Gjennomtenkte løsninger
Skaperkraft med miljøgevinst
Hytta skulle bli så gjennomtenkt og miljøvennlig som mulig.
Den robuste hytta ligger ved bredden av et lite fjellvann, på Teinvassåsen, 950 m.o.h i Hedalen i Sør-Aurdal kommune. Den er enkel og tradisjonell i formen, kledd med mønjerød, stående tømmermannspanel og mosegrønt listverk.
Gjennomtenkt utnyttelse
Det er ingenting ved første øyekast som tyder på at dette er en hytte med det meste av tekniske løsninger. Planløsningen er noe komplisert, men ekstremt godt utnyttet. Hvert hulrom avslører en eller annen praktisk løsning, og hver eneste funksjon er gjennomtenkt, enten det gjelder rominndeling, varmefordeling i rommene, tørkeplass, oppbevaring, strøm til hyttas mange fasiliteter og bruksområder eller frisklufttilførsel.
- Han er makeløst oppfinnsom, og han trives med å skape, selv om det bare er et vindusbrett, sier Solveig om mannen sin og selvbyggeren Harald.
Fem år har Harald Liodden brukt på hyttebygget, i tillegg til tegning og prosjektering.
- Det var ikke om å gjøre å få hytta ferdig så fort som mulig. Det er selve byggeprosessen som er spennende. Men jeg kunne jo tillate meg å ta tiden til hjelp fordi jeg disponerer nabohytta som jeg bygde for 12 år siden, sier han fornøyd. - Dessuten ligger byggeplassen bare 20 minutter fra gården vår nede i bygda. Derfor har jeg kunnet tilbringe all min ledige tid på byggeplassen.
12 V med komfort
Harald er en mann med mange baller i luften. Han er utdannet elektroingeniør ved NTH og jobber på Høyskolen i Gjøvik. Han har vært varaordfører i kommunen og er fortsatt politisk engasjert. I tillegg er han gårdbruker og hobbysnekker på fritiden.
- Vi ønsket oss en solid, robust lavstandardhytte med høy komfortfaktor. Siden det ikke er lagt opp strøm i området var solcelleenergi den eneste løsningen, og den ønsket jeg å utnytte maksimalt, sier han.
En gang oppfinner - alltid oppfinner, sies det. Det skal ikke så mye til for å trigge ideer og innfall hos en kreativ sjel.
- Det har blitt en rimelig hytte med god komfort basert på enkle midler. Vi er selvforsynt med strøm, vann og varme og vedlikeholdet er minimalt, forteller Harald.
Hjelpemidlene
Solcellepanelene lader et vedlikeholdsfritt gelébatteri på 305 Ah, som fulladet kan levere strøm til for eksempel en tv i ca. 30 timer. Et bensinaggregat som gir ca. 2800 watt står plassert i et støpt støydempende kjellerrom under hytta.
Vann leveres fra en dagtank i en frostfri kjeller og pumpes opp til blant annet en gassdrevet vannvarmer.
- Billig, enkelt og ikke minst trygt. Vi blir ikke påvirket av strømavbrudd og lignende, opplyser Harald.
Han slår også et slag for det absolutt luktfrie avtredet - en snurredass med påmontert vifte i luftekanalen, som fordeler avtrekket over tak.
På tross av mange hjelpemidler understreker paret at de ikke ønsket å overføre boligstandarden til hyttelivet.
- Det er jo det enkle livet, med ved og vannbæring, peiskos og de fysiske utfordringene, som gir kontrasten til dagliglivet som vi søker. Det er til og med innført tv-forbud for barnebarna her oppe - nettopp for at de skal lære seg å bruke naturen og gjøre ting de ikke gjør hjemme.
Hyttefakta
- Beliggenhet: Teinvassåsen, Hedalen, 950 m.o.h.
- Arkitekt og byggherre: Harald og Solveig Liodden.
- Byggeår: 2000-2005.
- Bruttoareal: 117 m2.
- Rominndeling: Stue, kjøkken, liten stue, 3 soverom, bad, innebod + utebod, hems med sengeplass for seks og sofakrok.
- Fasiliteter: Dusj med varmt vann, snurredass, vannkran fra brønn på yttervegg, 220 volt installasjon, energi fra solcellepaneler.
Denne saken ble første gang publisert 13/04 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.