Hytteeiere forener seg
De er rundt 350 hytteeiere, men utsiktene til å få 900 nye hyttenaboer med tilhørende nedbygging av naturområdene har fått dem til å organisere seg.
Aurdalsåsen i Valdres er ett av tre satsingsområder for hyttebygging i Nord-Aurdal kommune. Dette har ført til at det foreligger planer om 900 nye hytter i området. I dag finnes det rundt 370 hytter. Flesteparten av dem er bygget 20 til 30 år tilbake, mens rundt hundre har kommet til i de siste årene. De fleste av hytteeierne er organisert i veilag og velforeninger. Nå ønsker de å samle seg i en paraplyforening for å kunne påvirke kommunens utbyggingsplaner. "Foreningen bør bli en viktig bidragsyter til et trivelig, harmonisk og miljøvennlig hytteområde i Aurdalsåsen.", sier de blant annet i invitasjonen til stiftelsesmøtet.
Stiftet i fredsommelighet
Det var en behersket forsamling hytteeiere som hadde innfunnet seg til stiftelsesmøtet i Aurdalsåsen hytteforening, som den nye hytteforeningen skal hete. Ingen høylytte diskusjoner, bare rolig parlamentering over det alle var skjønt enige om; Aurdalsåsen må bevares med de naturkvalitetene de har i dag. Planen om å etablere en overordnet hytteforening har versert siden 2006.
De fremmøtte representantene for respektive velforeninger og veilag tok godt imot dåpsbarnet og lot det vigsles i samholdets ånd. Til behandling på stiftelsesmøtet var budsjett, vedtekter og valg av styrerepresentanter. En fastsatte videre en årskontingent, og lot til slutt møtet heves ved at stiftelsesprotokollen ble undertegnet.
Estetisk råd?
Etter selve stiftelsesmøtet ble det innledet til diskusjon omkring formålet for foreningen. Der kom det blant annet frem at en ikke ønsket at foreningen skulle bli en vaktbikkje, men at en likevel ønsket å være en pådriver. Kanskje i form av et estetisk råd, som en av de fremmøtte foreslo.
Andre igjen ytret forhåpning om at foreningen fikk makt, og ikke bare ble oppfattet som et kontaktpunkt mot hytteeierne. Det ble også hevdet at kommunen ikke hadde tatt tilstrekkelig hensyn til naturkvalitetene ved tidligere utbygginger, og at de ikke hadde bevaringen av Aurdalsåsen som et fjellområde som et overordnet mål.
Vern om naturområdene
Formålet til Aurdalsåsen hytteforening skal ifølge vedtektene være å tale medlemmenes sak overfor myndigheter, private foretak og media. Den skal videre fokusere på utviklingen av infrastrukturen i området, og den skal sørge for å holde seg orientert om hyttepolitiske utviklingstrekk både på kommunalt, regionalt og nasjonalt nivå. I sannhet ambisiøse mål for en hytteforening, men så ønsker de også å bli lyttet til når de taler på vegne av sine medlemmer.
- Vi ønsker oversikt, innsyn og mulighet til å uttale oss, og vi ønsker å være aktive i høringsperioden for de kommende planene, sier en av stifterne av foreningen, Helge Hveem. Han har vært leder av arbeidsgruppen som har jobbet frem forslaget om en overordnet hytteforening. Selv hører han til de forholdsvis nyetablerte i området. Hans hytte ligger i ett av de nye feltene, som ble etablert på midten av 1990-tallet.
I glasshus
Hveem erkjenner at han og flere hytteeiere med ham på en måte sitter i et glasshus når de nå ønsker å regulere fremtidige hytteeieres tilgang til et område de selv har fått tilgang til. Det er imidlertid ikke for å hindre nye hytter de har stiftet foreningen, men for å øve innflytelse på at fremtidige utbygginger skjer mest mulig skånsomt i forhold til naturen. - Vi godtar at det bygges nye hytter, men vi mener at Aurdalsåsen ikke tåler så sterk utbygging som det er planlagt. Derfor ønsker vi ha styring på det, for å bevare naturen. Og jeg kan ikke tenke meg at de ønsker et nytt Beitostølen på Aurdalsåsen. I utbyggingsplanene ligger også byggingen av et vannverk.
Også dette er hytteforeningen skeptisk til. De mener at det vannet som er planlagt som magasin ikke vil ha kapasitet til å forsyne de 900 planlagte hyttene med vann. Foreningen er redd for at vannet vil kunne bli tappet nesten tomt, med de konsekvenser det vil kunne få for økologien, i tillegg til at området rundt vil bli underlagt restriksjoner med hensyn på friluftslivet.
Kommunen vil lytte
Ordføreren i Nord-Aurdal, Ola Døvre, stiller seg positiv til etableringen av hytteforeningen, og han ser på etableringen som en forenkling av kommunens informasjonsflyt, fordi en får ett kontaktpunkt i motsetning til mange. Han kan imidlertid ikke love at foreningens skepsis til de store utbyggingsplanene blir tatt til følge.
- Vi er pålagt å lytte til innspill når vi er i en planprosess, men ingen kan få det som de vil. Jeg tror videre det er en subjektiv opplevelse, når noen mener at kommunen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til naturkvalitetene ved tidligere utbygginger. Her er det mange sprikende interesser og mange hensyn å ta. Det er viktig at vi får en balanse. Jeg håper jo også at foreningen er med og tar et ansvar for det som skal skje videre.