Hyttedrømmen:
Hyttene vi drømmer om
Ekspertene har felt sin dom over bestselgerne i hyttemarkedet.
- Nordmenn bygger ikke spesielt sprelske hytter, men det har blitt langt større aksept for den luksuriøse bonderomantiske stilen de siste 10 årene, forklarer hytteforsker Finn Arne Jørgensen.
I dag åpner Norsk Hyttelivmesse på Hellerudsletta. Her står 11 av Norges største hytteprodusenter klare til å vise frem populære modeller.
Etter å ha sett nærmere på noen av de mestselgende ferdighyttene, er fellesnevneren bonderomantikk og småruter.
Romantisk på fjellet
- Hemsetind, Femund og Nordseter er jo gode norske drømmehytter beregnet på fjellet. De signaliserer en flott norsk hyttesmak som minner om storgårdene og tradisjoner, forklarer sosialantropolog Gunn-Helen Øye.
- Den bonderomantiske stilen som du finner på fjellet skjøt for øvrig fart etter Lillehammer-OL.
- Og de rike som Røkke, Mæle, Gjelsten bygde slike enorme hytter i lignende stil, gjerne med Finn Sandmæl som arkitekt. Mange av modellene som nå settes opp er minivarianter av disse, sier Jørgensen.
Det opprinnelige
Jørgensen hevder at til tross for alle komfortoppgraderingene vi har fått de siste 50 årene, representerer fremdeles hyttedrømmen et ønske om noe mer opprinnelig og autentisk enn bylivet.
Og mange foretrekker å markere en avstand til det urbane, om ikke annet så stilmessig.
- Men det er interessant å registrere at så få drømmer om å skille seg ut, sier han.
Hvilken hyttestil liker du best? Del dine meninger i kommentarfeltet under.
Ut mot havet
Ferdighyttene ved sjøen ser langt oftere ut som et "v anlig" hus, i motsetning til fjellhyttene som skal ha litt villmarksstil.
- Nordbohushytta har for eksempel et forholdsvis utradisjonelt uttrykk, men jeg vet de bygger mange av den ved kysten, spesielt i Trøndelag. Her handler det om å maksimalisere utsikten ut mot havet, mener Jørgensen.
- Noen av modellene ser ut som om de har blitt bygd på i flere stadier. Dette kan kanskje sees i lys av den gamle selvbyggertradisjonen, hvor hyttefolket gjerne startet i det små for så å utvide når de fikk råd og behov.
Selektive kommuner
- Den norske hyttesmaken er knyttet til fortiden og minner, men også nåtiden - i hvilken sosial status du er i. Valgene overrasker meg ikke, men er gode representanter for den norske smaken, mener Øye, og fortsetter:
- Det er viktig å være oppmerksom på hvilke hytte du faktisk får satt opp. Noen kommuner er selektive, det vil si de godkjenner ikke hytter som "ikke passer inn i landskapet". Satt på spissen vil da det norske hyttearkitektoniske landskapet forbli relativt stabilt.
Er du enig med ekspertene? Skriv din mening i kommentarfeltet under saken.
Les også:
Tips til deg som snekrer alene
Slik blir kveldssnacksen super
Denne saken ble første gang publisert 22/04 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.