodsugerne unna i sommer.
NULL STIKK: Følg gode råd og hold blodsugerne unna i sommer. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

For mange er det å kunne sitte ute og nyte milde lyse kvelder på terassen eller verandaen det aller beste med sommeren. Men desverre er vi ikke alene om å innta hage og uteplass når været blir varmt.

Culicidae - eller stikkmyggen som de fleste av oss kjenner den best som - er for mange årstidens største plageånd, og problemet med mygg er ofte på topp når det nærmer seg midtsommer og St. Hans.

Det finnes en hel rekke metoder - enkelte mer dokumentert enn andre - som kan hjelpe til med å holde de små blodsugerne på avstand - og redde hageselskapet.

Tiltrekkende på mygg

Mange har kanskje merket at man enten tiltrekker seg mer mygg enn andre i samme selskap, eller langt færre om du er heldig.

- Sannsynligvis skyldes dette visse luktstoffer som myggen flyr etter, forklarer Anders Endrestøl hos Norsk Entomologisk Forening til Bonytt.no.

- Men til tross mye forskning er dette ikke på noen måte klarlagt.

Endrestøl forklarer at stikkmyggen orienterer seg ved hjelp av både syn, luktesans og varmeutstråling.

- Karbondioksid fra pusten aktiverer myggene til å fly søkende omkring, mens andre lukter fra huden, bl.a. melkesyre, virker tiltrekkende.

Det enkle er ofte det beste

Den raskeste og ofte rimeligste måten å holde myggen unna på, er å passe på å ha på seg klær når man sitter ute på kveldtid.

- Man skal ikke undervurdere hvor effektivt det er å ha på seg nok og dekkende tøy, forklarer biolog og myggekspert Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet (fhi) til Bonytt.no.

PLAGEÅND: Ingenting ødelegger idyllen som myggestikk som klør.
PLAGEÅND: Ingenting ødelegger idyllen som myggestikk som klør. Foto: FOTO: Colourbox

- Det er enkel logikk det at man dekker til huden for å unngå at myggen skal komme til og kunne stikke. Lange bukser og langermede topper, slik at spesielt ankler og underarmer er tildekket, da begge er områder som myggen har en tendens til å sikte seg inn på, uten at vi helt har en forklaring på hvorfor.

Ottesen forklarer at man også bør satse på bekledning som er såpass tykke at myggen ikke klarer å stikke gjennom tøyet.

Myggmiddel

Myggmiddel er å få kjøpt hos alt fra apoteket til bensinstasjonen. Det finnes mange forskjellige typer, men Ottesen mener det er viktig å skille mellom middel som har dokumentert effekt og de som ikke har det.

- Se etter de aktive virkestoffene DEET eller Icaridin, forklarer Ottesen.

- Disse har begge dokumentert effekt i det å holde myggen på avstand, og DEET er det aktive stoffet som alle andre myggmiddelstoffer måles opp mot i forhold til effektivitet.

Virkestoffet DEET fungerer ved at det blokkerer myggens luktesans.

- Jo større innholdet av DEET i myggoljen, jo mer effektiv er den, forklarer Ottesen.

I utlandet kan man få kjøpt myggmiddel som er mye sterkere enn de som er å få tak i her hjemme,

- 20 prosent aktivt virkestoff er maksimumsgrensen her i Norge, forklarer Ottesen.

- Med det er mange, også innen medisinske instanser, som mener at denne grensen burde vært høyere.

Ottesen minner om at det er viktig å skille mellom myggmiddel som skal smøres direkte på huden, og de som skal smøres utenpå klærne.

- Som regel er typen som skal smøres på tøyet og ikke på huden nokså mye sterkere, så her blir det viktig å lese bruksanvisningen nøye, forklarer Ottesen.

Myggolje skal ikke benyttes på barn under tre år, og ved behov, kun små mengder på eldre barn. Årsaken er at barn har tynnere hud enn voksne, slik at mer stoff trekker inn gjennom huden.

Myggspiral

KLASSIKER: Den gode gamle myggspiralen brukes av mange. Eksertene mener det kan være skadelig å innhalere røyken selv.
KLASSIKER: Den gode gamle myggspiralen brukes av mange. Eksertene mener det kan være skadelig å innhalere røyken selv. Foto: FOTO: Colourbox

Myggspiral sies å skal holde myggen på avstand ved at den avgir en gass når den brenner. Røyk har vært brukt som myggmiddel av urbefolkninger i tusenvis av år, så at mygg ikke liker røyk er et kjent faktum.

- Problemet med denne typen myggmiddel er jo at man selv innånder mye av røyken, forklarer Ottesen.

- Det samme gjelder for mygglys, som mange også prøver på uteplassen for å holde myggen unna.

