Før og etter: oppussing av fjellhytte
Åpnet veggene slik at tømmerpanelet kom frem
Den gamle hytta ble åpnet opp og tilpasset tilbygget.
Skirvedalen i Tinn kommune ved foten av Hardangervidda er et glimrende utgangspunkt for den som søker friluftsliv og skiturer. I det vi tar oss oppover bilveien ser vi stadig skiløpere på vei opp til vidda. Og skulle det trekke opp til uvær, er veien kort til løype-nettet under tregrensa.
Gammel tømmerdel
Her kjøpte Terje Rolland og Hege Wroldsen hytte i 2009 for en rimelig sum. De ønsket å skape et eget familiested, og å komme seg inn på hyttemarkedet mens barna ennå var små. For å få til dette, har de hatt en oppussing med mye egeninnsats.
Opprinnelig var hytta bygget i 1968. Halvparten var en gammel tømmerhytte som stammet fra 1800-tallet, og som var blitt fraktet opp fra bygda. Hytta hadde et bruttoareal på 40 kvadratmeter, og besto av et inngangsparti, to soverom, kjøkken, stue og mulldo. Det var ikke innlagt strøm eller vann, men det var vann fra brønn og propanfyring.
Da strømtilkobling ble lett tilgjengelig, fikk de raskt lagt inn strøm. Det ble gjort kun noen få måneder etter at de overtok. Deretter isolerte de boden og satte inn en dusj. Det ble også laget et vindfang slik at de slapp å gå ut for å gå på do.
- Vi ble godt fornøyd med endringene, men følte likevel at vi trengte mer plass, senger lengre enn 190 centimeter og flere fasiliteter, forteller Terje Rolland.
Større hytte
Det gjorde at de tok beslutningen om å utvide hytta.
- Vi var allerede blitt veldig glad i området, og ønsket å bruke hytta enda mer. Og det er et poeng for oss at barna skal få et forhold til hyttelivet. Jeg har selv vokst opp med hytte i Sirdal og hatt mye glede av det, fortsetter han.
Det er først og fremst langrenn som familien er opptatt av. I Skirvedalen er det helt alpinfritt, noe de opplever som deilig, men skulle barna få en slalåminteresse når de blir eldre, ligger ikke Gaustablikk Skisenter langt unna, kun ca. 40 kilometer.
Da familien hadde gått noen runder med diverse tankeprosesser og løsningsforslag, startet rivningen av hytta etter påsken 2012.
- Vi rev alt innvendig i den ene halvdelen og fjernet torv og belegg på taket fordi vi ønsket ny isolasjon i tak og vegger. Faren min og jeg jobbet mye sammen. Han kan det aller meste, og resten finner han ut av, smiler Terje.
- Det ble lange dager, men vi fikk laget både ny takkonstruksjon, bjelkelag og gulv. Da vi begynte på den nye delen, fikk vi hjelp av lokale håndverkere.
Den nye og den gamle delen ble kledd på lik måte slik at hytta fikk et helhetlig preg. Sammen med kona Hege fant Terje løsninger som har ivaretatt uttrykket til den gamle hytta. Også i den nye innredningen er mye av det opprinnelige preget fra gamlehytta tatt vare på.
Denne saken ble første gang publisert 11/04 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.