Smart innredning av kjøkken

La kjøkkenet i gangsonen

For å utnytte plassen best mulig, måtte arkitekten tenke smart.

UTNYTTET PLASSEN: Kjøkkenet ligger langs det som er transportsonen mellom soveromsfløyen og stuen. Hele den ene veggen i den opprinnelige hytta er kledd med innredning.
Publisert Sist oppdatert

Da den enkle, lille hytta fra 1975 skulle bygges om til dagens standard, måtte hytteeieren Hilde Grøneng, som også er arkitekt i Ram arkitektur, tenke smart. Hvordan få mest mulig plass ut av et forhåndsbestemt areal?

Løsningen ble å bygge kjøkkenet langs transportsonen mellom soveromsfløyen og stuen. Kjøleskap og oppbevaringshyller fikk sin plass integrert i veggen på motsatt side av kjøkkeninnredningen. Lett tilgjengelig, uten å bryte opp benkeplaten.

Hele den ene veggen i den opprinnelige hytta er kledd med innredning. Kjøkkenbenken langs gangsonen er over 4 meter lang og trapper seg ned til å bli en sittebenk. Under benken er plassen utnyttet til oppbevaring. Og fra spisebordet er det en formidabel utsikt mot Svartfjell på Venabygdsfjellet.

UTSIKT: Vinduet er hyttas øye innover fjellheimen. Selv om allrommet er åpent, er det lunt og intimt. Sittebenken ved spisebordet er en forlengelse av kjøkkeninnredningen
GJENNOMLYS: Kjøkkenet er sørvendt. Gjennom vinduene mot sør slippes også lys inn til stuen, og det lille vinduet mot svalgangen gir god kontakt mot adkomsten og inngangspartiet.
HYLLER: Smarte hyller innfelt i veggen gir god plass til oppbevaring.

Godt med lys

Et panoramavindu i stuen gjør at dagslyset flommer inn fra flere sider til kjøkkenet. Over kjøkkenbenken mot sør er det også plassert vinduer. Her er det fint å tilberede måltider i det naturlige lyset som finner veien ned på benkeplaten. Vinduene over kjøkkenbenken gir også god kontakt med naturen, livet inne på hyttetunet og skiløypa utenfor. I enden av kjøkkeninnredningen er det plassert et lite, men viktig vindu mot svalgangen som gjør at hele tunet og adkomsten trekkes inn i kjøkkenet.

Innredningen er laget av kvistfri furu. Det samme materialet er også brukt som panel på vegger og tak. Materialbruken er enhetlig og rolig, et bevisst valg for å få rommet til å virke større, forteller arkitekten. Og like viktig, her får utsikten være i fokus.

PLASSBYGGET: Den plassbygde kjøkkeninnredningen i kvistfri furu er laget av møbelsnekker Holtlien på Lillehammer. Både trekket på benkeputene og de løse putene fra Hay er trukket med ullstoff fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik på Lillehammer.
SAMLET: Alt av turutstyr er samlet sammen i store, oversiktlige skuffer. Interiøret har hytteeieren selv tegnet.
DETALJER: Skinnhåndtakene på skuffefrontene er laget av skomaker Hilroy på Lillehammer.
LADESTASJON: På kjøkkenet er det lagt inn en hylle med doble stikkontakter for lading av mobiltelefoner og hodelykter.