Hyttemarkedet ved sjøen: prisstatistikk sommer 2015
Nå er det full fart i hyttemarkedet
Ny statistikk viser prisvekst og stor aktivitet i hyttemarkedet.
Ifølge Eiendom Norge har vi nettopp lagt bak oss den beste sesongen på flere år for fjellhyttemarkedet. Og dagens rapport viser at markedet for sjøhytter har hatt en real opptur det siste året. Meglere forteller om fritidsboliger som blir solgt før visning og om dyre hytter som har ligget ute i flere år, som plutselig forsvinner fra markedet.
Selv om det er mye å ta hensyn til når man skal kjøpe hytte, er det enkelte ting som går igjen på manges ønskeliste: nærhet til sjøen, gode solforhold, kort reisevei og utsikt.
Eiendom Norge lager, i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn Eiendom, en årlig statistikk for markedet for fritidsboliger ved sjøen. Denne statistikken ble presentert i dag og resultatet viser prisvekst og stor aktivitet i markedet for sjøhytter.
Prisstigning på sjøhytter
Fritidsboliger ved sjøen har hatt en sterk prisvekst det siste året, på hele 11,7 prosent. I mai og juni 2015 ble det solgt 653 sjøhytter, som er en økning i samme periode fra i fjor på 9,4 prosent. Hvaler og Kragerø er kommunene med flest salg det siste året med henholdsvis 65 og 64 solgte enheter. Tjøme er landets dyreste sjøhyttekommune, likt som i fjor, mens Røyken er den rimeligste.
Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener det er en sammensatt årsak til den sterke prisveksten.
- Nordmenn har over en lengre periode bygget seg opp en god økonomi takket være et lavt rentenivå og en økning i boligmarkedet. De siste tre årene har det vært et moderat fall i i prisen på sjøhytter, og vi har sett en flukt av potensielle kjøpere til Sverige og sydlige land. Dette resulterte i en prisvekst i det svenske hyttemarkedet, som kombinert med en sterk euro og en god norsk sommer i fjor, har ført til at nordmenn nå kommer tilbake, forteller Dreyer.
Eiendomsmegler Tore Solberg fra Eiendomsmegler 1 Fritid Vestfold mener vi kan takke det gode været for prisveksten.
- Markedet hittil i år har vært betydelig bedre enn på samme tid i fjor. Nordmenn har fått øynene opp for Norge igjen. Nå må vi bare få et bevis på at sommeren, og somrene fremover, blir like bra som i fjor, sier han.
Flere salg av sjøhytter
Videre kommer det frem i pressemeldingen at det i snitt tar 127 dager å selge en fritidsbolig ved sjøen. Det er en økning på 21 dager fra samme periode i fjor. Dreyer forklarer at salgstiden går opp når markedet viser høyere aktivitet. Når hytter som har ligget lenge ute for salg, plutselig selges samtidig, går salgstiden rent statistisk sett opp. Det betyr likevel ikke at selgerne oppnår prisantydning. Tvert i mot. I snitt ble de omsatte hyttene i fjor solgt 2,5 prosent under prisantydning.
-Det selges flere dyrere hytter nå enn på flere år, noe vi ser i at gjennomsnittsprisene i mange hyttekommuner øker mye. Likevel er det mange hytteselgere som får en lavere pris enn hva de forventer. Det viser at markedet fremdeles er selektivt i mange områder, sier Dreyer i pressemeldingen.
Solberg understreker at kjøperne er selektive.
- Selv om det er mange hytter til salgs, etterspør kjøperne flere objekter. De vet hva de vil ha og kan skille klinten fra hveten.
Markedet fremover
Dreyer tror likevel ikke at den sterke veksten på sjøhyttemarkedet vil fortsette de neste årene.
- Vi er nå inne i en annen økonomisk situasjon enn tidligere, forklarer han. Renta faller og det er økende arbeidsledighet. Det har også vært en annen moderasjon i prisutviklingen på boligmarkedet nå enn de siste årene. Ettersom sjøhyttemarkedet har ligget ganske stille siden 2008 er det naturlig med en vekst nå. Men jeg har liten tvil på at den vil fortsette i årene som kommer.
Denne saken ble første gang publisert 24/06 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.