DESIGN OG ARKITEKTUR

Her er årets ferdighytte

Prestisjetung designpris til norsk hyttemodell.

TENK STORT BYGG SMÅTT: Det er designer Ole Petter Wullum som har tegnet de fleksible småhyttene som enkelt skal la seg tilpasse naturen.
TENK STORT BYGG SMÅTT: Det er designer Ole Petter Wullum som har tegnet de fleksible småhyttene som enkelt skal la seg tilpasse naturen. Foto: FOTO: Rindalshytter
Sist oppdatert

Landets gjeveste pris for industridesign gikk i år til en hyttemodell.

Det var under klimakonferansen Technoport 2012 som ble avholdt tidligere i år, at designer Ole Petter Wullum vant landets gjeveste pris for industridesign.

Prisen fikk han for sitt Småhus-prosjekt utviklet for Rindalshytter AS ; et modulbasert system for fritidsboliger.

På de syv årene prisen har eksistert har den klart å bli en av landets mest høythengende priser for designere.

Bak prisen står Institutt for produktdesign ved NTNU i samarbeid med Norske Industridesignere NID og Partnere for nyskaping; NTE, SpareBank1 SMN og SINTEF.

Det er første gang prisen er gitt til en hyttemodell.

Foto: FOTO: Rindalshytter

Inspirasjon fra setertun

Hyttene er absolutt nyskapende og har hentet inspirasjon fra tradisjonelle setertun og gårdsgrender.

De kan oppfattes som små byggeklosser i et stort puslespill og du kan velge mellom ulike dører, vinduer og ulike takløsninger.

I juryens begrunnelse heter det at prisen går til en løsning som viser både designtenkning og designhåndverk. Hyttekolleksjonen har bidratt til å redefinere Rindalshytter. Og ifølge juryleder Espen A. Jørgensen er prosjektet er et skoleeksempel på hvordan design kan benyttes som strategisk verktøy.

Uterommet er viktig

SMÅTT MEN SMART: Med sine beskjedne bygningsvolumer er målet at hyttene skal kunne tilpasses tomtens topografi, vegetasjon, lysforhold og utsikt.
SMÅTT MEN SMART: Med sine beskjedne bygningsvolumer er målet at hyttene skal kunne tilpasses tomtens topografi, vegetasjon, lysforhold og utsikt. Foto: FOTO: Rindalshytter

Blant mange fortrinn fremheves at uterommet har vært viktig og at systemet gjør det mulig å ta vare på naturen på tomta gjennom å berøre lite areal.

- Hyttebransjen er jo ganske tradisjonell. At vi klarer å vinne ved å våge tenke litt innovativt er vi godt fornøyd med, sier daglig leder Steinar Skjerdingstad i Rindalshytter.

Skjerdingstad forteller at hyttene skal gi en helt annen inngangsbillett i markedet - og at brukerne har mulighet til å utvikle hyttedrømmen over tid. For her kan du sette sammen ditt eget hyttetun etter egne ønsker og behov.

Hytta på 15 kvadratmeter koster 129.000 kroner. En større modell på 23 kvadratmeter koster 189.000, og en tredje variant på 24 kvadratmeter kommer på 199.000 kroner. Dette er byggesett med blant annet kreosotbehandlet tretak.

Utviklingen er et resultat av at firmaet fikk utviklingsstøtte fra Norsk Designråd og Innovasjon Norges designpilotsatsning "Smått og Smart".

BYGGER PÅ TRADISJON: Med inspirasjon fra de tradisjonelle setertunene har Rindalshytter i samarbeid med designeren Ole Petter Wullum utviklet et nytt konsept for hytte og fritidsboliger.
BYGGER PÅ TRADISJON: Med inspirasjon fra de tradisjonelle setertunene har Rindalshytter i samarbeid med designeren Ole Petter Wullum utviklet et nytt konsept for hytte og fritidsboliger. Foto: FOTO: Rindalshytter

Les også:

Små hytter er den nye trenden

Les alt om arkitektur

Denne hytta er bygget av søppel

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også