Gjør det selv: Fuglehus

Lag et skikkelig hus til fuglene

Er du virkelig interessert kan du filme dem også.

BAK FIRE VEGGER: Med et lite kamera kan du følge fuglelivet fra innsiden.
BAK FIRE VEGGER: Med et lite kamera kan du følge fuglelivet fra innsiden. Foto: Stein Magne Klann/pip-show.no
Sist oppdatert

Dyrelivet rundt hytta er ofte mangfoldig. Du  finner noen uskyldige, smådyr, men også de som kan gjøre skade. Småfuglene skader heldigvis ingen, og mange synes det kan være fint å gi dem tak over hodet, og mat på vinteren.

De enkleste kassene for småfugler kan barna være med på å lage, det er gjerne her snekkerkarrieren begynner for mange. Når dere setter dem opp, starter neste fase. Da er det lurt å plassere dem slik at det er enkelt å følge med på hva som skjer i kassene.

- Legg det opp som en liten ruslerunde, anbefaler førstelektor Trond Vidar Vedum ved Høgskolen i Hedmark, som har skrevet flere bøker om emnet.

- Kassene kan stå med rundt 50 meters mellomrom, og ikke for høyt. To meter opp på stammen er helt greit, og da er det enkelt å kikke ned i dem. Vent til eggene er klekket. Når fuglene kommer med mat til ungene, kan man følge med på hva som skjer i kassene.

Tar du en rask kikk et par ganger i uken, forstyrres ikke fuglene. Småfuglene har en stor

naturlig dødelighet. Det kan få folk til å tro at det skyldes forstyrrelser, men slik er det ikke.

Fuglekasse av tømmerstokk

Du kan lage en fuglekasse av en bit av en hel tømmerstokk. Dette er en rask og enkel metode, og du får fuglekasser som glir godt inn i terrenget. Bruk en rettvokst, kvistfri del av stokken.

Se fremgangsmåten under.

Foto: Øivind Lie
1. Skråskjær gjerne toppen, strek opp den innvendige størrelsen. Hjørnene må være noen centimeter innenfor kanten på stokken.
1. Skråskjær gjerne toppen, strek opp den innvendige størrelsen. Hjørnene må være noen centimeter innenfor kanten på stokken. Foto: Øivind Lie
2. Bruk øks eller kiler til å kløyve av sidene.
2. Bruk øks eller kiler til å kløyve av sidene. Foto: Øivind Lie
3. Klossen som blir igjen i midten skjærer du av ca. 10 cm opp fra bunnen. Nå kan du sette på sidene igjen. Start med å spikre dem fast til bunnklossen.
3. Klossen som blir igjen i midten skjærer du av ca. 10 cm opp fra bunnen. Nå kan du sette på sidene igjen. Start med å spikre dem fast til bunnklossen. Foto: Øivind Lie
4. Spikre også sammen sidene i toppen. Her er det lurt å forbore.
4. Spikre også sammen sidene i toppen. Her er det lurt å forbore. Foto: Øivind Lie
5. Bor innflygingshull. Se hvor stort hullet skal være i tabellen nedenfor.
5. Bor innflygingshull. Se hvor stort hullet skal være i tabellen nedenfor. Foto: Øivind Lie
6. Sett et kraftig bord på toppen med en hengsel i bakkant og en krok på siden som låser fast lokket. Spikre på to tynne stokker på baksiden, slik at kassen henger mer stabilt mot trestammen. Lag spor i stokkene til ståltråden som skal brukes til å henge opp kassen.
6. Sett et kraftig bord på toppen med en hengsel i bakkant og en krok på siden som låser fast lokket. Spikre på to tynne stokker på baksiden, slik at kassen henger mer stabilt mot trestammen. Lag spor i stokkene til ståltråden som skal brukes til å henge opp kassen. Foto: Øivind Lie
7. Ferdig kasse klar til opphenging.
7. Ferdig kasse klar til opphenging. Foto: Øivind Lie
STANDARD TYPE: Dette er den enkle varianten. Du kan lage den av ett bord. Bredde på bordet kan være mellom 123 og 148 mm. Legg en bit papp på taket og monter gjerne hengsler. Da blir det enklere å kikke, husk bare å sette på en haspe eller annen låseanordning.
STANDARD TYPE: Dette er den enkle varianten. Du kan lage den av ett bord. Bredde på bordet kan være mellom 123 og 148 mm. Legg en bit papp på taket og monter gjerne hengsler. Da blir det enklere å kikke, husk bare å sette på en haspe eller annen låseanordning. Foto: Øivind Lie
ÅPEN KASSE: Dette er kasser der andre fuglearter kan slå seg ned. Tårnfalk, linerle, tårnseiler og fossekall er fugler som foretrekker denne varianten.
ÅPEN KASSE: Dette er kasser der andre fuglearter kan slå seg ned. Tårnfalk, linerle, tårnseiler og fossekall er fugler som foretrekker denne varianten.

Liveshow

Direkte overføring fra fuglekassen er blitt populært nå som billige, men samtidig avanserte kameraer er å få kjøpt. Du kan kjøpe ferdige kasser klare til bruk for dette formålet, eller du kan kjøpe et kamera som du monterer selv. Stein Magne Klann er fotograf og har filmet og fotografert fuglefamilier i kassene i mange år. – Nok lys gir gode bilder, forklarer han. Du kan lage et vindu der du setter inn et matt plastglass. Det er også viktig å gjøre alt ferdig før du setter opp kassen. Da kan fuglene selv avgjøre om det er greit å flytte inn. Ikke gjør endringer eller monter utstyr etter at fuglene har tatt den i bruk. Klann lager nå en app der du kan få en egen videovisning direkte fra fuglekassene på mobilen eller nettbrettet – med chat og det hele. Informasjon finner du på piip-show.no.

Vedlikehold kassene

Småfuglkassene trenger vedlikehold og rengjøring en gang i året. Du kan ta den på ettersommeren sammen med den siste sjekken av kassene. Da ser du om det ligger igjen noen døde unger, råtne egg eller om det er et nytt par som har startet med sitt andre kull. Venter du til vinteren, er det kaldt, og da holder fugleparasittene i kassen seg i ro. Siste frist for rengjøring er påske. En fuglekasse som ikke blir vedlikeholdt er kun brukbar som hekkeplass i noen få år. Den vil etter hvert fylles med reirmateriale, og fuglene vil foretrekke andre hekkeplasser.

For større fugler

Førstelektor Trond Vidar Vedum oppfordrer også til å bygge kasser for andre arter enn de typiske småfuglene. Kattugle, perleugle, haukugle og kvinand er arter som kan komme på besøk hvis du

setter opp store kasser. Kassene bør stå 3–4 meter over bakken og ikke helt inntil hytta. Dette fordi både kattugle og hauk-ugle kan angripe de dagene ungene deres er i ferd med å fly ut av kassen. Det går også an å lage spesialkasser for tårnfalk. Dette er store reirhyller med tak som kan settes opp i høyfjellet på for eksempel frittstående uthus. Ender, ugler og tårnfalk bygger ikke reir, så du må legge et mykt underlag av flis i bunnen på kassene.

DIREKTESENDING: Fotograf Stein Magne Klann har både tatt bilder og laget tv-overføringer fra fuglekasser.
DIREKTESENDING: Fotograf Stein Magne Klann har både tatt bilder og laget tv-overføringer fra fuglekasser. Foto: Stein Magne Klann/pip-show.no

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også