Smart innredning av kjøkken
La kjøkkenet i gangsonen
For å utnytte plassen best mulig, måtte arkitekten tenke smart.
Da den enkle, lille hytta fra 1975 skulle bygges om til dagens standard, måtte hytteeieren Hilde Grøneng, som også er arkitekt i Ram arkitektur, tenke smart. Hvordan få mest mulig plass ut av et forhåndsbestemt areal?
Løsningen ble å bygge kjøkkenet langs transportsonen mellom soveromsfløyen og stuen. Kjøleskap og oppbevaringshyller fikk sin plass integrert i veggen på motsatt side av kjøkkeninnredningen. Lett tilgjengelig, uten å bryte opp benkeplaten.
Hele den ene veggen i den opprinnelige hytta er kledd med innredning. Kjøkkenbenken langs gangsonen er over 4 meter lang og trapper seg ned til å bli en sittebenk. Under benken er plassen utnyttet til oppbevaring. Og fra spisebordet er det en formidabel utsikt mot Svartfjell på Venabygdsfjellet.
Godt med lys
Et panoramavindu i stuen gjør at dagslyset flommer inn fra flere sider til kjøkkenet. Over kjøkkenbenken mot sør er det også plassert vinduer. Her er det fint å tilberede måltider i det naturlige lyset som finner veien ned på benkeplaten. Vinduene over kjøkkenbenken gir også god kontakt med naturen, livet inne på hyttetunet og skiløypa utenfor. I enden av kjøkkeninnredningen er det plassert et lite, men viktig vindu mot svalgangen som gjør at hele tunet og adkomsten trekkes inn i kjøkkenet.
Innredningen er laget av kvistfri furu. Det samme materialet er også brukt som panel på vegger og tak. Materialbruken er enhetlig og rolig, et bevisst valg for å få rommet til å virke større, forteller arkitekten. Og like viktig, her får utsikten være i fokus.
Denne saken ble første gang publisert 28/10 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.