Påske og hyttebranner
Slik gjør du påskehytta brannsikker
- Du kan ikke regne med at brannvesenet når frem i tide.
Sjekkliste for hytteeiere
- Er det montert røykvarsler?
- Fungerer røykvarsleren?
- Er husbrannslange og/eller brannslokkeapparat lett tilgjengelig?
- Gjennomføres jevnlig egenkontroll på brannslokkeutstyret?
- Finnes det tilstrekkelig med rømningsmuligheter?
- Blir pipa feiet jevnlig?
- Brukes levende lys kun under tilsyn?
- Slås alle elektriske apparater av om natta og når hytta ikke er i bruk?
- Er sikringsskap, kontakter og ledninger uten synlige skader?
- Brukes flyttbare elektriske ovner kun under tilsyn?
Kilde: DSB
Trygg hyttekos
Det sier avdelingsleder hos DSB, Hans Kristian Madsen.
- I de alle fleste tilfellene vil ikke tiden være på hytteeiernes side, og det er ikke fordi brannvesenet ikke vil komme, men fordi de ikke når frem grunnet fremkommelighet og avstand.
Han understreker at det derfor er desto større grunn til å ha alt i orden når det gjelder varslings- og slukkingsutstyr.
- I tillegg bør man ha tenkt i gjennom hva man gjør i tilefelle brann oppstår, og ellers opptre med forsiktighet slik at man ikke bidrar til branntilløp.
Les også: Våknet da hytta brant.
Dagfinn Kalheim, direktør i Brannvernforeningen, forteller at statistikker fra Direkotratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at antall branner de tre siste årene har steget fra 119 til nesten 140 i 2008.
Og i løpet av de siste fire årene har 12 mennesker dødd i hyttebranner.
I 2007 var det 30 000 norske hytter som ikke hadde røykvarsler, i følge Brannvernforeningen.
- Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler, i tillegg til et brannslokkingsapparat eller en husbrannslange. Det er de samme lovpålagte kravene som gjelder i hytter som i vanlige boliger, sier senioringeniør Lars Haugrud i DSB.
Les også: Brannvarsler redder liv.
Brannårsaker
I følge DSBs statistikker er det åpen ild og elektrisitet som er de største brannårsakene på hytta, og hvor åpen ild er årsaken til 40 prosent av brannene.
- Det vi ser er at vi er flinkere til å kose oss på hytta, og det betyr mer stearinlys og åpen ild, sier Kalheim i Brannvernforeningen.
- Siden hytta er et fristed, kan det godt være at vi også senker skuldrene rent brannsikkerhetsmessig. Og mange er kanskje ikke vant med å bruke peisen og ovnen som oppvarmingskilde på samme måte som man gjør på hytta. Blant annet er det mange som legger i mye ved og reduserer trekken rett før de legger seg. Men det resulterer bare i ufullstendig forbrenning og risiko for pipebrann, sier han.
Kalheim forteller at tømming av aske i søppeldunker, som deretter settes utenfor, inntil hytteveggen, også er en brannårsak.
- Og mange bruker brennbare væsker som rødsprit til å fyre opp. Det er Fy! Fy!
Les mer om brannsikkerhet på Klikk Bolig
Les også: