Arkitektur
Se annekset før og etter
Utslitt utebod ble forvandlet til et moderne anneks.
Det finnes mange ulike norske anneksløsninger å velge mellom.
I tillegg kan du kjøpe moderne og tradisjonelle anneksmodeller fra Sverige. Og du slipper toll.
På Kråkerøy, ikke langt fra Fredrikstad, bestemte hytteeierne seg for en annen variant. Her var uteboden falleferdig og kunne ikke brukes.
Småbarnsfamilien bestemte seg derfor å erstatte den med et moderne anneks, og arkitekt Mari Smørgrav i Tuvalu Arkitekter ble kontaktet.
- Dette oppdraget var i utgangspunktet ikke så omfattende. Uteboden skulle erstattes med et nyskapende anneks, forklarer arkitekt Mari Smørgrav overfor Hytteliv.
Knekket vinkel
Størrelsen ble anslått til 12-15 kvadratmeter.
Behov for plass var viktig.
Samtidig var det et ønske at annekset skulle tilpasses omgivelsene og hovedhytta, og i tillegg bidra til å skape en naturlig uteplass.
- Målet har vært enkle, smarte løsninger, helst også å skape et miljøvennlig tiltak, forklarer Smørgrav.
Annekset er bygget med en såkalt knekket vinkel. Knekken bidrar til å avgrense sengeplassene i hver ende fra hverandre, og skaper samtidig større rom i den midtre delen.
Naturlig uteplass
Utvendig bidrar det til å definere uteplassen mot sør sammen med hovedhytta, og skjerme for nordavind.
Både vegger og tak ble kledd med Kebony i furu.
Stort sett er den eneste forandringen kan merkes over tid den grå patinaen, som treet får når det eksponeres for sol og regn.
Kebony er vedlikeholdsfritt og har en varighet på 7-9 ganger av vanlig furu.
Dette fungerer som en værhud eller et skall, som det hvite inngangspartiet er skåret ut i.
Ikke ferdig
Selve inngangspartiet er malt hvitt og forsterker det arkitektoniske «skalluttrykket». Innvendig er det ikke ferdig.
Men i tegningene er det planlagt en litt bred seng, pluss en køyeseng.
Her ønsker de å kle veggene med furu som behandles med Osmo hvit dekor. Den gir en transparent, hvit overflate og motvirker gulning av furuen. Vinduene har fått minimalt med beslag for ikke å forstyrre for mye av fasaden.
Egen blogg
Arkitekt Mari Smørgrav opprettet en egen anneksblogg da byggeprosessen startet, tuvabulous.com.
Slik byggesøker duSjekk om tiltaket faktisk er søknadspliktig eller om det er unntatt byggesaksbehandling. Sjekk om du kan søke selv som tiltakshaver, eller om det er krav om ansvarlig søker/ ansvarlig foretak. Bestill situasjonskart, reguleringsplan og reguleringsbestemmelser av kommunen. Liste over naboer som skal varsles kommer sammen med kartet. Vær obs på at dette ikke er gratis. Sjekk at planlagte tiltak er i henhold til reguleringsplan og reguleringsbestemmelser. Reguleringsbestemmelser kan f.eks. si noe om hvor høyt man har lov til å bygge eller hvor stor del av tomten som kan utnyttes. Byggesøknad kan gjøres i ett trinn; søknad om tillatelse til tiltak, eller gjennom to trinn; rammetillatelse og deretter igangsettingstillatelse. Send ut nabovarsler med dokumentasjon som beskriver tiltaket. Klagefrist er to uker. Om du ikke har hørt noe etter at fristen har gått ut, kan søknaden sendes kommunen. Behandlingstid for byggesaker i kommunen er avhengig av type søknad, om det har kommet klager fra naboer eller om det søkes med dispensasjoner. Det vanlige er tre uker for mindre enkle tiltak uten dispensasjoner og klager. Ved tilbygg skal både eksisterende og nye tegninger sendes inn til kommunen. Ved nybygg viser situasjonsplanen eksisterende tomt og bebyggelse. Send gjerne med et notat som forklarer tiltaket. Med enkelte unntak skal alle søknadspliktige tiltak avsluttes med ferdigattest. Søknad om ferdigattest sendes kommunen etter at arbeidene er ferdige. Behandlingstid er tre uker. Kilde: Arkitekt Mari Smørgrav |
Dette bør du legge ved i en søknadTiltakets art og formål Størrelse, antall bruksenheter og grad av utnytting Avklaring i forhold til plangrunnlaget Form, plassering, parkeringsløsninger, uteoppholdsareal, visuell utforming Sikkerhet mot fare Forholdet til utvalgte naturtyper Sikkerhet for godkjent vei-, vann- og avløpsløsning Behovet for, og eventuelt søknad om, dispensasjon Avklaring av forholdet til naboene. |
Les også:
Enorm interesse rundt «dårlig» hytte til 790.000
Se det geniale sommerhuset på 12 kvadratmeter
Denne saken ble første gang publisert 10/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.