Hytteliv i Norge
Fremdeles leves det helt enkle livet i skogen med utedo og Ludvik-sekk
Det var aldri et alternativ for Gry Kristiansen å selge bestemors tømmerhytte.
Den sjarmerende tømmerhytta ble bygget på 60-tallet og er en typisk representant for de små hyttene fra dette tiåret. Her har Gry forsøkt å bevare det autentiske livet slik det en gang var.
Hytta ligger på en høyde i nærheten av Skrimfjellene i flott turterreng. Det tar 10 minutter å gå fra parkeringen, i bratt motbakke. Gry kjøpte tømmerhytta etter bestemor og det er tett mellom bestemorseffektene. Vannbøtter, gamle ski, selvlagde truger og en utedo vitner om en tid da ikke alt var like travelt. Vaskevann bæres fortsatt inn i sinkbøtta og settes på den gamle melkekrakken på kjøkkenet, mens drikkevannet oppbevares på kanner.
Selvbyggere
Gry forteller med ærefrykt om hyttebyggingen mens vi tusler oppover de bratte bakkene til hytta. Vi kan forestille oss slitet det må ha vært å få ovner, materialer og nødvendigheter opp den bratte bakken.
Historien starter rett etter andre verdenskrig, da tomta ble bygget av Grys bestemor Ragnhild og bestefar Georg. Uthuset ble satt opp og brukt som hytte i flere år før selve hyttebyggingen startet. Tømmerhytta ble laftet opp av trær som sto på tomta. Mer kortreiste materialer er det vanskelig å finne. Oldefar tok ansvaret for det laftetekniske.
Ny generasjon
Etter at bestemoren ble enke bare 50 år gammel, brukte hun mye tid på hytta. Hun nærmest bodde her fra mai til ut i oktober. - Det var viktig for meg at stedet forble i familien. Jeg er ikke skrudd sammen slik at jeg kan kvitte meg med dette gjennom et pennestrøk, så det har aldri vært aktuelt å selge, sier Gry. Nå er målet å klare å ta vare på den, frem til neste generasjon overtar.
Med nye generasjoner kommer det også noen nyvinninger. Familien har likevel vært opptatt av ikke å modernisere for mye. Da forsvinner noe av sjarmen. Aggregatet er de likevel fornøyde med. Det brukes til ulike verktøy og hjelpemidler ved behov, og er uvurderlig ved vedlikeholdsarbeid. Solceller var allerede på plass da de overtok, og de brukes til lampelys. Drikkevannet kjøres opp på scooter vinterstid, slik at de har for hele sommeren.
Oppussing med måte
Innvendig har de ryddet, sortert og kastet, og lysnet noe av interiøret. Taket er blitt malt med panelhvit. Det samme er kjøkkeninnredningen og soverommene. Tømmerveggene har de ikke gjort noe med, fordi de liker patinaen så godt. Sengen på soverommet ble forlenget og laget med dobbel bunn. Stilen er lys og rustikk, en miks av nye og gamle ting, drivved og andre naturmaterialer.
- Jeg er spesielt glad i gamle gjenstander med historie. Jeg synes det er spennende å gå på loppis, og kan ikke få nok av norgesglass. Dessuten synes jeg det er gøy med oppussingsprosjekter, forteller Gry. Fortsatt er det mye som kan og bør gjøres med hytta, sier hun.
Arbeid er en lek
De har byttet tak og montert vannrenner. Etter hvert ønsker de å forbedre luftingen i ringmuren. De har også tjærebeiset hytta utvendig, men de stresser ikke med vedlikeholdet. - Det skal jo være moro, og det er det så lenge jeg koser meg med arbeidet og gleder meg over forbedringene. Det gir mening å ha andre typer arbeidsoppgaver enn hjemme. Vi kommer mer i kontakt med oss selv og ser gleden av de enkle, men nødvendige daglige gjøremålene.
- Dermed er denne hytta perfekt for oss.
På bloggen til Gry kan du lese mer om hyttelivet.
Les mer:
Her er Norges drømmehytte 2014
Ved foten av Jotunheimen, 1100 meter over havet, hviler Vibeke Reigstad ut mellom toppturene
Etter ombyggingen var ikke Hvaler-hytta til å kjenne igjen
Denne saken ble første gang publisert 08/09 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.