Hyttekjøp

Mye å tjene på å bygge selv

Lei av å lete etter den perfekte hytta? Kjøper du tomt i stedet, kan du bygge en hytte som er skreddersydd etter dine behov.

HYTTEDRØMMEN: Hytta til familien Seljeset Nytrøen er basert på en eksisterende hyttemodell, men tilpasset egne ønsker og behov.
HYTTEDRØMMEN: Hytta til familien Seljeset Nytrøen er basert på en eksisterende hyttemodell, men tilpasset egne ønsker og behov. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert
SISTE FINISH: Gunhild Nytrøen bidro med skyggegraving da det skulle legges plen utenfor den nye hytta på Søre Osen i Trysil.
SISTE FINISH: Gunhild Nytrøen bidro med skyggegraving da det skulle legges plen utenfor den nye hytta på Søre Osen i Trysil. Foto: FOTO: Privat

– Selv om det er dyrere å bygge selv enn å kjøpe brukt, får de fleste igjen for strevet med å følge opp en utbygger. Når hytta er ferdig, er min erfaring at du fort kan få 200 000–300 000 kroner mer for hytta enn de totale utleggene dine – hvis du av en eller annen grunn skulle bli nødt til å selge, sier megler Martin Vedel Nielsen hos Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren på Beitostølen.

Det dyreste alternativet er normalt å kjøpe en fiks ferdig, nyoppført hytte.

Ferdig til jul

Å bygge selv forutsetter naturligvis at du ikke har det for travelt med å realisere hyttedrømmen. Prosessen med å få bygget en hytte fra grunnen tar normalt ett til to år. For familien Seljeset Nytrøen fra Oslo tok det litt under halvannet år fra de undertegnet byggekontrakten til hytta var ferdig.

– Vi brukte lang tid på planleggingen, men da vi først satte i gang, gikk det fort. Første spadetak ble tatt våren 2014, julaften samme år feiret vi på hytta. Det var det som var målet vårt, sier Gunhild Nytrøen (40), som innrømmer at det ble hektisk på slutten.

– Stressnivået de siste månedene var ellevilt. Vi burde nok ha bevilget oss mer tid, innser hun i dag.

Personlige løsninger

Familien gikk grundig til verks etter at de hadde kjøpt tomt på Søre Osen i Trysil. Selv om de tok utgangspunkt i en eksisterende hyttemodell, var det mye å følge opp underveis.

– Vi gjorde mange endringer på de opprinnelige tegningene. Vi ville blant annet ha en ekstra inngang i stedet for badstue, bredere og høyere midtskip og større vindusflater.

Nytrøen gir honnør til håndverkerne, som fulgte alle telefoninstruksene som best de kunne, og som oftest med forbløffende godt resultat.

– Det var vanvittig mye å ta stilling til. Alt fra valg av dørhåndtak og profilering på lister til gulv og tak. Vi måtte stadig reise opp for å se hvordan det gikk, eller for å løse akutte problemer, sier Nytrøen, som likevel ikke angrer på at de valgte å bygge selv.

– På den måten fikk vi akkurat den hytta vi drømte om. Planløsningen, materialbruken og interiøret, alt er optimalisert for oss, sier trebarnsmoren og understreker at hele familien stortrives på hytta.

– Vi reiser hit så ofte vi kan, minst annenhver helg.

– Har du noe råd til andre som ønsker å bygge selv?

– Jeg tror det viktigste er å ta seg god tid i planleggingsfasen og reise og se på de mest interessante hyttemodellene. Flere ganger opplevde vi at planløsningen virket mye bedre på papiret enn i virkeligheten. Gangen kunne for eksempel være mye større enn vi hadde sett for oss og stua mye mindre, sier Gunhild Nytrøen.

Flere om beinet

Før du bestemmer deg for å bygge er det viktig å være klar over at det ofte bli mer tidkrevende enn du kanskje tror, mener megler Martin Vedel Nielsen hos Eiendomsmegler 1.

– Selv om du velger en nøkkelferdig standardmodell uten så mange justeringer, vil det være mye praktisk å følge opp. Er det lang vei til tomten i tillegg, bør du tenke deg godt om før du bestemmer deg for å gå i gang med en byggeprosess, sier Nielsen.

– Ingen synes det er gøy å purre på håndverkere. For å gå inn i en slik byggeprosess må du ha pågangsmot og tid, og glede deg over av hytta blir akkurat slik du vil ha den – og ulik alle andres.

– Hvordan er markedet for hyttetomter i dag?

