Drømmehytta høyt til fjells

Gründeren Cecilie Vanem hadde sine egne ideer da drømmehytta skulle realiseres, og ga klare instrukser. Men på ett punkt måtte hun la arkitekten få gjennomslag.

<b>DRØMMETOMT:</b> Hytta ligger vakkert til på Fjellset, øverst i Numedal. Den er bygget for å være optimalt tilpasset terreng, utsikt og solforhold. . Grønnfargen rundt vinduene er i Telegrønn, NCS-kode S5325- G61Y. Alt panel, ute som inne, ble bestilt ferdig beiset og er levert av Moelven.
DRØMMETOMT: Hytta ligger vakkert til på Fjellset, øverst i Numedal. Den er bygget for å være optimalt tilpasset terreng, utsikt og solforhold. . Grønnfargen rundt vinduene er i Telegrønn, NCS-kode S5325- G61Y. Alt panel, ute som inne, ble bestilt ferdig beiset og er levert av Moelven. Foto: Sturla Bakken
Publisert

Drømmen om en hytte på fjellet hadde ligget latent noen år.

Men da Cecilie og ektemannen endelig fant drømmetomta på Fjellset i nærheten av Langedrag, tok det ikke lang tid før den var ferdig bygget.

Syv måneder etter at Cecilie leverte skissene av hytta på matpapir til bolig-entreprenøren Per Pettersen i Gustavian AS, sto hytta klar, så hun kunne tilbringe påsken på fjellet sammen med familien.

<b>GRüNDEREN:</b> Med fem butikker sier det seg selv at Cecilie er mye på farten, derfor er det å komme til hytta og lande i rolige omgivelser en gave hun setter enormt pris på. Frem til nylig fokuserte hun hovedsakelig på interiør og klær for kvinner, men med nyetablerte Briskeby Herregård får nå også menn anledning til å boltre seg med det samme konseptet.
GRüNDEREN: Med fem butikker sier det seg selv at Cecilie er mye på farten, derfor er det å komme til hytta og lande i rolige omgivelser en gave hun setter enormt pris på. Frem til nylig fokuserte hun hovedsakelig på interiør og klær for kvinner, men med nyetablerte Briskeby Herregård får nå også menn anledning til å boltre seg med det samme konseptet. Foto: Sturla Bakken

Cecilie Vanem med ektemann og barn.

Hytta på 280 kvm ligger øverst i Numedal, med fantastisk utsikt ut over Tunhovdfjorden og Hallingskarvet, og sto ferdig påsken 2022.

Cecilie er gründer av livstilkonseptet Briskeby Gods og har nå fem butikker i porteføljen.

Se mer

Samarbeid med arkitekt

Det var ikke tilfeldig at valget falt på Per Pettersen, da Cecilie så etter noen til å videreutvikle ideene til planløsning og eksteriør på hytta.

De jobbet også sammen da Cecilie bygget hus i Oslo for 10 år siden, og synergien de to imellom ga et resultat Cecilie er strålende fornøyd med.

Les også: Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger

<b>BADENE:</b> En gammel grønn måneskinnslampe funnet på Finn er blikkfang på hovedbadet (t.v.). Badekaret er bygget inn med store sementfliser fra Fired Earth og servantskapet fra Fancy Home Collection er i eik med mørk benkeplate i stein. Speilet er fra Light&amp;Living, og både skap og speil kommer fra egen butikk. Dusjen på gjestebadet (t.h.) er innredet med turkise keramiske fliser fra Norfloor. Servantbenken med hylle under og benkeplate i granitt er fra Briskeby Gods – Fancy Home Collection. Armaturer fra Grohe.
BADENE: En gammel grønn måneskinnslampe funnet på Finn er blikkfang på hovedbadet (t.v.). Badekaret er bygget inn med store sementfliser fra Fired Earth og servantskapet fra Fancy Home Collection er i eik med mørk benkeplate i stein. Speilet er fra Light&Living, og både skap og speil kommer fra egen butikk. Dusjen på gjestebadet (t.h.) er innredet med turkise keramiske fliser fra Norfloor. Servantbenken med hylle under og benkeplate i granitt er fra Briskeby Gods – Fancy Home Collection. Armaturer fra Grohe. Foto: Sturla Bakken

Tenk gjennom hvordan du vil bo og leve og tilrettelegg innredningen etter det.

Velg fargepalett med tanke på at du oppholder deg mest inne om vinteren. Personlig liker jeg varme farger, ikke nødvendigvis mørke, men farger som gir lunhet, varme og hygge.

Belysning for meg er å skape hygge. Godt lys på kjøkken og bad er selvfølgelig viktig, men også der kan man plusse på med for eksempel en ekstraordinær taklampe.

Miks gjerne stilarter, og ikke vær engstelig for å blande forskjellige fargenyanser, ulike stiler og farger som ikke 100% matcher, det bidrar til å skape spenning og personlighet i interiøret.

Ikke heng deg opp i små detaljer, det er helheten som teller.

Se mer

Mange av de arkitektoniske elementene på huset, som fasade og vinduer, ble videreført hit til hytta på fjellet.

