Dette har du lov å gjøre med måker
Knepene som lurer plagsomme måker
Bæsjer de ned hytteveggen, bråker som besatt eller stuper aggressivt mot alle som nærmer seg? Ingenting av dette er god nok grunn til å få måkene fjernet. Men dette kan du gjøre.
Har du hytte ved sjøen, har du sannsynligvis nært kjennskap til måker. Og mens noen synes at måkene er en del av sjarmen, vil andre oppleve dem som skikkelig slitsomme.
Kanskje særlig hvis man gang på gang får uteplassen tilgriset av måkelort, uønsket besøk av fuglene under utemåltider eller blir truet av aggressive måkeforeldre som passer på sine små måkeunger.
Er du i den siste kategorien, og føler at måkene kaster skygge over hyttekosen, kan noen enkle tiltak hjelpe på situasjonen.
Men du må være klar over at det finnes strenge restriksjoner du må forholde deg til.
– Måker er en del av pakka når du har hytte ved sjøen, og de finnes også på fjellet, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex Norge.
Likevel er det ikke sjelden at han får henvendelser fra hyttefolk som fortviler over måkesituasjonen.
– De typiske problemene er måker som hekker på hyttetaket, eller generell måkeaktivitet der, sier han og forteller at måkene ofte bruker takmøner som utkikkspunkt.
Der kan de sitte i ro og fred og holde oversikt over ting som skjer, farer som lurer, og hvor det kan være mat å få.
Hvorfor er måker fredet?
9 av 10 måkearter i Norge er fredet. En viktig årsak til det er den langvarige tilbakegangen i antallet måker. Det skyldes utbygging av hytter, hus og næring i strandsonen, og også klimaeffekter, som igjen fører til matmangel for måkene.
Siden måkene er fredet, er det derfor også strenge restriksjoner for hva som kan gjøres når de er blitt et problem.
Det er forbudt å skyte eller fange måker, og det er forbudt å skade eller ødelegge reir og egg.
– Den eneste løsningen vi kan tilby for sjenerende måke- aktivitet på taket, er å montere vaiere eller liner langsetter mønet, som gjør at måkene ikke kan sitte der. Da mister de utsiktspunktet sitt, noe som også kan gjøre det mindre attraktivt å hekke i nærheten, sier Galby.
Det neste du må sørge for, er at du ikke gir måkene en ekstra grunn til å være rundt akkurat din hytte.
– Unngå å mate måkene med rekeskall eller andre typer matavfall. Dessuten bør du være ekstra nøye med søppelhåndteringen, slik at de ikke får tak i matsøppelet.
Les også: (+) «Fjellkongene» Knut og Jakob var svorne fiender – plutselig var den ene som sunket i jorda
Skremselstiltak – funker det?
Det finnes også en rekke skremselstiltak på markedet, som har til hensikt å holde måkene unna. Lydskremmere eller visuelt utstyr som gummislanger, drager i vinden, rovfugl-silhuetter og ballonger er bare eksempler.
Men disse skremselstiltakene er nok ingen løsning på sikt.
– Måkene skjønner fort at lekeslangene ikke er ekte. Alle slike skremselstiltak har kun en kortsiktig effekt, sier eksperten.
Det samme sier Jo Anders Auran, seniorrådgiver i viltseksjonen i Miljødirektoratet.
– I beste fall fungerer de en kort stund, sier han.
Han forteller at måkepar ofte kommer tilbake til området der de hekket og fikk frem unger i fjoråret, og at motivasjonen for å vende tilbake da er så stor at skremselsinstallasjonene kun har kortvarig effekt.
– Det som virker, er tidlig og aktiv skremming og forstyrrelser, eller å spenne opp nylontråder på taket med 25–30 cm mellomrom og 30 cm i høyden. Disse hindrer tilgang til taket og gjør at fuglene velger et annet sted. Og for en hytteeier, som bruker hytta kun i kortere perioder, vil nok det være den enkleste og mer permanente løsningen, tipser Auran.
Du kan ikke fjerne reir
Oppdager du at måkene har lagt reir på eller ved hytta di, er det ikke noe hverken du eller skadedyrfirmaene kan gjøre før fuglene er ferdig med hekkingen. Det kan gjerne ta åtte til ti uker. Naturmangfoldloven sier at det er forbudt å skade reir, egg og unger.
Gjør du det likevel, risikerer du å bli anmeldt og straffet.
– Prøver du å flytte på ungene, er det stor sannsynlighet for at foreldrene ikke vil skjønne hvor det er blitt av dem. Da vil ungene som regel dø av matmangel eller angrep fra andre dyr fordi de har hatt manglende beskyttelse, forklarer Galby.