– Ettersom salget av brukte hytter har steget vesentlig det siste året, er ikke utvalget like stort lenger. Dermed er det flere som ser etter tomter, så også her er det flere om beinet i dag. Prisene er på vei opp.

Nielsen anbefaler folk på hyttejakt å se på mulighetene som ligger i en brukt hytte. Er tomten ideell, men hytta ikke like bra, lønner det seg å se om den kan moderniseres og tilpasses dine behov og ønsker, mener han.

Fordeler og ulemper ved å ...

1. Kjøpe brukt hytte

FORDELER:

  • Du kan begynne å bruke hytta med en gang
  • Du vet akkurat hva du får
  • Ofte større tomt enn nye hytter

ULEMPER:

  • Vanskelig å endre planløsning og materialbruk
  • Mer slitasje
  • Dårligere isolert
  • Fare for skjulte skader
  • Kan ha utbedrings- og oppussingsbehov
  • Oftere små vinduer
  • Færre fasiliteter
  • Kan være verre å selge

2. Kjøpe nyoppført hytte

FORDELER:

  • Bygget etter dagens standard
  • Solide materialer
  • Godt isolert
  • Energiøkonomisk
  • Moderne fasiliteter og komfort
  • Mange har store vindusflater mot utsikt
  • God annenhåndsverdi

ULEMPER:

  • Ofte det dyreste alternativet
  • Ingen muligheter for personlig tilpasning av planløsning o.l.
  • Mange like hytter
  • Ligger gjerne i et fortettet hyttefelt
  • Relativt små tomter

3. Kjøpe tomt og bygge selv

FORDELER:

  • Total valgfrihet
  • Unik hytte
  • Mange muligheter, fra standard ferdigmodell til arkitekttegnet

ULEMPER:

  • Dyrt (men i mange tilfeller kan hytta selges for mer enn totale utlegg når den er ferdig)
  • Mye oppfølging
  • Må selv sjekke kommunens reguleringsplaner

– I vårt område er det mange flotte tomter til salgs. Men du må på bruktmarkedet for å få de store, usjenerte utsiktstomtene på to–tre mål. De fleste nye tomter er tilknyttet et hyttefelt og er som regel på ett til ett og et halvt mål. Enkelte har da kjøpt to eller tre tomter som grenser til hverandre, sier Nielsen, som selv er i gang med å bygge en såkalt laftekasse på fjellet.

Får mer igjen for nye hytter

– På den andre siden trenger det ikke å koste så svimlende mye å bygge nytt, heller. Du trenger ikke å starte på scratch og leie arkitekt til å tegne alt. Det er mye å spare på å ta utgangspunkt i en hytte som en utbygger har satt opp tidligere og heller komme med personlige tilpasninger. Vær også påpasselig med å sjekke referansene til utbygger før du undertegner kontrakten.

– Det holder ikke å sjekke én referanse, sjekk fem eller ti. Alle utbyggere har én fornøyd kunde, påpeker Nielsen.

Prisen for en nyoppført hytte i Valdres med strøm og avløp inn til tomten, anslår han til mellom 23 000 og 25 000 kroner pr. kvadratmeter totalt etter kjøp av tomt.

– For den prisen får du en kvalitetshytte i for eksempel stavlaft. En enkel, prefabrikkert hytte kan du sikkert få til under 20 000 pr. kvadratmeter. Få, men store rom driver også prisen ned, sier han.

At prisen for ny hytte er en del høyere enn brukt, mener han du vil få igjen ved et eventuelt salg. I tillegg får du jo en hytte som er akkurat slik du ønsker.

– Mange har hytta si i 10–20 år, og med høyere standard på hyttene ser vi også at de brukes oftere enn før.

– Byggekravene er blitt langt strengere de siste årene. Selv om hytta fra 90-tallet virker ok i dag, er det ikke sikkert den vil være det når du skal selge den om 20 år. Det vil en hytte bygget i dag være, og den vil dessuten fremstå mye nyere enn mange av konkurrentene på bruktmarkedet, sier Martin Vedel Nielsen.

Tørt og raskt

Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie vil slå et slag for det han kaller arkitekttegnet ferdighytte.

– Da får du det beste fra to verdener. Du får en unik hytte som ingen har maken til, og den bygges ferdig i en hall før den demonteres og fraktes ut til tomten din, hvor den settes opp igjen på noen få dager.

Det eneste du må ha klart på forhånd, er fundamentet hytta skal stå på.