Opprinnelig hadde Cecilie og ektemannen tenkt seg en hytte på ett plan, men Per utfordret dem til å bygge i to etasjer.

Hytta ble bygget med midtskip og oppstue, en løsning som ga dobbel takhøyde i stuen og rom for store vindusflater som spiller på kontakt med naturen.

Les også (+): Før bodde det 4000 mennesker her. Nå bare 60. Her drikkes det øl fra morgen til kveld

EGEN PEIS: Cecilie har selv tegnet peisen i kleberstein, som strekker seg nesten til taket. Lysekronen, som hun i utgangspunktet spesialdesignet til hytta, ble så fin at den nå er i sortimentet til Briskeby Gods. Sofaer og stoler er fra Englesson og trukket i tekstil fra Mulberry, puter fra Briskeby Gods. Salongbordet er to bord fra Artwood satt sammen til ett.
EGEN PEIS: Cecilie har selv tegnet peisen i kleberstein, som strekker seg nesten til taket. Lysekronen, som hun i utgangspunktet spesialdesignet til hytta, ble så fin at den nå er i sortimentet til Briskeby Gods. Sofaer og stoler er fra Englesson og trukket i tekstil fra Mulberry, puter fra Briskeby Gods. Salongbordet er to bord fra Artwood satt sammen til ett. Foto: Sturla Bakken

Utsikt mot fjellene

Den spektakulære beliggenheten er utnyttet maksimalt ved å legge alle oppholdsrom og soverom vendt mot fjellene og utsikten.

I andre etasje er midtpartiet i den åpne løsningen utnyttet til et kontor med to arbeidsplasser.

Og selv der, sittende bak PC-skjermen, trenger man knapt å løfte blikket for å nyte utsynet.

Lun og intim

At hytta på 280 kvadratmeter skulle oppleves som lun og intim, var viktig for Cecilie.

Harmoniske og helhetlige løsninger går igjen i innredningen, men for å bryte med det typiske hyttepreget, har det vært rom for lekne innslag.

<b>PEISKOS:</b> Allerede på slutten av 1600- tallet startet produksjonen av ildsteder av kleberstein i Gudbrandsdalen så det er en solid tradisjon Cecilie har videreført. Trillebordet i messing er fra Briskeby Gods, mens lysestakene på bordet og peishyllen er antikviteter. Gulvteppet er fra Carpetvista.no. Peisen er utført av Norsk Kleber AS
PEISKOS: Allerede på slutten av 1600- tallet startet produksjonen av ildsteder av kleberstein i Gudbrandsdalen så det er en solid tradisjon Cecilie har videreført. Trillebordet i messing er fra Briskeby Gods, mens lysestakene på bordet og peishyllen er antikviteter. Gulvteppet er fra Carpetvista.no. Peisen er utført av Norsk Kleber AS Foto: Sturla Bakken

Da Cecilie startet opp Briskeby Gods for 10 år siden, var det med antikviteter som spesialitet. Og lidenskapen for gamle ting med historie har hun fremdeles i seg.

Hallen er møblert med bord og stoler i dragestil, som hun etter mye leting fant på Finn.

<b>SANS FOR DETALJER: </b>Det vakkert utskårede dragehodet på trappegelenderet er laget av en dyktig treskjærer, som er venn av trappeleverandøren. Syvende far i huset fant Cecilie i en lokal bruktbutikk og ga ham og hornet plass på veggen, akkurat som i eventyret..
SANS FOR DETALJER: Det vakkert utskårede dragehodet på trappegelenderet er laget av en dyktig treskjærer, som er venn av trappeleverandøren. Syvende far i huset fant Cecilie i en lokal bruktbutikk og ga ham og hornet plass på veggen, akkurat som i eventyret.. Foto: Sturla Bakken

Et kuriøst innslag hun har videreført i et lite blikkfang, typisk Cecilies fornemmelse for detaljer: Et utskåret dragehode på trappegelenderet.

Les også: Arkitektparets hytte er noe for seg selv sett fra utsiden. Vent til du ser innsiden!

En livsstil

Å jobbe med interiør er en livsstil, som også gir uttelling på hjemmefronten.

Mens hytteplaner og skisser fremdeles kun var på papiret, begynte hun å tegne en serie rustikke lysekroner som hun mente ville passe perfekt inn i en hytte.

Resultatet av dette henger nå i flere varianter og størrelser i Cecilies egen hytte.

