Interiør: Oppussing av hytte

Helt nytt interiør med maling

Hytteeieren ønsket seg flere sengeplasser, fornyet interiør og et eget krypinn.

FØR OG ETTER: Interiøret på funkishytta var upraktisk og mørkt. Med hjelp fra interiørarkitekten ble hytta lys og åpen med praktiske løsninger
FØR OG ETTER: Interiøret på funkishytta var upraktisk og mørkt. Med hjelp fra interiørarkitekten ble hytta lys og åpen med praktiske løsninger Foto: FOTO: Per Erik Jæger og privat
Først publisert Sist oppdatert
GRÅBEISET:  Hytta ble beiset grå, mens dører og vinduer er malt hvite.
GRÅBEISET: Hytta ble beiset grå, mens dører og vinduer er malt hvite. Foto: Per Erik Jæger

Da hytteeier Reidun Ueland kjøpte drømmehytta si, en funkishytte i Stavern, resulterte det spontane kjøpet i en storstilt oppussing.

Endringene på hytta har Reidun Ueland selv gjennomført med god hjelp fra Hytteliv og IFI (informasjonskontoret for farge og interiør) Hun hadde leid hytte i området før, men ønsket seg et eget sted å reise til.

- Jeg har noen bekjente i området, og liker Stavern veldig godt. Men kjøpet skjedde litt fort. Jeg var på en spasertur da jeg oppdaget hytta, som jeg falt umiddelbart for.

Trengte hjelp til fornyelse

Tidligere hadde Reidun Ueland en gård i Nannestad, noe barna hennes var svært begeistret for. Den ble solgt, og savnet etter et nytt sted dukket opp. Enkelheten ved hytta i Stavern og beliggenheten var noe av det hun likte best. Hun har også stor sans for funkisstilen med flatt tak.

- Barna ble lei seg da gården ble solgt, så jeg kjøpte jo det nye stedet mye for dem også, forteller hun. To voksne barn og fem barnebarn skulle snart få gleden av et nytt tilfluktssted.

Fornye og forstørre

Men en stor familie krever sin plass, og Reidun oppdaget snart at de kunne trenge litt hjelp med noen praktiske utbedringer. Dessuten var furuveggene og taket fra 1976 blitt mørke med årene.

- Hytta er ganske liten, og da blir det fort litt mørkt og trangt. Og innredningen besto av mange ulike farger, noe som ga et rotete inntrykk. Kjøkkenløsningen var heller ikke optimal.

Hun hadde dermed klare tanker om hvilke forandringer hun ønsket.

Veggene skulle lysnes, og det skulle være plass til opptil ti personer der samtidig.

Hun lengtet også etter en bedre løsning for kjøkkenet, og et helhetlig interiør.

Reidun kontaktet Hytteliv, som tok utfordringen, i samarbeid med interiørarkitekt Inger Ystgaard og Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

FØR OG ETTER: : Det var mange ulike farger i den gamle stuen, slik at inntrykket ble litt rotete. Spisegruppen og sittegruppen var også plassert annerledes.
FØR OG ETTER: : Det var mange ulike farger i den gamle stuen, slik at inntrykket ble litt rotete. Spisegruppen og sittegruppen var også plassert annerledes. Foto: FOTO: Per Erik Jæger og privat
MØRKE VEGGER : Slik så den gamle stuen ut. Veggene hadde mørknet med årene, og møbleringen var mindre praktisk.
MØRKE VEGGER : Slik så den gamle stuen ut. Veggene hadde mørknet med årene, og møbleringen var mindre praktisk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger og privat

Gode råd

KJØKKENKROK: Det nye kjøkkenet har blitt både lyst og praktisk
KJØKKENKROK: Det nye kjøkkenet har blitt både lyst og praktisk Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Interiørarkitekten reiste til Stavern for å kartlegge hvilke endringer som skulle gjøres. Hun syntes hytta lå idyllisk til i skogen, med en flott uteplass til disposisjon. Men hun så også muligheter til forbedringer både inne og ute.

- Veggene var ganske mørke. Og kjøkkenkroken hadde en klønete planløsning. Jeg fant en måte å snu skapene på, som gir en hyggeligere og mer praktisk arbeidsplass.

I tillegg vil de få et flott ute/inne-kjøkken, som de selv bygger og forlenger en benk til ute, forteller Inger Ystgaard.

Videre ble vegger og tak lysnet med panellakk, mens vinduer, listverk, og kjøkkeninnredning ble malt. Drageren inne ble også behandlet med hvit panellakk, og den fikk et ekstra strøk for å bli svakt fremhevet.

Gulvet kunne forbli slik det var.

Fargepalett

ÅPNET OPP: På kjøkkenet har det skjedd store forandringer. Overskapene er fjernet og erstattet med åpne hyller. Kjøleskapet og et benkeskap er snudd 90 grader, og en ny og større benkeplate er innkjøpt for å gi mer arbeidsplass. Det er enkelt å sende mat ut gjennom vinduet til terrassen.
ÅPNET OPP: På kjøkkenet har det skjedd store forandringer. Overskapene er fjernet og erstattet med åpne hyller. Kjøleskapet og et benkeskap er snudd 90 grader, og en ny og større benkeplate er innkjøpt for å gi mer arbeidsplass. Det er enkelt å sende mat ut gjennom vinduet til terrassen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Skogens farger og nyanser ble, sammen med de grønne dørene som hytteeier Reidun hadde malt, inspirasjonen til fargevalgene på hytta.

