Forfallent hus ble drømmehytte

Her bodde det bare grevlinger – så forbarmet Anne og Øivind seg over stedet

Det var hull i veggen i stua, hytta måtte jekkes opp og så å si alt måtte renoveres. Men familien på fem elsket husmannsplassen fra 1700-tallet fra første stund.

<b>FØR: </b>Huset hadde stått tomt i flere år, og nærmest skrek etter renovering.
FØR: Huset hadde stått tomt i flere år, og nærmest skrek etter renovering. Foto: Privat
Sist oppdatert

I 2001 kjøpte Anne og Øivind Hamar fra Høvik utenfor Oslo husmannsplassen Sletta ved Tyrifjorden i Modum kommune.

Da hadde huset på beskjedne 60 kvadratmeter og de to tilhørende anneksene stått tomme i flere år. De nærmest skrek etter renovering.

Under gulvet på huset fra 1740 bodde det grevlinger, og det var hull i veggen i stua. Men Anne, Øivind og de tre små sønnene elsket stedet fra første stund!

Og de så mulighetene, ikke hindringene, til tross for en del utfordringer.

Tomten var på 5 mål, og lå fritt og deilig til ved fjorden. Med en stor porsjon egeninnsats lå alt til rette for at familien skulle få det perfekte feriestedet bare én times kjøring hjemmefra.

Omfattende renovering

– Vi tok i bruk huset allerede den første sommeren, og gjorde litt og litt ettersom vi hadde tid og anledning, forteller Anne.

– Skogen måtte ryddes, og utvendig måtte både taket og panelet skiftes ut, forteller hun.

Huset, som er en innkledd, laftet tømmerhus, måtte også males.

<b>NÅ: </b>Huset har nå fått en skikkelig oppgradering! Fra den store terrassen, som er bygd de senere år, har de vakker utsikt over Tyrifjorden.
NÅ: Huset har nå fått en skikkelig oppgradering! Fra den store terrassen, som er bygd de senere år, har de vakker utsikt over Tyrifjorden. Foto: Mari Svenningsen

Innvendig restaurerte de først de gamle vinduene, og byttet ut de som det ikke var håp for.

– Himlingen i stua ble revet for å få god takhøyde.

<b>FINE MINNER:</b> Bak spisebordet står et framskap arvet fra Annes foreldre. Hyllene er fylt med gammelt servise i blått og hvitt, som gjennom mange år er samlet fra antikkbutikker i England, hvor Anne vokste opp.
FINE MINNER: Bak spisebordet står et framskap arvet fra Annes foreldre. Hyllene er fylt med gammelt servise i blått og hvitt, som gjennom mange år er samlet fra antikkbutikker i England, hvor Anne vokste opp. Foto: Mari Svenningsen

Etter noen år ble kjelleren fylt med sement, og hytta jekket opp.

De siste årene har paret gjort noen skikkelige løft, som å bytte til nye store, vinduer og terrassedør mot sjøen.

Gulvet er satt inn med mørk beis og lakket.

Rommet oppleves lyst og luftig med den gode takhøyden, samtidig som husets alder med takbjelker og panelte vegger gjør at stuen oser av sjarme.

Stuen er møblert med en sofabenk som Anne og Øivind har laget selv med en gammel stolrygg som endestykke. Rottingsofaen er kjøpt brukt på Finn, og bordet er arvet.

<b>SJARMERENDE:</b> Veggene er malt i fargen Gustaviansk Blå – inspirert av fargen på himmelen og vannet utenfor de store vinduene.
SJARMERENDE: Veggene er malt i fargen Gustaviansk Blå – inspirert av fargen på himmelen og vannet utenfor de store vinduene. Foto: Mari Svenningsen
<b>I STUEN:</b> En trappestige fører opp til hemsen over soverommet. Det vakre møblementet har Øivind malt som «marmorplate», og lysestakene er fra et gammelt piano.
I STUEN: En trappestige fører opp til hemsen over soverommet. Det vakre møblementet har Øivind malt som «marmorplate», og lysestakene er fra et gammelt piano. Foto: Mari Svenningsen

Har bevart huset sjel

De har også fått laget et ordentlig hyttebad, noe de anser som en skikkelig luksus etter mange år med utedo og vask i sjøen hver morgen.

– Lysten på et mer komfortabelt bad med toalett inne tok overhånd da vi begynte å bruke stedet om vinteren også, sier Anne.

Men den gamle utedoen har de beholdt. Den brukes hele sommeren.

<b>KOMFORT:</b> Badet er totalrenovert med malt panel i samme farge som servantskapet, og flislagt gulv med varmekabler.
KOMFORT: Badet er totalrenovert med malt panel i samme farge som servantskapet, og flislagt gulv med varmekabler. Foto: Mari Svenningsen

Hytta har innlagt strøm, men ikke innlagt vann. De boret etter vann for noen år siden, og fyller på en 80-liters tank til varmtvannsbeholderen som brukes til dusj og vask.

