Arkitektur: Hytte på 11,5 kvadratmeter

Her bor familien fra Trondheim på 11,5 kvadratmeter

Familien Manum Bjerkan fra Trondheim trenger ikke en stor hytte for å ha en vellykket ferie.

LITEN HYTTE, STOR BYGGEKUNSTt: Hovedmålet var å bygge en vedlikeholdsfri hytte med enkle arkitektoniske virkemidler og gode proporsjoner. Taktekkingen, som ikke synes på bildet på grunn av snøen, er gjenbrukt skifer fra Røros. Vinduene er fra Buvika.
LITEN HYTTE, STOR BYGGEKUNSTt: Hovedmålet var å bygge en vedlikeholdsfri hytte med enkle arkitektoniske virkemidler og gode proporsjoner. Taktekkingen, som ikke synes på bildet på grunn av snøen, er gjenbrukt skifer fra Røros. Vinduene er fra Buvika. Foto: Foto: Pasi Aalto
Først publisert Sist oppdatert

Hytta på 11,5 kvadratmeter har bare ett oppholdsrom. Den er såpass liten at det blir varmt etter kort tids vedfyring, men stort nok til god avslapning for hele familien på fire etter endt skitur. Hytta er tegnet i fellesskap av eierne, arkitektparet Bendik Manum og Anne Lise Bjerkan, og er bygget i vakker sinklaft, som er mye brukt på gamle setre.

Minihytta er ikke ment som en protest mot store hytter. Men at den kan oppfattes som et innlegg i en hyttedebatt som handler om hvor stor hytte du egentlig trenger, synes de bare er positivt. På grunn av størrelsen har hytta fått en del medieoppmerksomhet.

Smart arealutnyttelse

Hytta ligger i Trollheimen i Meldal kommune i Sør-Trøndelag. Innredningen består av en dobbeltseng, to køyesenger til barna, et spisebord med stoler, pluss en sittebenk som også kan fungere som gjesteseng. Under dobbelt­sengen og sittebenken har familiemedlemmene hver sin skuff til sakene sine. I taket er det montert et heisbart tørkestativ for klær og sko.

Hytta har også et effektivt vindfang på seks kvadratmeter. Det samler flere funksjoner, blant annet et bad i form av et vaskevannsfat, og plass til diverse tur­utstyr. Ikke langt unna ligger et uthus med utedo og plass til vedlagring. Det er ikke innlagt strøm eller solcellepaneler. Vannet hentes i en bekk og toalettet er av muldo-typen med separering og et fordampingskammer.

GOD UTNYTTELSE: Innredningen består av en dobbeltseng, to køyesenger til barna, et spisebord med stoler, pluss en sittebenk som også kan fungere som gjesteseng. Innredningen og møblene er plassert slik at plassen i rommet blir utnyttet maksimalt, og med godt dagslys der det trengs mest.
GOD UTNYTTELSE: Innredningen består av en dobbeltseng, to køyesenger til barna, et spisebord med stoler, pluss en sittebenk som også kan fungere som gjesteseng. Innredningen og møblene er plassert slik at plassen i rommet blir utnyttet maksimalt, og med godt dagslys der det trengs mest. Foto: Foto: Pasi Aalto
SAMMEN OM HYTTA: Etter endt skitur er det hyggelig med en kaffe i sola. Arkitektparet Bendik Manum og Anne Lise Bjerkan har i fellesskap tegnet hytta.
SAMMEN OM HYTTA: Etter endt skitur er det hyggelig med en kaffe i sola. Arkitektparet Bendik Manum og Anne Lise Bjerkan har i fellesskap tegnet hytta. Foto: Foto: Pasi Aalto

God stemning

Arkitektparets hovedmål var å bygge en nærmest vedlikeholdsfri hytte med gode proporsjoner og enkle arkitektoniske virkemidler, slik at den kan fungere som en familiehytte. De ville også bruke få, gode og naturlige materialer.

- Størrelsen har foreløpig ikke vært noen utfordring, tvert imot. Å være hele familien i ett rom gir en god stemning, men dette vil sikkert endre seg når barna blir større.

Nettopp derfor kjøpte vi i fjor et anneks. En fin, liten skogsarbeiderbrakke på hjul på rundt 5 kvadratmeter, som vi fant på finn.no. Om det blir oss foreldre eller tenåringene som trekker ut i den, vil tiden vise.

Laftemose blåste vekk

SMART INNGANG: Vindfanget er på ca. seks kvadratmeter og en forutsetning for at flere skal kunne bo sammen i en så kompakt hytte.
SMART INNGANG: Vindfanget er på ca. seks kvadratmeter og en forutsetning for at flere skal kunne bo sammen i en så kompakt hytte. Foto: Foto: Pasi Aalto
INNVENDIG: Gulvet og kjøkkenkroken er i furu, veggene har ullisolasjon. En vedovn varmer raskt opp hytta.
INNVENDIG: Gulvet og kjøkkenkroken er i furu, veggene har ullisolasjon. En vedovn varmer raskt opp hytta. Foto: Foto: Pasi Aalto

- Hva var det mest utfordrende med prosjektet?

