Badstue i telt

Lag deg badstue i teltet

Alt du trenger er noe å sitte på og en ovn.

TELTBADSTUE: Finn en fin og lun plass, og sett opp en badstue. En liten badstuovn kan du kjøpe, eller du kan lage en selv. En langpanne på toppen med stein i får opp dampen på badstubadet.
TELTBADSTUE: Finn en fin og lun plass, og sett opp en badstue. En liten badstuovn kan du kjøpe, eller du kan lage en selv. En langpanne på toppen med stein i får opp dampen på badstubadet. Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Høsten er tiden for både teltturer og badstu. Kombinerer du det kan du få en herlig naturopplevelse. Har du et telt noen benker og en ovn, kan drømmen om en badstue være nærmere enn du tror.

Bruker du en ledig helg til prosjektet, kan dere ta badstue søndag ettermiddag. Du trenger et skikkelig telt eller en lavvo, som er beregnet til å fyre i. Det betyr først og fremst at det har en flammehemmende duk. Slike telt finnes i ulike størrelser og koster fra ca. 5000 kroner. Har teltet allerede en gjennomføring til pipa, er alt greit. Må du lage en, viser vi deg en metode på neste side. Det aller enkleste er å kjøpe en som er laget i silikongummi. Både teltet og gjennomføringen i dette eksempelet er kjøpt i en engelsk nettbutikk.

Det er litt tyngre å få opp varmen i en teltbadstue enn i en som er isolert. Her er det naturlig nok forholdet mellom ovnenes størrelse og telt­ets volum som avgjør. Er teltet i største laget, kan du dele det av innvendig med en duk. Sett opp teltet et lunt sted. Jo tettere du får det, desto enklere er det å få opp varmen. Særlig langs bakken må du sørge for at duken tetter godt. Bruk steiner og annet som du legger på duken.

Se fremgangsmåten under, steg for steg:

LAG OVALT HULL: Bruk to tynne plater (0,5–0,7mm) i rustfritt stål. Lag et ovalt hull der den minste diameteren er en centimeter større enn diameteren på pipe­røret. Jo brattere takvinkel, desto mer ovalt må hullet være. Bor 5 mm hull rundt hele platekanten, klem platene sammen med tvinger og bor begge samtidig.
LAG OVALT HULL: Bruk to tynne plater (0,5–0,7mm) i rustfritt stål. Lag et ovalt hull der den minste diameteren er en centimeter større enn diameteren på pipe­røret. Jo brattere takvinkel, desto mer ovalt må hullet være. Bor 5 mm hull rundt hele platekanten, klem platene sammen med tvinger og bor begge samtidig. Foto: Øivind Lie
BEREGN STØRRELSE: Hullet i duken må være så stort at det er god avstand mellom duken og piperøret. Her kan du sjekke med leverandøren av teltet. Den jeg har laget her har en avstand på 150 mm.
BEREGN STØRRELSE: Hullet i duken må være så stort at det er god avstand mellom duken og piperøret. Her kan du sjekke med leverandøren av teltet. Den jeg har laget her har en avstand på 150 mm. Foto: Øivind Lie
LIM: Skjær ut hullet i duken og legg lim rundt på begge sider. Her kan du bruke et lim som brukes til utvendig tetting/liming.
LIM: Skjær ut hullet i duken og legg lim rundt på begge sider. Her kan du bruke et lim som brukes til utvendig tetting/liming. Foto: Øivind Lie
LEGG PÅ PLATE: Legg en plate på hver side av duken. Bruk rustfrie blindnagler for å sette platene sammen. Når du fyrer ovnen på fullt, skal du kunne sette fingeren på ytterkanten av platen uten å brenne deg.
LEGG PÅ PLATE: Legg en plate på hver side av duken. Bruk rustfrie blindnagler for å sette platene sammen. Når du fyrer ovnen på fullt, skal du kunne sette fingeren på ytterkanten av platen uten å brenne deg. Foto: Øivind Lie

Ovnen

Det beste og mest effektive er å kjøpe en liten, vedfyrt badstuovn. Alternativt kan du lage en selv. Ikke like effektivt, men brukbart. En vanlig teltovn kan brukes, eller du kan bruke en gammel støpejernsovn. I tillegg må du lage et opplegg for å få opp dampen. Sett en panne eller jerngryte på toppen av ovnen og fyll den med stein. Pannen gjør at du unngår vann rett på ovnen, og vannet som blir liggende i bunnen blir til damp i stedet for å renne langs ovnen og ned på bakken

Plasser ovnen i god avstand fra teltveggen, under skal det ikke være duk. Pass på at det ikke er brennbart materiale under, sett den gjerne på en stor helle.

Innredning

Du må ha stødige benker å sitte på. Det aller beste er også å lage dem i to høyder, slik at du kan velge hvor varmt du vil ha det. Lag dem solide og stødige. Her skal treverket være ubehandlet.

STØDIG OG SIKKER: Fjern brennbart materiale og sett ovnen på en skiferplate som ligger stabilt.
STØDIG OG SIKKER: Fjern brennbart materiale og sett ovnen på en skiferplate som ligger stabilt. Foto: Øivind Lie
AVKJØLING ETTERPÅ:
Skal du ha badstue, må du ha mulighet til en skikkelig avkjøling. Kan du plassere badstuen ved vannet, er opplevelsen fullkommen. Er det utenfor rekkevidde, må du ty til enklere løsninger, som for eksempel en enkel dusj. I Hytteliv nummer 6/2013 viste vi hvordan du lager en dusj av en hagekanne. Fyll den med vann, heng den høyt og fest en snor ved tuten. Da er det bare å dra i snora, så kommer kalddusjen. Setter du en langpanne på toppen, unngår du at vann renner ned på selve ovnen.
AVKJØLING ETTERPÅ: Skal du ha badstue, må du ha mulighet til en skikkelig avkjøling. Kan du plassere badstuen ved vannet, er opplevelsen fullkommen. Er det utenfor rekkevidde, må du ty til enklere løsninger, som for eksempel en enkel dusj. I Hytteliv nummer 6/2013 viste vi hvordan du lager en dusj av en hagekanne. Fyll den med vann, heng den høyt og fest en snor ved tuten. Da er det bare å dra i snora, så kommer kalddusjen. Setter du en langpanne på toppen, unngår du at vann renner ned på selve ovnen. Foto: Øivind Lie
LITEN BADSTUOVN: Denne kan passe i et badstutelt. Kota Kuru, kr 3200, hytteogbolig.no
LITEN BADSTUOVN: Denne kan passe i et badstutelt. Kota Kuru, kr 3200, hytteogbolig.no Foto: Øivind Lie

Sikkerhet

Telt, varm ovn og mye folk kan være en skummel kombinasjon. Tilsetter du alkohol, kan dette bli ganske farlig.

- Sørg for sikkerhetsavstand rundt ovnen, både til brennbart materiale og folk. Ta hensyn til at folk skal ut og inn. Da må alle ha plass til å passere, og det må være minst mulig trafikk i nærheten av ovnen.

- Pass på at alt står støtt og er solid bygget. 

- Sett gjerne en gnistfanger på pipa om det er tørt i terrenget.

- Ha godt med vann tilgjengelig. 

- Gå aldri fra en teltbadstue med fyr i ovnen.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også