Brann og hytter

- Glem hjemmelaget julepynt

Brannvernforeningen vil gjøre den norske kosen tryggere i julen.

MANGE HYTTEBRANNER: Med 565 små og store tilfeller, registrerte forsikringsselskapene flere hyttebranner enn noen gang tidligere i første halvdel av 2010. Dette innebærer en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
MANGE HYTTEBRANNER: Med 565 små og store tilfeller, registrerte forsikringsselskapene flere hyttebranner enn noen gang tidligere i første halvdel av 2010. Dette innebærer en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Scanpix
Først publisert Sist oppdatert

Desember er måneden for levende lys, pynt og kos, men den er desverre også den verste brannmåneden.

- Vi advarer mot hjemmelaget og kjøpt julepynt av brennbart materiale. Dette i kombinasjon med stearinlys er farlig. Spesielt på hytter er det mye nostalgisk pynt som settes frem, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening, og legger til at det finnes flere skrekkeksempler på adventstaker som aldri burde vært tatt i bruk.

Del

Rekordmange branner

BRANN- OG RØYKSKADER: Tre unge menn ble skadet da denne hytta på Skui i Akershus brant ned i april i år.
BRANN- OG RØYKSKADER: Tre unge menn ble skadet da denne hytta på Skui i Akershus brant ned i april i år. Foto: FOTO: Jørgen Dahl Kristensen

I februar i år brant en hytte i Røldal ned. I september ble en hytte i Sarpsborg totalskadd, og 14. oktober rykket brannvesenet i Sveio ut med brannbiler og åtte mann, da en nabo meldte om brann i Kvalvåg.

Eksemplene kan lett bli flere. Med 565 små og store tilfeller, registrerte forsikringsselskapene flere hyttebranner enn noen gang tidligere i første halvdel av 2010. Dette innebærer en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Selvgjort er farlig

- Vi ser også at granbar ofte benyttes som borddekorasjon i julen. Det er vi lite glad i, sier Kalheim.

Erstatningsutbetalingene etter hyttebranner er også høyere enn noen gang. 132 millioner kroner ble utbetalt i årets første halvdel, en økning på 16 prosent i forhold til samme periode i fjor, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

I tillegg til slitte strømanlegg og hard peisfyring, er levende lys brannkilder på hytta, spesielt i desember.

Undersøkelser som bransjen selv har foretatt viser at én av fire hytter mangler fungerende røykvarsler, selv om det stilles samme krav til brannsikring på hytta som i boliger.

Både røykvarsler og brannslukkingsapparat eller vannslange er påbudt og må sjekkes jevnlig, understreker Norsk brannvernforening.

Endring i bruksmønster

Dårlige og gamle elanlegg pekes ut som en av de viktigste årsakene til økningene i antall hyttebranner.

- Hytteeiere har forandret bruksmønster de siste årene, og ønsker mer komfort på hytta i form av badstue, kjøleskap, tv og mer lys og varme. Da holder neppe det som ble gjort for 10-15 år siden med tanke på strømforbruket på hytta i dag, forklarer seksjonssjef Terje Hanssen i Nelfo, Foreningen for El- og IT-bedriftene.

I tillegg til gamle anlegg er det grunn til å anta at mange installasjoner er selvgjort.

- Hytteeiere flest har et nært forhold til verktøykassen. Men når det gjelder strøm, er det både ulovlig og livsfarlig med selvgjort, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO, og forteller at mange branner kunne vært unngått om elanlegget var blitt sjekket av fagmann.

Hun oppfordrer derfor til at man tar en elsjekk på hytta, slik at man unngår å oppleve det marerittet en brann er .

- Det beste er å få en sertifisert elinstallatør til å gå over strømanlegget og skifte ut deler som ikke holder mål, eventuelt installere helt nytt anlegg, utdyper Hanssen.

Tidlig varsling

Hytteeiere kan ikke ta for gitt at de vil få rask hjelp fra lokalt brannvesen hvis det begynner å brenne. Rundt mange hytter er det gjerne liten eller ingen vanntilførsel og langt til nærmeste brannstasjon. Mange ligger også i utkantkommuner som ikke har mer enn én brannbil. Det er heller ikke mulig å kjøre til alle hytter.

Tidlig varsling av en brann kan derfor være helt livsviktig, og både brannvernforeningen og forsikringsselskapene oppfordrer derfor til kjøp av seriekoblede røykvarslere som gir hurtig varsling og økt sikkerhet.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Avkorting i forsikring

Det er også grunn til å minne om at hvis politiets etterforskning konkluderer med at brannen skyldes feil eller mangler på elanlegget, risikerer hytteeier avkorting i forsikringsutbetalingen.

Dette opplyser fagdirektør Odd Rød i Gjensidige Forsikring.

- Utbetalingene reduseres med mellom 10 og 100 prosent, avhengig av hvor stor uaktsomhet som er utvist, sier han. Dette kan bety mange tapte kroner for eieren, penger som skulle gått med til å bygge ny hytte.

Les også:

Slik sikrer du mot brann

Brannimpregnering av julepynten

Slik gjør du påskehytta brannsikker

Sjekk om du har hjerteflimmer