Arkitektur: minihytter og små hytter

Minihytter er den nye trenden

Den minste er kun 15 kvadratmeter.

MINI: Muji har designet denne kule minihytta i tre.
MINI: Muji har designet denne kule minihytta i tre. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Nå skal alt være smått, kompakt og super-funksjonelt- også på hytta.

Minihytter har eksistert i flere år, og mange har lagt sin elsk på de små, men praktiske ferieboligene. I den siste tiden har trenden hatt en oppblomstring, og det er ikke lenger bare kreative arkitekter som tenker smått. Det aller siste er at kommersielle aktører og internasjonale produsenter har kastet seg på trenden. Vipp, kjent for de stilrene søppelbøttene i spreke farger, og den japanske produsenten Muji som lager oppbevaringsløsninger og kontorsaker, er blant dem som nå også lager minihytter.

Arkitekt Marianne Borge, som selv har designet minihytta Woody35, synes det er morsomt at produsenter som vanligvis ikke produserer arkitektur, nå fatter interesse for å produsere gode rom. Selv tror hun trenden blant annet kommer fra et ønske om forenkling.

- Kanskje det kommer fra et ønske om å leve i et konsept som er håndterbart og naturnært? Konseptene svarer på manges drøm om estetisk og arkitektonisk kvalitet. Kanskje kommer fascinasjonen av at hyttene er et prefabrikkert konseptprodukt, som en stol eller lampe, som gir varemerke-kvalitet på et nytt og uventet område. I forlengelsen av dette kommer ønsket om å bidra til effektiv ressursutnyttelse og et lite fotavtrykk i naturen, sier Borge.

Muji-hytte

Den japanske designprodusenten Muji har nå laget tre minihytter som kalles Muji hut. Dette er ikke første gang Muji beveger seg inn på arkitektoniske konsepter. De har tidligere laget vertikale hus, som er smale og kompakte hjem over tre etasjer, og som skulle bidra til å løse problemene med plassmangel i japanske byer.

De tre hyttene er laget av ulike materialer: en i kork, en i tre og en i aluminium. Ferdighyttene skal være enkle å flytte, takket være de lette materialene. De er ment som et lite tilfluktssted der man kan rømme fra byens mas og kjas. En tanke som ikke er så fjern fra konseptet bak det tradisjonelle norske hyttelivet.

Jasper Morrison, Konstantin Grcic, og Naoto Fukasawa er designerne bak hyttene. Hytta i tre har et stort, tradisjonelt japansk bad, vedovn og en enkel barneseng. I korkhytta kan du finne tatami-matter og et enkelt kjøkken. Aluminiumshytta er også nøkternt, med en ganske tom førsteetasje og et sparsommelig innredet loft.

Prisene vil variere fra ca. kr 220.000 til ca. kr 350.000 når Muji-hyttene kommer for salg i 2017.

KORK: Denne varianten fra Muji er laget av kork.
KORK: Denne varianten fra Muji er laget av kork. Foto: Vipp
NØKTERNT: Interiøret er sparsomt innredet i minihytta av tre.
NØKTERNT: Interiøret er sparsomt innredet i minihytta av tre. Foto: Vipp
ALUMINIUM: Muji hytta er lett å flytte rundt takket være materialet det er bygget i- aluminium. Målene er: 3×3.3×4.5 meter. Denne hytta er uten vann og strøm og er kun ment som et rom til å oppholde seg i. Det kan for eksempel brukes som et atelier.
ALUMINIUM: Muji hytta er lett å flytte rundt takket være materialet det er bygget i- aluminium. Målene er: 3×3.3×4.5 meter. Denne hytta er uten vann og strøm og er kun ment som et rom til å oppholde seg i. Det kan for eksempel brukes som et atelier. Foto: Vipp

Vipp-hytte

Den danske produsenten Vipp har laget en minihytte på 55 kvadratmeter som de kaller en «plug and play» fritidsbolig. Den har en prefabrikkert struktur designet ned til minste detalj- det eneste kunden velger er hvor den skal være. Tanken er at man skal kunne rømme vekk fra det urbane kaoset.

En enkel stålrammekonstruksjonen gir støtte til en toetasjes struktur, der kun badet og hemsen er atskilt fra oppholdsrommet. Parallelle skyvevinduer åpner opp mot naturen og lar den spille hovedrollen i interiøret.