Det er også bevist at enkelte kan utvikle luftveisinfeksjoner av å puste inn stoffer fra slike typer myggmidler.

Ottesen forklarer at det også finnes mer naturlige varianter av mygglys, som blant annet ofte inneholder ulike typer sitronolje.

- Mange mener myggen skyr lukten av sitron, men hvorvidt dette i realiteten fungerer kan jeg nesten ikke uttale meg om.

Myggarmbånd

Desperate tider kaller for desperate tiltak, og på Helgelandsmoen i Buskerud har daglig leder hos Mona Lisa Agentur, Odd Tuvsjøen, spesialisert seg på ulike myggremedier. En av bestselgerne er et armbånd som skal holde myggen unna forklarer Tuvsjøen til NRK Østafjells.

- Armbåndet har vi hentet fra Georgia i USA, forklarer Tuvsjøen til kanalen.

- Dette fester du primært rundt ankel, sko eller rundt barnevogna. Du kan også bade med den, men man skal unngå å sove med de på.

Myggmaskiner

Myggmaskiner har de siste årene fått mye omtale, både i media og også på ulike forumer og blogger hvor temaet er bekjempelse av mygg. Disse koster ofte svært mye mer enn andre typer myggbekjempere, men sies til gjengjeld også å være svært effektive, også i områder som er særskilt utsatte.

Maskinene fungerer ved at den produserer karbondioksid, CO2, som skal etterlikne pusten vår. Mange skiller i tillegg også ut stoffet oktenol, som etterlikner lukten fra huden og skal lokke myggen inn i maskinen.

Råd mot mygg

  • Lange bukser og en langermet trøye forhindrer myggen fra å stikke. Hvis du sover steder med mange mygg, kan du eventuelt bruke et helt allminnelig myggnett uten impregnering.
  • Bruk aldri myggmidler på barn under tre år. Gi dem i stedet tøy med lange ermer og ben, eller bruk et allminnelig myggnett uten impregnering.
  • Dersom du bruker myggmidler, vær oppmerksom på om de er godkjent. I følge Produktforskriften skal de ikke inneholde mer enn 20 prosent DEET.
  • Bruker du myggmidler, bruk dem kun der hvor myggen kommer til, som for eksempel ankler, hals og håndledd.
  • Myggmidler kan inneholde duftstoffer som avskrekker myggen. De samme stoffene kan være allergifremkallende på sår og solbrent hud.
  • Bruk aldri myggspray direkte i ansiktet. Bruk heller en stift. Spray eventuelt en liten mengde ut i hånden og fordel det i ansiktet. Unngå å bruke myggmiddel rundt øynene, på leppene og områder med sår eller solbrent hud.
  • Les alltid etiketten før du kjøper et myggmiddel.

Mer om mygg og myggmidler fra den danske Miljøstyrelsen.

Kilde: Den danske Miljøstyrelsen

Hos Jernia har man hatt mange fornøyde kunder som har investert i myggmaskin.

- Disse maskinene fungerer omtrent som en gigantisk støvsuger, forklarer Stig Ekelund i Jerniakjeden til Bonytt.no.

- Plasseres denne i utkanten av hagen eller tomten, vil den lokke myggen til seg, slik at du får sitte i fred på uteplassen.

Ekelund forklarer at det finnes mange modeller, som kan ta knekken på alt fra 5000-6000 mygg om dagen, helt opp til 12.000 av de irriterende blodsugerne.

- Det sier seg jo selv at en slik maskin vil redusere myggmengden betraktelig, men selvfølgelig; den tar jo ikke alt.

Hos bilutstyrsforretningen Mekk selger man blant annet maskinen Skeetervac myggdreper, som fungerer ved hjelp av en propantank og virkestoffet Oktenol.

- Når innsektene har blitt lokket bort til fellen, er det et vakum som suger dem inn i en skuff. I tillegg fester nølerne seg på et klebepapir ved siden av selve skuffen, står det forklart om produktet på nettsiden.

Plassering er viktig når det gjelder myggmaskiner, og i motsetning til myggspiraler og lys skal man ikke ha maskinen like ved der man sitter.

Tviler på effekten av myggmaskiner

Myggekspert Preben Ottesen er skeptisk til effekten av myggmaskinene.

- Jo da, de fanger noe mygg, men de er ofte svært dyre, og at de fungerer forutsetter jo at det er mye mygg på stedet.

Eksperten forklarer at dersom det er stor produksjon av mygg i området omkring så er det ikke sikkert at det har noe effekt.

- Jeg tror kanskje heller at mange føler at de er nødt til å rettferdiggjøre det dyre kjøpet.

Myggnett

Det aller mest effektive mot mygg er uten tvil det gode gamle myggnettet.