Måkeungene er normalt flyvedyktige etter fire til seks uker. Men før de lærer å fly, hopper de ofte ut av reiret og vaser rundt på bakken. Det er spesielt i denne perioden at foreldrene er ekstra påpasselige med å forsvare måkeungene.
De kan da virke både truende og aggressive mot folk og dyr som nærmer seg dem.
– Du får trøste deg med at denne truende adferden som oppstår når de beskytter ungene sine, går over utpå sommeren når ungene er blitt flyvedyktige, sier skadedyrteknikeren.
Når ungene har flyttet ut, kan du fjerne fugleredet.
Les også: 14 ting du bør vite om flått
Når legger måkene egg?
I Norge utenom Svalbard er det registrert 7 hekkende arter av måker, ifølge Folkehelseinstituttet. Perioden april–juni er høysesong for hekking av måker. Faktisk kan måken legge egg både to og tre ganger.
– Det beste er å la fuglen være i fred slik at eggene klekkes i starten av juni. Da tar det kort tid før ungene er dratt og støyen er borte.
Arnulf Soleng, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet vil gjerne understreke at måker ikke regnes som skadedyr, men at de, som mange andre dyr, kan gjøre skade og oppleves som både aggressive eller truende i visse situasjoner.
– Noen vil nok føle at de er uheldige som får et måkereir i nærheten. Andre vil beskrive det motsatt; at de er så heldige å få et måkereir i nærheten som de kan følge med på, sier han.
Er du av førstnevnte oppfatning, kan du følge litt ekstra med rundt hytta om våren. Da begynner nemlig måkene å bygge reir til hekketiden.
– Ser du at måkene starter reirbyggingen på et sted som vil være sjenerende for hyttekosen, kan du fjerne de første stråene eller byggematerialene. Kanskje det er nok til at måkene vil finne seg et annet sted å hekke, sier Soleng.
Men finnes det allerede andre måkereir med egg i i umiddelbar nærhet, går ikke det. For da regnes alle reirene som en koloni, også de som bare så vidt er påbegynt.
I så fall må du la hekkingen gå naturens gang, og heller gjøre forebyggende tiltak inn mot neste hekkesesong.
Galby anbefaler å legge merke til hvor på taket måkene har reir. Da kan du ta grep her før de bygger rede neste sesong. Måkene liker nemlig å hekke på samme sted igjen og igjen.
– Det er som regel ikke så mange punkter på et tak det er mulig for måker å lage reir. Du kan sørge for å gjøre dette stedet utilgjengelig for hekking før neste hekkesesong, for eksempel ved hjelp av nett, vaier, netting eller lignende.
Men dette må gjøres tidlig på våren, før måkene begynner årets reirbygging.
Slik kan du skremme vekk måkene:
FUGLEPIGGER: Kommer i forskjellige størrelser og typer, og kan festes på ulike overflater. Forhindrer fuglene i å lande og bygge reir.
FUGLENETT: Beskytter et område, for eksempel et atrium, der det ikke er ønskelig at måkene kommer til.
VAIER: De er tynne og diskrete, og forhindrer måkene i å lande eller bygge reir på tak, møner, vinduskarmer og lister.
EL-LISTER: Lister som bruker strømpulser til å gi måkene ufarlige støt, men som er såpass ubehagelig at de ikke vil slå seg ned på listene.
MIDLERTIDIGE SKREMSLER: Lydskremmere eller visuelt utstyr som gummislanger, drager i vinden, rovfuglsilhuetter og ballonger er eksempler på midlertidig skremselstiltak.
Les også: Gjøken: Psykopat med vinger
Skadefelling
I ytterst sjeldne tilfeller kan måkene gjøre såpass stor skade at det er mulig å søke kommunen om skadefelling.
Men det styres av strenge vilkår, som for eksempel at skaden er eller kan bli av vesentlig økonomisk betydning, at skadeforebyggende tiltak er forsøkt i rimelig grad, og at fellingen blir rettet mot den skadegjørende fuglen for å stanse eller begrense skadesituasjonen.
Fellingen kan heller ikke true bestandens overlevelse.
– Så du vil ikke få innvilget skadefelling på grunn av støy, ekskrementer eller det som oppleves som aggressiv stuping mot hodet på folk, sier Auran i Miljødirektoratet og forklarer at dette er normal adferd, og en naturlig del av måkenes utfoldelse.
– Det er derfor få tilfeller en kan påberope seg retten til skadefelling.