Utgangspunktet for Vipp-hytten er ideen om å gå tilbake til det grunnleggende, tilbake til naturen i en solid, kompakt struktur. Landskapet rammes inn av de store vinduene, og blir dermed et dominerende element i et interiør med mørke nyanser og håndplukkede designelementer. De kaller det 5-stjerners camping.

Vipps hytte prefabrikkeres nord for København, og har en leveringstid på 6 måneder samt 3–5 dagers installasjon. Den kan bli din for 4,5 millioner norske kroner.

- Vi lagde den fordi vi synes det manglet noe lignende på markedet, sier Jakob Thalund Møller fra Vipp. Vi tror at det finnes en grunnleggende lengsel etter det fri og åpne som vokser i takt med den økende urbaniseringen. Rett og slett et grunnleggende behov.

Foto: Vipp
UTSIKT: Den ene veggen til vipp-shelter har store vinduer som åpner opp mot naturen.
UTSIKT: Den ene veggen til vipp-shelter har store vinduer som åpner opp mot naturen. Foto: Vipp
Vipp ønsket å lage et tilfluktssted ribbet ned til det mest nødvendige: et kjøkken, bad og et område for avslapning.
Vipp ønsket å lage et tilfluktssted ribbet ned til det mest nødvendige: et kjøkken, bad og et område for avslapning. Foto: Vipp
SOVEROM: Den vesle hytta har en liten soveavdeling med seng, tre lamper og et stort takvindu.
SOVEROM: Den vesle hytta har en liten soveavdeling med seng, tre lamper og et stort takvindu. Foto: Vipp
AKKURAT NOK: Den lille stuen består av en Vipp daybed og skyvedører i glass.
AKKURAT NOK: Den lille stuen består av en Vipp daybed og skyvedører i glass. Foto: Vipp

Norske minihytter- Rindalshytta

Det finnes flere hytteleverandører i Norge som leverer små hytter. Rindalshytter er et av landets ledende hytteprodusenter, og har med Småhus-serien kommet med en hyttemodell som er fleksibel og funksjonell. De kommer i 15, 23 og 24 kvadratmeter-utgaver, og du kan velge mellom ulike takvinkler og materialer. De har laget noen forslag på hvordan løsningene kan være, men det er et system med mange muligheter.

RINDALSHYTTA SMÅHUS: Hytta er på 15 kvadratmeter og er hovedsakelig to soverom. Prislappen er like i underkant av 300 000.
RINDALSHYTTA SMÅHUS: Hytta er på 15 kvadratmeter og er hovedsakelig to soverom. Prislappen er like i underkant av 300 000. Foto: Rindalshytta
BELIGGENHET: Hytta er bygget på Meløy i Nesset kommune.
BELIGGENHET: Hytta er bygget på Meløy i Nesset kommune. Foto: Rindalshytta

Moderne variant av det enkle hyttelivet

Vårknopp er en modell fra Hellvik Hus som passer godt for dem som er mer opptatt av kos og intimitet enn av volum. Hytta er på 31,1 kvadratmeter, med to soverom og ellers akkurat det du trenger- bad, kjøkken og stue.

VÅRKNOPP: Ferdighytte over fundament kr 880 000 inkl mva. I denne prise inngår: tømrerarbeid, rørlegger/elektriker, komplett materialleveranse inkludert kjøkken.
VÅRKNOPP: Ferdighytte over fundament kr 880 000 inkl mva. I denne prise inngår: tømrerarbeid, rørlegger/elektriker, komplett materialleveranse inkludert kjøkken. Foto: Hellvik Hus

Woody35

- Woody er et hyttedesign på lik linje med hyttene til Vipp og Muji, sier arkitekt Marianne Borge. Ideen og hovedmålet med Woody35 er å serieprodusere en liten miljøvennlig designhytte. Konseptet er enkelt, men samtidig multidimensjonalt, ved at det viser vei til en fremtidsrettet måte å leve og bo på hvor design, miljø, produksjon og opplevelse er integrert.

WOODY35: En minihytte på 35 kvadratmater.
WOODY35: En minihytte på 35 kvadratmater. Foto: Woody35
LITEN: Marianne Borge har satt opp en Woody med Jøtulovn som oppvarmingskilde. Dette er en Woody15 på 15 kvadratmeter.
LITEN: Marianne Borge har satt opp en Woody med Jøtulovn som oppvarmingskilde. Dette er en Woody15 på 15 kvadratmeter. Foto: Rickard Riesenfeld

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også