- Alle innedørene var malt gressgrønne. Det var en fin farge som jeg ønsket å følge opp. Jeg ville kombinere friske grønntoner med innslag av brunt og turkis, forklarer Inger Ystgaard.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Flere sengeplasser

Hytteeieren ønsket at begge hennes barn med barnebarn skulle ha muligheten til å være på hytta samtidig. Derfor trengte hun flere sengeplasser.

Hun hadde lenge hatt lyst på en kombinert hjørnesofa/sovebenk med gode madrasser i stuen. Med hjelp fra en lokal snekker fikk hun laget det.

Til sofa­benken ble det sydd en madrass med trekk i brun kordfløyel, noe interiørarkitekten syntes var en god løsning. Resten av stoffet ble brukt til nye sitteputer på spisestolene og setepute i en gammel furubenk.

Furubenken ble også malt, før de frisket den opp med nye, store puter i ryggen. De nye gardinene plukker opp grønntonene fra resten av interiøret, og den frodige naturen rundt hytta.

Uteplassen

Det er også en romslig uteplass, med blant annet en terrasse. I det store treet vaier hengekøyen, og på terrassen er det plass til langbord. Reidun fikk hjelp til å sette opp et utekjøkken, slik at matlagingen kunne foregå i det fri.

LYST: Etter at veggene ble vasket grundig med kraftvask, ble ytterligere tre strøk med panellakk påført. Den praktiske benken skal fungere som både sofa og seng. En lokal snekker har bygget både den og de tilhørende hyllene, som er flotte til oppbevaring av bøker og spill. Både hyller og benk er blitt malt gråblå.
LYST: Etter at veggene ble vasket grundig med kraftvask, ble ytterligere tre strøk med panellakk påført. Den praktiske benken skal fungere som både sofa og seng. En lokal snekker har bygget både den og de tilhørende hyllene, som er flotte til oppbevaring av bøker og spill. Både hyller og benk er blitt malt gråblå. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NYE GARDINER: De store vinduene som vender ut mot skogen har to typer gardiner. På hver side henger en kraftig bomullstekstil, som tar opp fargene i innredningen. Under henger en tynn, hvit gardin som kan trekkes for. Den skjermer mot sollyset og skaper lunhet når det er mørkt ute. Gardinene er fra Borge.
NYE GARDINER: De store vinduene som vender ut mot skogen har to typer gardiner. På hver side henger en kraftig bomullstekstil, som tar opp fargene i innredningen. Under henger en tynn, hvit gardin som kan trekkes for. Den skjermer mot sollyset og skaper lunhet når det er mørkt ute. Gardinene er fra Borge. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
GRØNN INSPIRASJON: De lyse veggene muntres opp av de turkise og grønne tonene på dører, møbler og kjøkkeninnredning.
GRØNN INSPIRASJON: De lyse veggene muntres opp av de turkise og grønne tonene på dører, møbler og kjøkkeninnredning. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Tidligere var det bare en utslagsvask der. Jeg skrudde opp hyller og kroker, og nå som kjøkkenet innendørs har en bedre løsning, er det lett å sende ut mat til terrassen, forklarer Inger Ystgaard.

UTEPLASS: På forsiden er det en stor og koselig terrasse. Frodige trær kaster skygge over langbord og benker.
UTEPLASS: På forsiden er det en stor og koselig terrasse. Frodige trær kaster skygge over langbord og benker. Foto: Per Erik Jæger

Hytteeier Reidun er storfornøyd med endringene.

- Vi bruker uteplassen veldig mye. Det er jo så flott der ute, og jeg er spesielt glad i det nydelige treet. Hytta ligger så vakkert, stille og skjermet til, og det tar bare ti minutter å gå ned til sjøen.

Jomfruburet

Reiduns helt spesielle ønske var et lite krypinn som kunne være hennes eget tilfluktssted. Med det som utgangspunkt ble det bygget på en ekstra kube, som fikk navnet «Jomfruburet».

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Se sjøhyttas forvandling etter oppussingen

MAT I DET FRI: Det er deilig med utekjøkken på sommerhytta. Interiørarkitekten hjalp til med hyller og kroker til urter og redskaper.
MAT I DET FRI: Det er deilig med utekjøkken på sommerhytta. Interiørarkitekten hjalp til med hyller og kroker til urter og redskaper. Foto: Per Erik Jæger
NYTT GULV : Gulvet i Jomfruburet er sparklet og malt spon. Deretter ble det malt med gulvmaling fra Scanox. Vindu og dørkarmer er malt grå.
NYTT GULV : Gulvet i Jomfruburet er sparklet og malt spon. Deretter ble det malt med gulvmaling fra Scanox. Vindu og dørkarmer er malt grå. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Vil du være oppdatert på interiør- og boligstoff? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev

JOMFRUBURET : Reidun ønsket seg et eget lite krypinn, og det fikk navnet Jomfruburet. Inngangen ble akkurat så usjenert som hun ønsket.
JOMFRUBURET : Reidun ønsket seg et eget lite krypinn, og det fikk navnet Jomfruburet. Inngangen ble akkurat så usjenert som hun ønsket. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Dette regntøyet er best i test