Hytte ved Kristiansand
Gammel fiskerbolig ble nydelig feriehus
Veggene var fulle av mose og badet var tidligere et fjøs.
Da Elisabeth Sweet for seks år siden første gang gikk inn i det knirkete, forblåste huset på Dvergnestangen ved Kristiansand, var det trekkfullt der og kjelleren kunne sees mellom gulvbordene. – Lyset som flommet inn var som en åpenbaring. Beliggenheten var nesten for god til å være sann. Jeg ble bare stående og kjenne på en god følelse, sier Elisabeth.
Hun er selv fra Kristiansand, men flyttet til England for 19 år siden. Hun ville så gjerne at også hennes egne barn skulle få oppleve sørlandssommeren. Familien bor i Wiltshire, og til daglig jobber hun med interiør og eiendom i London. Hun og den britiske ektemannen hennes handlet etter magefølelsen, og før alle inntrykkene var fordøyd, var stedet deres. Det har de aldri angret på. Den gamle fiskerboligen er nå blitt en nydelig sjøhytte.
Badekar i fjøset
Uteområdet er tørket opp, og de flotte steinmurene er satt på plass igjen. De gamle gulvene ble lagt på plass uten å bli rettet opp etter at varmekabler var lagt under de skjeve trebordene. Huset har fått lov til fortsatt å være litt skjevt og skakt. For å bevare trehusets sjarm, ble det nye tilpasset det som alltid har vært der.
– Vi har brukt utallige timer på dette. Uten hjelp fra foreldrene mine hadde vi ikke fått det til. De forhørte seg med museet, mens jeg leste i gamle bøker om Sørlandet for å hente inspirasjon, forteller Elisabeth.
Huset sto trolig opprinnelig i Valle i Setesdal. At det er blitt bygget på med tiden, avsløres av flere tidstypiske detaljer. – Fra veggene plukket vi ut mose som var brukt til isolering. Og da vi slipte ned veggene med maskin på låven, luktet det friskt av fjøs. Der badekaret står, sto det før en geit og ei ku forteller hun med et smil.
Mange av møblene har hun vokst opp med, og noen av dem har vært med på sjøreisen frem og tilbake over Nordsjøen. Detaljene har hun funnet på markeder i England. – Ja, og tenk – den gamle bakerovnen fungerer strålende. Den er et nostalgisk og praktisk innslag på hytta.
Måtte skifte ut vinduene
Favorittstedet er tilbygget med vinterhagen fra senere tid. Spesielt når det regner, gjør det godt å finne roen i dagsengen med en god bok. Slikt gir påfyll av energi for en småbarnsmor til tre.
At de gamle vinduene i stuene måtte byttes, var en sørgelig avgjørelse for en nostalgiker. – Vi forsøkte, men etter den første julefeiringen her frøs vi. Så jeg måtte gi avkall på nostalgien til fordel for bruksvennligheten, sier hun. Vinduene ble gitt bort til bymuseet i Kristiansand.
Å slå opp den flotte døren mot havet, sette seg rolig ned på trappen og la sjøluften gjennomtrenge sansene er den aller beste starten på sommerdagen for Elisabeth. – Når vi er i England, savner vi hyttelivet. Det betyr så mye at barna får oppleve Norge og hvordan det er på Sørlandet.
Denne saken ble første gang publisert 01/10 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.