- Det var litt problematisk å få fraktet og satt opp laftekassa den novemberhelgen vi gjorde det. Materialbanken, bedriften som hadde laget laftekassa, tok meg ikke helt på alvor da jeg hintet om at pent høstvær i Østerdalen ikke betyr finvær også i Meldal, nord for vannskillet. Resultatet var at en diger traktor måtte tilkalles fra bygda for å dra lastebilen opp av grøfta og den siste kilometeren frem til tomta

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Hytta ble laftet i snøvær mens laftemosen blåste vekk i vindkastene. Anne Lise og Bendik med familie sto selv for alle byggearbeidene utenom laftekassa.

Kortreiste byggematerialer

Alle trematerialene er kortreist furu fra Østerdalen. Taktekkingen er gjenbrukt skifer fra Røros og vinduene er fra Buvika. Laftemosen som tetter mellom tømmerstokkene har arkitektparet selv sanket i Trondheims bymark.

UTFORDRING: Dårlig vær resulterte i at en diger traktor måtte tilkalles fra bygda for å dra lastebilen med laftekassa opp av grøfta den siste kilometeren frem til tomta.
UTFORDRING: Dårlig vær resulterte i at en diger traktor måtte tilkalles fra bygda for å dra lastebilen med laftekassa opp av grøfta den siste kilometeren frem til tomta. Foto: Foto: Bendik Manum
MILJØFOKUS: Alle byggematerialene er valgt ut fra miljøhensyn, og for at de skal kunne stå ubehandlet med minimalt vedlikehold i mange tiår.
MILJØFOKUS: Alle byggematerialene er valgt ut fra miljøhensyn, og for at de skal kunne stå ubehandlet med minimalt vedlikehold i mange tiår. Foto: Foto: Pasi Aalto
GODT SYSTEM: Personlige eiendeler er plassert på faste plasser. Legg merke til det heisbare tørkestativet i taket.
GODT SYSTEM: Personlige eiendeler er plassert på faste plasser. Legg merke til det heisbare tørkestativet i taket. Foto: Foto: Pasi Aalto

- Alle byggematerialene er valgt ut fra miljøhensyn, og for at de skal kunne stå ubehandlet med minimalt vedlikehold i mange tiår. Et annet poeng når hytta er så liten, er at det blir lettere prismessig å bruke bare de beste byggematerialene, sier Manum. - Ellers var det viktig for oss at hytta ikke skulle gi noen bekymringer med hensyn til vann som fryser og høye strømpriser.

Enkel og robust

Alle materialer, med unntak av vinduer og litt asfaltpapp på taket, er nedbrytbare når den tid kommer, noe som antagelig er nokså lenge til.

- Hva er du mest fornøyd med?

KJØKKENKROKEN: Arkitektene tegnet en kjøkkenkrok som både er praktisk og koselig.
KJØKKENKROKEN: Arkitektene tegnet en kjøkkenkrok som både er praktisk og koselig. Foto: Foto: Pasi Aalto
VARMER OPP: Det var viktig at hytta ikke skulle gi noen bekymringer med hensyn til vann som fryser og høye strømpriser. En effektiv vedovn varmer raskt opp hytta.
VARMER OPP: Det var viktig at hytta ikke skulle gi noen bekymringer med hensyn til vann som fryser og høye strømpriser. En effektiv vedovn varmer raskt opp hytta. Foto: Foto: Pasi Aalto
BYGGEKUNST PÅ FJELLETt: På denne måten er laftekassen bygget opp og isolert med mose i hjørnene og mellom tømmerstokkene. Den spesielle lafteteknikken heter sinklaft, som er mye brukt blant annet på Røros og på gamle setre nær hytta.
BYGGEKUNST PÅ FJELLETt: På denne måten er laftekassen bygget opp og isolert med mose i hjørnene og mellom tømmerstokkene. Den spesielle lafteteknikken heter sinklaft, som er mye brukt blant annet på Røros og på gamle setre nær hytta. Foto: Foto: Pasi Aalto

- Hytta er et veldig godt rom. Den er komfortabel, selv med bare litt fyr på

ovnen, uansett hvordan været er utenfor. Jeg liker følelsen den gir av robusthet og enkelhet. Minimalt, men likevel alt vi trenger - i hvert fall på en hytte.

Les også:

Her er Norges tøffeste betonghytte

Noen av landets kuleste hytteprosjekter

Her ligger landets mest eksklusive hytter

MINDRE ANNEKS: Til høyre i bildet, ikke langt fra den vakre tømmerhytta har hytteeierne satt opp et anneks, som byggeteknisk og stilmessig står i skarp kontrast til hovedhytta.
MINDRE ANNEKS: Til høyre i bildet, ikke langt fra den vakre tømmerhytta har hytteeierne satt opp et anneks, som byggeteknisk og stilmessig står i skarp kontrast til hovedhytta. Foto: Foto: Pasi Aalto
Hyttesnitt
Hyttesnitt Foto: Bendik Manum
PLANTEGNING: Byggeår: 2008-2011. Størrelse: 11,5 m². Vindfang 6 m². Anneks på 5 m². Uthus med vedskjul og do. Eiere og arkitekter: Anne Lise Bjerkan og Bendik Manum Rominndeling: Ett rom Fasiliteter: Uten innlagt strøm og vann, mulldo.
PLANTEGNING: Byggeår: 2008-2011. Størrelse: 11,5 m². Vindfang 6 m². Anneks på 5 m². Uthus med vedskjul og do. Eiere og arkitekter: Anne Lise Bjerkan og Bendik Manum Rominndeling: Ett rom Fasiliteter: Uten innlagt strøm og vann, mulldo. Foto: Ill. Bendik Manum