Meglerens tips

Når du skal kjøpe tomt, er det viktig å sjekke reguleringsplaner og -bestemmelser før du legger inn bud, slik at du er sikker på at du kan få oppført den hytta du ønsker. Det gjelder særlig størrelsen på hytta (tomtens utnyttelsesgrad) og tillatt mønehøyde (er det tillatt med oppstue eller to etasjer?).

– Mitt tips er at før du kjøper tomt, må du finne ut hva slags hytte du ønsker og sjekke dette opp mot reguleringsbestemmelsene. Da kan du kjøpe tomt tilpasset drømmehytta snarere enn å måtte tilpasse hytta til tomtens reguleringsbestemmelser, sier Martin Vedel Nielsen hos Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren.

Han mener at flere burde benytte seg av muligheten til å reservere tomter.

– Da kan de utforme et utkast til hytte sammen med utbygger og få klargjort om drømmehytta i det hele tatt kan oppføres på tomten. Hvis dette kan bekreftes, kan reservasjonen gjøres om til tomtekjøp, sier han.

– Hvorfor ikke bygge alt på stedet, så slipper man å sette opp hytta to ganger?

– Det viktigste er fuktproblemene du kan unngå. Hvis bygget blir utsatt for mye regn under oppføringen, vil denne fukten pakkes inn når hytta bygges ferdig. Husk at vi i dag bygger langt mer lufttett enn tidligere. Dermed vil faren for fuktskader øke.

Øivind Lie har selv satt opp et arkitekttegnet modulbygg.

– Først samarbeidet en arkitekt og jeg om tegningene, og jeg tok stilling til alle viktige valg mens vi satt ved tegnebordet. Deretter ble bygget produsert i en gedigen hall, hvor alt går mye fortere fordi det er tørt og alt av materialer og utstyr er på plass. Da de kjørte ut modulene mine, var til og med panelet ferdig malt, sier Lie.

– Med mindre man har råd til å betale en arkitekt til å ta seg av all oppfølgingen under byggeprosessen, er dette etter min mening den beste løsningen for oppføring av nybygg på fjellet i dag – vel å merke om du vil ha en hytte ingen har maken til.  Du får heller ingen uforutsette utgifter eller fuktproblemer, sier Lie.

Han minner om at laftehytter er blitt bygget på denne måten til alle tider.

– De ble også satt sammen i et lafteverksted før de ble plukket fra hverandre og satt opp på nytt ute i naturen, sier Lie.

Varsku ved tomtekjøp

Dersom du bestemmer deg for at du vil gå i gang med en byggeprosess, er det viktig å være på vakt når du skal kjøpe tomt. Ifølge finanspolitisk talsmann Mathias B. Dannevig i Norges Hytteforbund er det stor fare for at du ikke får byggetillatelse hvis du kjøper tomt på lykke og fromme. Her er hans anbefalinger for deg som vil kjøpe tomt og bygge hytte selv:

1. TILLATELSE. Sjekk reguleringsplanen for området. Er tomten regulert for fritidsbebyggelse? Reguleringsbestemmelsene kan også fortelle hvor stor hytte du kan bygge, hvor den kan plasseres og andre elementære forhold.

2. ADKOMST. Har du tinglyst veirett til hytta, eventuelt en parkeringsplass i nærheten?

3. PRIS. Tomtekjøp og bygging er som oftest vesentlig dyrere enn å kjøpe brukt.

4. UTBYGGER. Velg en utbygger med lang erfaring og gode referanser. Gjerne en som har andre nybygg du kan gå og se på.

5. PLANLEGGING. Planlegging ned til minste detalj er alfa og omega. Forandringer underveis kan bli svært kostbart.

6. FØLG MED. Følg nøye med på byggeprosessen og besøk byggeplassen ofte. Ta gjerne med bygningskyndig.

7. GODT NABOSKAP. Det er lite som er mer forsurende for hyttelivet enn nabokonflikter. Vær derfor påpasselig med å avklare byggeplanene dine med naboene og ta hensyn til det de måtte ha av innvendinger.

8. AREALPLANER. Som ved kjøp av brukt hytte er det viktig å finne ut hvilke planer kommunen har for området. Hva om det skal komme et hyttefelt på nabotomten? Eller om det skal legges en snøskuterløype rett forbi hytta?

9. FESTETOMT. Etter en lovendring er det blitt mer risikabelt å ha hytte eller hus på bygslet grunn, såkalt festetomt. I gitte tilfeller kan grunneier nå øke prisen til 11 000 kroner pr. år pr. mål. Sørg for at festekontrakten gir deg rett til å innløse tomten og rådfør deg alltid med advokat før du inngår eller overtar festekontrakt på hyttetomt.

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også