– Vi har pusset opp mye gjennom årene, sier Anne.

– Men vi har hele tiden vært opptatt av å bevare husets sjel og opprinnelige rominndeling.

<b>LANDLIG KJØKKEN:</b> Anne på det koselige kjøkkenet, som er malt i fargen Tender Green. Taklampen er laget av en gammel jernstang og gamle lampedeler funnet i boden.
LANDLIG KJØKKEN: Anne på det koselige kjøkkenet, som er malt i fargen Tender Green. Taklampen er laget av en gammel jernstang og gamle lampedeler funnet i boden. Foto: Mari Svenningsen

Noe av det siste de har gjort, er å bygge en ny, stor tretrapp.

– Der liker vi godt å sitte og nyte kaffen i morgensola.

<b>DUSE DRØMMER:</b> Soverommet er malt i en dus og vakker spesialblandet grønnfarge som paret valgte ut fra et bokomslag; fargekode: S1510/G40Y
DUSE DRØMMER: Soverommet er malt i en dus og vakker spesialblandet grønnfarge som paret valgte ut fra et bokomslag; fargekode: S1510/G40Y Foto: Mari Svenningsen

Nesten alt interiøret i hytta er gjenbruk. Annes foreldre var veldig opptatt av gamle ting og gjenbruk, og i deres ånd har Anne og Øivind innredet etter foreldrenes filosofi.

Les også: Familien på fire bor på 56 kvm. Se de smarte løsningene: – Folk ler litt når de får se det

<b>EKSTRA PLASS:</b> I det tidligere soverommet til Anne og Øivind er det nå innredet et koserom/gjesterom med en praktisk og fin sovesofa fra Sovesofaspesialisten. Herfra er det himmelsk utsikt over fjorden.
EKSTRA PLASS: I det tidligere soverommet til Anne og Øivind er det nå innredet et koserom/gjesterom med en praktisk og fin sovesofa fra Sovesofaspesialisten. Herfra er det himmelsk utsikt over fjorden. Foto: Mari Svenningsen

Ro, dyrking og gjenbruk

– Vi bor her mesteparten av sommerhalvåret fra påsketider til tidlig høst, sier Anne.

– For meg er selve lykken i livet å være her hvor vi kan leve livet roligere enn hjemme, og pusle rundt uten å tenke på klokken. Om sommeren er vi utendørs når været tillater det.

Anne driver instagram-kontoen Villrosene hvor hun deler bilder fra huset og hagen på Sletta. For noen år siden bygde paret et drivhus av vinduer de fant under uthuset.

Her begynner såingen av blomster og grønnsaker allerede i mars. Praktfulle Dronning Ingrid blomstrer vakkert i krukker og tomatplantene, som Anne lager tomatsaus av til venner og kjente, har vokst seg store.

<b>INNE I DRIVHUSET:</b> På gulvet har de lagt skiferheller som de fikk via Finn.no. To koselige kurvstoler er deilig å sette seg ned i for en hvil. Her begynner såingen av blomster og grønnsaker allerede i mars. Praktfulle Dronning Ingrid blomstrer vakkert i krukker.
INNE I DRIVHUSET: På gulvet har de lagt skiferheller som de fikk via Finn.no. To koselige kurvstoler er deilig å sette seg ned i for en hvil. Her begynner såingen av blomster og grønnsaker allerede i mars. Praktfulle Dronning Ingrid blomstrer vakkert i krukker. Foto: Mari Svenningsen

Utenfor drivhuset har de anlagt en grønnsakshage med store plantekasser. Der dyrkes det tomater, agurker, løk, salat, mais, kål, gulrøtter og squash, som de lager squashkaker av.

– Om sommeren er vi nærmest selvforsynt med bær og grønnsaker, sier Anne.

<b>GRØNNSAKSHAGE:</b> Drivhuset har Anne og Øivind bygget av vinduer de fant under uthuset. Utenfor står det plantekasser til dyrking av diverse grønnsaker.
GRØNNSAKSHAGE: Drivhuset har Anne og Øivind bygget av vinduer de fant under uthuset. Utenfor står det plantekasser til dyrking av diverse grønnsaker. Foto: Mari Svenningsen

De plukker store mengder bringebær og kirsebær, som de lager syltetøy og kirsebærlikør av. Plommene blir til syltetøy, likør og plommekaker.

– Jeg får så mye energi når jeg ser alt som vokser og gror, sier Anne.

I hagen har de plantet mer enn 20 typer roser, og i tillegg vokser det villroser.

– Jeg er veldig glad i å plukke inn blomster, og lager gjerne store buketter, som jeg plasserer både inne og ute.

