Regler for Vri Åtte
Hvem blir Olsen?
Du spilte det helt sikkert som barn, men husker du reglene for Vri Åtter?
Vri Åtter er et kortspill som passer for barn fra 7-8 års alderen og oppover. Man kan spille Vri Åtter med alt fra 2-6 spillere, og bruker hele kortstokken.
Kortspillet beskrives ofte som et enkelt og sosialt spill uten for mye planlegging og taktikk involvert. Andre igjen hevder at det kreves mer enn flaks for å vinne, og at det faktisk finnes gode og dårlige Vri Åtte spillere.
Strategi kan benyttes om man følger med for å holde oversikt over hvor mange av hver farge som har vært i bruk, og så styre sakehaugen til en farge det nødvendigvis er få kort igjen av for å forhindre de andre i å klare å kvitte seg med kort.
Dette forutsetter jo da at den som vrir har kort av den fargen slik at han eller hun kan bli kvitt disse.
Ulike navn
Vri Åtter er også kjent under andre navn, kanskje mest kjent som "Olsen". Spillet spilles på nøyaktig samme måte, den eneste forskjellen i reglene er at man når spillet nærmer seg slutten sier "Olsen" der man i Vri Åtter ville sagt "Ett kort igjen" når man sitter med bare ett kort igjen på hånden.
Slik begynner spillet
En omgang med Vri Åtter begynner ved at man deler ut fra 5-8 kort til hver spiller (antall kort avtales i forkant av at man begynner spillet).
De resterende kortene legger i en bunke midt på bordet, med baksiden opp. Det øverste kortet i bunken legges med bildesiden opp ved siden av bunken. Dette kortet - og bunken det nå begynner - kalles sakehaugen.
Målet med spillet er å først bli kvitt alle kortene man har på hånden.
Slik spiller man Vri Åtter
Hver gang det er din tur, skal du spille ut et kort av samme farge (kløver, ruter, spar eller hjerter) som det øverste kortet i sakehaugen - altså det kortet som ligger med billedsiden opp.
Eller du kan spille ut et kort som har samme tallverdi som det øverste kortet. Dette kalles å vri. Om du har flere kort med samme tallverdi kan alle spilles ut samtidig. Du kan for eksempel da legge på alle 4-erne dine om det ligger et kort med tallverdi 4 øverst i sakehaugen.
Vær obs på at i noen varianter av Vri Åtter/Olsen tillates det ikke at man spiller ut alle kortene man har av samme tallverdi i samme runde.
Dersom du ikke har noen kort å legge ut (eller velger å ikke gjøre det), må du trekke fra bunken i midten (ikke sakehaugen). Om du kan spille det kortet du da trekker, kan du gjøre dette umiddelbart. Hvis du ikke kan spille dette, kan du trekke igjen, opp til maks 3 kort.
Dersom du etter 3 kort fortsatt ikke kan legge ut et kort, må du si pass og så går spillet videre til neste spiller, som regel den spilleren som sitter til venstre for deg.
Du må også melde pass dersom det er færre enn 3 kort i bunken, selv om du bare har trukket ett eller to.
Vri med tallkort 8
Har du en åtter (tallkort 8), på hånden, kan dette kortet brukes til å vri til en annen farge med - uavhengig av hva som ligger øverst i sakehaugen. Åttere kan spilles ut uavhengig av hvilket kort som ligger øverst i sakehaugen fra før.
Spilleren som vrir med en åtter må si hvilken farge det vris til.
Obs: Første runde kan ingen bruke en åtter til å vri med, men kan fritt vri med kort med samme tallverdi, som beskrevet over.
Slik avsluttes spillet
Når du legger fra deg ditt neste siste kort, slik at du sitter igjen med bare ett kort på hånden, skal du si høyt: "Ett kort igjen". Spiller dere "Olsen" skal man si "Olsen" i stedet for "Ett kort igjen".
Dersom du glemmer å si dette - og her bør man være så rask som mulig - og en av de andre spillerne oppdager at du sitter med bare ett kort igjen, kan vedkommende si "Bank i bordet" og slå i bordet, noe som resulterer i at du må trekke 3 kort fra bunken opp på hånden igjen.
Obs: Hvis bunken med kort man trekker går tom, tar man av det øverste kortet fra sakehaugen og stokker de underliggende kortene. Disse blir nå en ny bunke man trekker fra.
Spillet er ferdig når alle unntatt én spiller er tom for kort.
(Kilder: Wikipedia, Spillby.com og Enkeltforklart.no)
Les også:
Vet du egentlig hvordan du skal bruke en serviett?
Denne saken ble første gang publisert 19/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.