Hyttetrend
Moderne hytter på fjellet
Hvorfor ikke velge en moderne hytte? Se bildene av tre hytter i ulike stiler.
Kim Skaara i Skaara Arkitekter spår at fremtidens hyttemarked vil preges av to hovedtrender: De såkalte «fjellurbanistene» vil ha høystandardhytter med alle tenkelige moderne hjelpemidler og kort avstand til skianlegg og servicetilbud.
Smaken til denne gruppen vil med tiden utvikles til et større stilistisk spenn, både i nostalgisk og moderne retning, mener arkitekten.
Les også: Billig juleshopping
Søker naturen
Den andre hovedgruppen er hyttefolk som bevisst søker mer øde områder hvor selve naturopplevelsen, vær og vind og de enkle friluftslivet står i høysetet.
Enkelte av disse naturtilknyttede hytteentusiastene vil også ta åpent til orde for kvalitetene i det upretensiøse hyttelivet.
Mer om disse to trendene finner du på www.nabu/ecobox.no og i boken "Hytter og miljø".
Moderne og miljøbevisst
Skaara Arkitekter har tegnet de tre hyttene «Split», «Langs» og «Tvers», som alle uttrykker en moderne, miljøbevisst fritidsbebyggelse.
De tre typene er innredet henholdsvis i en moderne, frodig og klassisk stil.
I utgangspunktet var utfordringen til Skaara Arkitekter å plassere 50 nye hytter i et allerede bebygd hyttefelt høyt oppe i den idylliske Grøndalen, et godt stykke innover i det populære feriedalføret Hemsedal.
- Dette var en såkalt kontrollert fortetning, en form for hyttebygging som jeg har sans for i en tid da våre uberørte, sårbare fjellområder nedbygges i ekspressfart, sier arkitekt MNAL Kim Skaara.
De tre alternative hyttemodellene «Split», «Tvers» og «Langs» ble bygd og ferdigstilt i 2006. I tillegg arbeides det nå med en fjerde modell, en kostnadseffektiv og sosial hytte for to familier.
Moderne stil: «Tvers»
«Tvers» på 150 kvm har interiørarkitekt MNIL Line Fielding innredet i en moderne stil.
Den har blant annet hvitmalte vegger, er gjennomført lys i stilen, med kontraster i form av møbler og tekstiler i dype naturfarger.
Les også: Hytter på tilbud
Glassbord, persiske tepper og puffer setter en spiss på interiøret. Langs den sentrale takbjelken er det lagt et avansert lyssystem fra italienske iGuzzini.
I motsetning til de andre hyttene, har «Tvers» kjøkken i kortenden av allrommet, som tar opp fargeholdningen fra de mørke møblene.
Hytta har en rekke høyteknologiske løsninger, blant annet smart styring av lyd, varme og lys, og fjernkontrollen er en håndholdt datamaskin.
Møblene er også tatt et hakk videre i forhold til de andre hyttene.
Frodig stil: «Split»
«Split» er innredet i en frodig og lun stil, av firmaet Design for Living.
Den 120 kvm store hytta har pulttak , og preges av en lett og elegant oppholdssone med mye glass mot utsikten, mens soveromsdelen er tett og lukket.
Les også: Restaurert fra kjeller til tak
Interiøret er rent, åpent og enkelt. Kjøkkenet består av én lang benk, skjermet av en bakvegg mot soverommene og galleriet.
Innredningen er uten overskap, men med en langsgående hylle og mye skapplass. På galleriet mellom de to bygningskroppene er plassen utnyttet med barstoler og et langstrakt avlastningsbord.
Med en slik romløsning kan eierne oppholde seg ved kjøkkensonen og samtidig oppleve panoramautsikten mot dalen og fjellviddene.
Rett over kjøkkendelen ligger en kryphems, delvis skjult av et spileverk og med et lite gavlvindu.
«Split» har to bad og tre soverom.
Klassisk stil: «Langs»
- Farger og materialer bidrar med varme og lunhet. En mørkere tone danner rammen for de store og sosiale rommene, oppdelt i ulike soner. De mer private sonene er gitt en lysere tone, sier interiørarkitektene i Annet Format .
Les også: Slik fyrer du riktig
Skilleveggen mellom stuen og kjøkkenet inneholder en integrert hylleløsning og danner et fint bakteppe for en raus modulsofa. Kjøkkenet er tidløst trehvitt, med sprutsone i glass.
Også denne hytta på 150 kvm, er tegnet med såkalt «split-level»-gulv. Det betyr at du kan sitte i kjøkkendelen og kikke over bokhyllekonsollen (som inneholder arbeidsplass) mot stuedelen.
«Langs» har en tradisjonell, tosidig soveromsløsning, med to soverom på hver sin side av en korridor.
Les også:
Les mer om hyttetrender på Klikk Hytte
Denne saken ble første gang publisert 25/12 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.