- Det er en grunn til at myggnett, og da gjerne impregnerte nett, er den eneste effektive middelet mot for eksempel malarimygg, forklarer Ottesen.

DYRT OG EFFEKTIVT: Mange har tro på myggmaskiner som lokker myggen til seg ved at den slipper ut CO2.
DYRT OG EFFEKTIVT: Mange har tro på myggmaskiner som lokker myggen til seg ved at den slipper ut CO2. Foto: FOTO: Skeetervac/Produsenten

- Myggnett er jo i tillegg en helt giftfri måte å holde myggen unna på.

Men vil du være helt sikker på at myggen ikke skal stikke gjennom nettet, bør du impregnere med permitrin.

- Jeg har hørt om folk i svært myggbelastede områder, som for eksempel Flisa og Ringebu, som har pakket inn hele verandaen med myggnetting, forklarer Ottesen.

- Det høres litt komplisert ut, men for all del, det er jo effektivt.

Myggeksperten råder folk i svært myggbelastede områder til å ha myggnetting i vinduer, ventiler og dører i huset - for å eliminere plagene.

Elektrisk myggdreper

Denne typen myggdreper fungerer ved at en elekstrisk boks sender ut et blått ultrafiolett lys som tiltrekker seg mygg.

Foran lysrørene er det et lite gitter med strøm på. Når myggen kommer i kontakt med dette gitteret brenner den opp.

Denne typen apparat kommer i mange variasjoner, fra en boks man setter på bordet, til små tennisracket-lignende dingser du kan slå etter myggen med.

MER ELLER MINDRE EFFEKTIVT: Ekspertene er enige; ingeting holder myggen unna som et impregnert myggnett.
MER ELLER MINDRE EFFEKTIVT: Ekspertene er enige; ingeting holder myggen unna som et impregnert myggnett. Foto: FOTO: Biltema/Produsenten

Myggskremmer

Nok en dings som kommer i flere varianter. Disse apparatene fungerer ved at de sender ut en lyd som mennesker visstnok ikke hører, men som sies å skulle skremme vekk myggen.

Ottesen er skeptisk til denne typen apparater.

- Selv om disse har en viss effektivitet, vil de ikke kunne holde unna store mengder mygg.

Kjerringråd

Det er nesten ikke ende på gode tips og gamle kjerringråd når det gjelder hva man kan gjøre eller foreta seg som skal hjelpe til med å holde myggen på avstand.

Her er noen som det sikkert ikke skader å forsøke om du er plaget av de små blodsugerne.

1. Spis hvitløk

Ifølge magasinet Villmarksliv antas det at hvitløk virker avvisende på mygg, flått og andre insekter da disse visstnok ikke liker lukten.

2. Ikke svett på beina

Det er nemlig dokumentert at fotsvette tiltrekke seg mygg.

3. Spis B-vitaminer

B-vitaminer er antatt å ha en effekt mot myggplager. Teorien er at B-vitaminer etterlater en duft i karbondioksidet man puster ut som myggen ikke liker.

4. Brenn kumøkk

Ifølge Naturtips.no er et triks ulike urbefolkningsgrupper og erfarne friluftsfolk bruker å brenne ulike typer brensel for å oppnå myggavvisende røyk, som f.eks. tørket kumøkk, sopp og/eller tjuker, einer, (tørket) grass, never/neverolje.

5. Ha på deg lyse klær og unngå blått

Bruk hvite eller lyse klær. Blått er myggens favorittfarge og hvitt synes den minst om.

6. Vask deg

En ren kropp lukter mindre og er mindre attraktiv for myggen.

KJERRINGRÅD: Det sies at mygg ikke liker vind og lukten av sitron. Det skader ikke å prøve.
KJERRINGRÅD: Det sies at mygg ikke liker vind og lukten av sitron. Det skader ikke å prøve. Foto: FOTO: Produsenten, Colourbox

7. Duft av sitron

Det sies nemlig at mygg hater lukten av sitron

8. Sett frem en bordvifte

Ifølge Naturtips flytter samene i Finnmark til kysten om sommeren med reinflokken fordi det er lite mygg der og bedre beite. Ved kysten blåser det nesten alltid, og myggen skal ikke ha så mye vind før den lar oss være i fred.

Les også:

Harlekinmarihøna er et monster

Her gjør du lekre kupp til huset

Slik beskytter du uteplassen

Slik valgte barna hvem de ville være venner med

SMÅ VAMPYRER: Akkurat som Dracula hevdes det av mange av myggen holder seg unna om du tygger litt hvitløk.
SMÅ VAMPYRER: Akkurat som Dracula hevdes det av mange av myggen holder seg unna om du tygger litt hvitløk. Foto: FOTO: Colourbox