<b>VAKRE UTEMØBLER: </b>Nederst i hagen mot fjorden står et sjarmerende møblement Anne har snekret om etter hode- og fotgjerdet på foreldrenes senger. I bakgrunnen står rosebusken Lykkefund som klatrer på et gammelt epletre.
VAKRE UTEMØBLER: Nederst i hagen mot fjorden står et sjarmerende møblement Anne har snekret om etter hode- og fotgjerdet på foreldrenes senger. I bakgrunnen står rosebusken Lykkefund som klatrer på et gammelt epletre. Foto: Mari Svenningsen

På forsommeren plukker de brennesle og lager pesto av det. I tillegg dyrker de urter som rosmarin, løpstikke, salvie og isop.

Det er ikke noe tvil om at Anne og Øivind har skapt sitt eget lille paradis på Sletta, hvor de deler plassen med både geiter, høner, haner og kyllinger.

– Det er livlig her når hønsefamilien kakler i vei og krangler om den beste rugeplassen, kan Øivind fortelle.

<b>KYKKELIKY:</b> Anne koser seg med hanen Måneskinn.
KYKKELIKY: Anne koser seg med hanen Måneskinn. Foto: Mari Svenningsen

– Som en kuriositet har vi høner som legger turkise egg, og hver morgen henter vi inn egg de har lagt, sier han.

Anne bruker mange av eggene til baksten. Hun lager blant annet brød med tørket brennesle som paret plukker på tomta. Brenneslen tørker de og lager pulver av, som tilsettes brøddeigen.

Om vinteren er hønene på vinteroppbevaring på Viker andelsgård. Hanene derimot får ikke oppleve en ny vår, men blir til den deiligste Coq au vin, som naboene tilbereder til et festmåltid om høsten.

<b>GÅR FRITT:</b> Mellom bringebærbusker og andre vekster tripper hønene rundt.
GÅR FRITT: Mellom bringebærbusker og andre vekster tripper hønene rundt. Foto: Mari Svenningsen

– Geitene har vi sammen med en hyttenabo gjennom sommeren, sier Øivind.

– Vi bytter på å ha dem. Når de er hos oss, har de et eget område nederst i hagen hvor de bor. Det hender de stikker av, og da må vi ut å hente dem inn igjen. Men de er skjønne og sosiale dyr som gir oss mye glede og latter.

Geitene deres bruker Nofence-klaver med usynlig gjerde som de styrer via en app.

Les også: Disse er like fine som popcorngress

Sosialt sommerliv

– Øivind og jeg har alltid noen nye prosjekter på Sletta; vi bygger, støper, planter, luker og klipper, sier Anne.

Om sommeren bader hun hver eneste dag om morgenen, uansett temperatur.

– Nå har vi også fått en jacuzzi på terrassen, og ikke noe er så deilig som å sitte der om kvelden i sommerregn eller høststorm med lue på hodet.

Terrassen har en levegg i glass med vinduer paret fikk da Helgerud-gården i Sandvika skulle rives. Her nyter de deilige fridager.

<b>FLOTT UTSIKT:</b> Terrassen med utsikt over fjorden er en fryd for øyet med Jacuzzi og flott parasoll fra Interflora Strømmen.
FLOTT UTSIKT: Terrassen med utsikt over fjorden er en fryd for øyet med Jacuzzi og flott parasoll fra Interflora Strømmen. Foto: Mari Svenningsen

Familien har ofte besøk av venner eller familie, og de har også fått venner blant hytteeierne og de fastboende. De bruker båten når de skal på arrangementer i grendehuset. Der er det mye spennende som skjer i løpet av året; quiz, høstfest, fårikålfest, konserter og julemarked.

Les også: (+) Må vi søke kommunen før vi setter opp badestamp?

<b>FLERE BYGNINGER:</b> Til huset hører to sjarmerende anneks, som står klare til å ta imot sommergjestene.
FLERE BYGNINGER: Til huset hører to sjarmerende anneks, som står klare til å ta imot sommergjestene. Foto: Mari Svenningsen
<b>LYST OG FINT:</b> Over sengen på dette gjesterommet slippes lyset inn gjennom et takvindu.
LYST OG FINT: Over sengen på dette gjesterommet slippes lyset inn gjennom et takvindu. Foto: Mari Svenningsen
<b>SØTT:</b> I et av anneksene har paret innredet et vakkert rom med to gamle senger som fulgte med hytta. Det store veggteppet med villrosen er fra Emma Sjödin.
SØTT: I et av anneksene har paret innredet et vakkert rom med to gamle senger som fulgte med hytta. Det store veggteppet med villrosen er fra Emma Sjödin. Foto: Mari Svenningsen

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2024, og sist oppdatert 11/07 2024.

Les også