Vedlikehold av hytta

Gjør du dette hver vår, slipper du unna mye arbeid

Her er sjekklisten du bør følge for vedlikeholdet.

UTVENDIGE VEGGER: Ved å dra neglen over ytterveggen kan du finne tørre områder, bobler eller avflasset maling. Blir det en lys strek er veggen klar for et strøk maling. Følger du opp vedlikeholdet på hytta jevnlig kan du unngå en større jobb senere.
UTVENDIGE VEGGER: Ved å dra neglen over ytterveggen kan du finne tørre områder, bobler eller avflasset maling. Blir det en lys strek er veggen klar for et strøk maling. Følger du opp vedlikeholdet på hytta jevnlig kan du unngå en større jobb senere. Foto: Øivind Lie
Først publisert Sist oppdatert

Hyttas vedlikehold må følges opp, på lik linje med boligen. I løpet av påsken har hytteeiere kanskje oppdaget slitasje, råte  eller små ting som må fikses.

Er du usikker på hva du skal se etter for at jobben skal bli enklest mulig, bør du følge denne oversikten.

Rundt vinduene

Restaurering av vinduer kan lønne seg økonomisk. Dette er et utsatt område, særlig ved vindusomramming og vannbrett. Er det beslag, sjekker du at de er hele og at de sitter som de skal. Bruk en kniv for å sjekke råte. Stikk den inn i endeveden, og der du ellers kan mistenke at treverket er dårlig. Er det varmt og tørt, kan du mette treverket med treolje.

Renner og nedløp

Har det vært is ved takfoten og i takrennene, er det lurt å sjekke at det ikke er blitt lekkasjer. Bytt ut deler som lekker. Renner vannet inn på veggen, råtner kledningen svært fort. 

UTSATT OMRÅDE: Vinduene er utsatt for vær og vind, restaurering kan derfor lønne seg økonomisk.
UTSATT OMRÅDE: Vinduene er utsatt for vær og vind, restaurering kan derfor lønne seg økonomisk. Foto: Øivind Lie
BRUK KNIV: Bruk kniv for å sjekke råte i vinduene.
BRUK KNIV: Bruk kniv for å sjekke råte i vinduene. Foto: Øivind Lie
TREOLJE: Er det varmt og tørt kan du mette treverket med treolje.
TREOLJE: Er det varmt og tørt kan du mette treverket med treolje. Foto: Øivind Lie
RENNER OG NEDLØP: Sjekk at det ikke har blitt lekkasje i løpet av vinteren, og bytt ut deler som lekker.
RENNER OG NEDLØP: Sjekk at det ikke har blitt lekkasje i løpet av vinteren, og bytt ut deler som lekker. Foto: Øivind Lie

Utvendige vegger

Se etter tørre områder eller bobler og avflasset maling. Dra gjerne neglen over overflaten på bordene. Blir det en lys strek, er trolig veggen klar for et strøk maling eller beis i løpet av våren eller sommeren. Solveggen er særlig utsatt, kanskje trenger du bare å ta den.

Er det tørt, og varmt i været, er det lurt å allerede nå ta en runde der du metter endeveden på stående panel med en god treolje. Bruk det som kalles en hjørnerulle. Da kommer du godt til, og du slipper å bøye deg.

Gjør du dette hver vår, unngår du oppsprekking, og bordene holder seg fine i mange år.

Er det deler av veggen som aldri får tørke skikkelig opp, skaper det problemer. Det kan være alt fra små hull etter spikere som er slått for langt inn, til store områder som er dekket av kratt og buskas. Er det grønske og sopp på bordene, er dette et sikkert tegn.

Å rydde unna gress og busker som gror inn til hytta og opp langs grunnmuren, er en fin våraktivitet, så snart snøen er borte.

Overgangen mellom grunnmur og bunnstokk i tømmerhytter er utsatt, her kan det bli råte om vannet blir stående.

Skikkelige renner og nedløp er ekstra viktig på en tømmerhytte. Torvtaket holder på vannet og dermed kan det renne over lang tid. Er det lekkasjer eller dårlige nedløp, fører det til at  vannet spruter mot tømmeret.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Innvendige vegger

Har det drevet inn snø i løpet av vinteren, vil du se spor etter det nå. Alle typer fukt på innsiden av veggen er tegn på at noe er galt. Da snakker vi om fukt i alle varianter; snø, is, skjolder og vann. Særlig må du sjekke tettingen mellom vegg og tak.

UTSATT VEGG: Kanskje det holder å bare ta solveggen. Er det tørt, og varmt i været, er det lurt å allerede nå ta en runde der du metter endeveden på stående panel med en god treolje.
UTSATT VEGG: Kanskje det holder å bare ta solveggen. Er det tørt, og varmt i været, er det lurt å allerede nå ta en runde der du metter endeveden på stående panel med en god treolje. Foto: Øivind Lie

Pipe og ildsted

Når den hardeste fyringsperioden er over, er det tid for å feie. Før du feier pipa, må alle luker og åpninger lukkes og tettes. Har du åpen grue, må du tette åpningen godt.

Når du feier, skal du gjøre det med oppdrift. Det vil si at kosten skal slippes forsiktig ned, så skal selve feiingen gjøres når du drar den opp. Da unngår du at sot presses ned og ut i rommet.

Har du et toppmontert ildsted, det vil si et ildsted der pipa går rett opp fra toppen av ildstedet, må du være forsiktig så loddet ikke ødelegger ildstedet.

Det oppstår gjerne bekdannelser i overgangene mellom røykrøret og pipeløpet. Derfor er det en fordel å komme til disse stedene. Enten gjennom luker i røykrøret eller ved å trekke det ut av hullet i pipa.

Start med å feie røykrøret som går fra ovnen og inn i pipa. Her kan du bruke en røykrørskost. For å komme til røykrøret, er det et hvelv øverst inne i ovnen. Det er som regel mulig å demontere. Når du tar ut det, er det enkelt å nå røret med en børste. Er det et langt røykrør med rette vinkler, skal det være små luker i røret slik at du når det med børsten.

Har du feieluke, tømmer du ut sot der etter feiingen.

Glør i aske kan overleve opp til tre dager. Du må ved ingen omstendighet sette bøtta med sot i inntil hytteveggen. Ønsker du å bli kvitt snøen rundt hytta, kan du spre sot på snøen. Den mørke overflaten gjør at snøen smelter fortere i vårsola.

PIPER OG ILDSTED: Nå som vinteren og fyringstiden er over bør pipa feies.
PIPER OG ILDSTED: Nå som vinteren og fyringstiden er over bør pipa feies. Foto: Øivind Lie
FØR FEIING: Alle luker og åpninger må lukkes og tettes før du feier. Har du åpen grue, må du tette åpningen godt.
FØR FEIING: Alle luker og åpninger må lukkes og tettes før du feier. Har du åpen grue, må du tette åpningen godt. Foto: Øivind Lie