Pusset opp fjellhytte
Anita og Magne kjøpte seg hytte på 40 kvadratmeter
Så pusset Anita den opp i rekordfart.
Det er på parkeringsplassen i Skåltjønn at hyttelivet begynner. Her byttes bilen ut med to snøskutere, og med hjelmen på og et smil om munnen suser Anita og Magne side om side innover skogen på hardpakket snø. Etter ca. én mil åpenbarer den enkle, lille hytta på 40 kvadratmeter seg. Den er uten strøm og vann, og har alt de ønsker seg. Med mye egeninnsats og gjenbruk pusset de opp interiøret slik at det ble akkurat slik de ville ha det.
Ut på tur
Da de kjøpte den vesle hytta i oktober 2014, var det hovedsakelig beliggenheten de falt for. Familien til Magne har hytte rett i nærheten, og de er derfor godt kjent i området.
Det var viktig med kort og enkel vei. Om vinteren tar det kun 40 minutter til hytta fra småbruket deres i Fyresdal. At det siste strekket er på snøskuter, er bare et stort pluss. Det er nemlig noe av det de liker aller best med hyttelivet. - Her har alle snøskuter. Det blir som å ha hytte på Sørlandet, der alle har båt, sier Magne, som selv har vokst opp i Arendal.
Så lenge været tillater det, nytes måltidene ute i solveggen med knitrende flammer fra bålpannen. Og nå som påsken står for tur, kan de se frem til påskeskirenn nede på myra. Der samles store og små deltagere til pølser på grillen og premieutdeling for de minste.
Raske avgjørelser
Det var også et poeng at Anita kunne komme seg til hytta på egen hånd. Det er nemlig hun som har stått for det meste av oppussingen. – Alle flater var ubehandlet, gul furu og kjøkkenkroken var kronglete innredet. Vi var aldri i tvil om at vi ville pusse opp, sier Anita.
Med fokus på gjenbruk og en rimelig oppussing har de gjort alt arbeidet selv. Og siden Magne jobber offshore og er mye borte på jobb, ble det hovedsakelig Anitas prosjekt å få hytta i stand.
Hun brettet opp ermene og begynte å male og beise alle flater. Med unntak av litt beisehjelp fra Magne har hun selv behandlet både vinduer, vegger, dører og gulv. Hun malte det gamle kjøkkenet og bygget det om til en smartere løsning. Til og med spisestuemøblene har hun snekret selv, etter inspirasjon fra magasiner og nett. Gamle skatter og arvegods pryder hytteveggen.
Resultatet er lunt og innbydende med varme jordfarger og praktiske løsninger. Anita har ikke kastet bort tiden på å reflektere over fargevalg.
- Jeg visste hvordan jeg ville ha det, og så for meg hvordan det skulle bli, så det ble raske avgjørelser.
Etter ca. to måneder med malingslukt, snekring og en hytte på halv tolv var den endelig klar til bruk. Og på en kald 1. juledag, da gradestokken viste 16 minus, kom det første lasset med møbler. Her skulle det ikke somles med tiden, og julen 2014 var Tussebu offisielt åpen.
Kobler av
Hytta har verken strøm, kloakk eller vann, og ligger akkurat passe avsides. Uten dekning på mobiltelefon og nett kan paret virkelig koble av. Det er heller ikke en tv i hyttestuen til Anita og Magne. De har ikke behov for innlagt strøm og vann, men det kan hende det kommer en dusj etter hvert.
- Det er godt å være utilgjengelig, her kan vi være helt i fred. Det er fint å bruke tid på hverandre når vi er på hytta, sier Magne.
- Jeg reiser hit en del alene på grunn av jobben til Magne, sier Anita. - Det er deilig å være her helt for meg selv. Jeg liker at det er litt styrete å komme opp hit. Det er sånn det skal være å komme på hytta.
Denne saken ble første gang publisert 17/03 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.