Se flere bilder under:

<b>GJESTEROM:</b> Overbygde skap og garderobe bygget av Bokhyllespesialisten tilfører en herlig lun stemning på gjesterommet, som følges opp med rutet gavl i tekstil fra Moon.
GJESTEROM: Overbygde skap og garderobe bygget av Bokhyllespesialisten tilfører en herlig lun stemning på gjesterommet, som følges opp med rutet gavl i tekstil fra Moon. Foto: Sturla Bakken
<b>HEL VED:</b> Krakken er en gave fra designeren Lisa Hilland, mens den rustikke vedbøtten er fra egen butikk.
HEL VED: Krakken er en gave fra designeren Lisa Hilland, mens den rustikke vedbøtten er fra egen butikk. Foto: Sturla Bakken
<b>GJENNOMTENKT:</b> Planløsningen er utformet med midtskip og oppstue hvor gjesteavdelingen med to soverom og bad ligger på den ene siden av oppholdsrommene, og hovedsoverom og bad på den andre. De gamle kistene i hallen har Cecilie funnet på Finn. Lyktene er fra Briskeby Gods.
GJENNOMTENKT: Planløsningen er utformet med midtskip og oppstue hvor gjesteavdelingen med to soverom og bad ligger på den ene siden av oppholdsrommene, og hovedsoverom og bad på den andre. De gamle kistene i hallen har Cecilie funnet på Finn. Lyktene er fra Briskeby Gods. Foto: Sturla Bakken
<b>STEMNINGSSKAPER:</b> Levende lys er et must, uansett hvor Cecilie befinner seg.
STEMNINGSSKAPER: Levende lys er et must, uansett hvor Cecilie befinner seg. Foto: Sturla Bakken
<b>KLASSISK KJØKKEN:</b> Kjøkkenets klassiske design og malte overflater bryter effektivt opp mot de rustikke materialene i vegger og tak. Alt panel ble bestilt ferdig beiset i nyansen Kongle fra Osmo. Innredningen er spesiallaget av Bokhyllespesialisten og malt i en lysegrå farge, Mouse Back fra Farrow &amp; Ball. Lysekronen over kjøkkenøya er en svensk antikvitet. Liftgardinene er i stoff fra Mulberry, der et lignende motiv fra William Morris tas opp i krus og serveringsbrett fra Spode.
KLASSISK KJØKKEN: Kjøkkenets klassiske design og malte overflater bryter effektivt opp mot de rustikke materialene i vegger og tak. Alt panel ble bestilt ferdig beiset i nyansen Kongle fra Osmo. Innredningen er spesiallaget av Bokhyllespesialisten og malt i en lysegrå farge, Mouse Back fra Farrow & Ball. Lysekronen over kjøkkenøya er en svensk antikvitet. Liftgardinene er i stoff fra Mulberry, der et lignende motiv fra William Morris tas opp i krus og serveringsbrett fra Spode. Foto: Sturla Bakken
<b>TRADISJONSBÆRER:</b> I andre halvdel av 1800-tallet oppsto en voldsom romantisk begeistring for fortiden og dragestilen, som et forsøk på å gjenopplive den gamle nordiske dyreornamentikken, en stil Cecilie har trukket inn i hallen. Møblene fant Cecilie på Finn og fikk trukket om stolene med tekstil fra Mulberry. Trappen er malt i nyansen 8263 Eleganse fra Jotun og levert av Norske Trevarer.
TRADISJONSBÆRER: I andre halvdel av 1800-tallet oppsto en voldsom romantisk begeistring for fortiden og dragestilen, som et forsøk på å gjenopplive den gamle nordiske dyreornamentikken, en stil Cecilie har trukket inn i hallen. Møblene fant Cecilie på Finn og fikk trukket om stolene med tekstil fra Mulberry. Trappen er malt i nyansen 8263 Eleganse fra Jotun og levert av Norske Trevarer. Foto: Sturla Bakken
<b>KOMFORTABEL SPISESTUE:</b> Kjøkkenet har direkte utgang til en stor terrasse som strekker seg i front av hytta. Eikebordet er fra Artwood, stolene fra Englesson er trukket i rutete tekstil fra Moon. Over bordet henger en mindre variant av lysekronen i stuen, fra Briskeby Gods. Den rødmalte tallerkenhyllen på veggen er gammel.
KOMFORTABEL SPISESTUE: Kjøkkenet har direkte utgang til en stor terrasse som strekker seg i front av hytta. Eikebordet er fra Artwood, stolene fra Englesson er trukket i rutete tekstil fra Moon. Over bordet henger en mindre variant av lysekronen i stuen, fra Briskeby Gods. Den rødmalte tallerkenhyllen på veggen er gammel. Foto: Sturla Bakken
<b>STRATEGISK:</b> Finnes det noen bedre måte å våkne på, enn å kunne se rett ut på et mektig landskap? Med utsikt over Tunhovdfjorden og bak der igjen ruver Hallingskarvet. Soverommet er innredet med varme rustfargede tekstiler fra Mulberry, på sengen ligger et gammelt åkle.
STRATEGISK: Finnes det noen bedre måte å våkne på, enn å kunne se rett ut på et mektig landskap? Med utsikt over Tunhovdfjorden og bak der igjen ruver Hallingskarvet. Soverommet er innredet med varme rustfargede tekstiler fra Mulberry, på sengen ligger et gammelt åkle. Foto: Sturla Bakken
<b>SILKEFØRE:</b> Nypreppede skispor venter rett utenfor hyttedøra. Turmulighetene i området er mange enten man vil gå kort eller langt, opp i høyden eller bare ta en runde rundt nærmeste vann i slakt terreng. Hytta benyttes også til jakt og lange gå -eller sykkelturer turer om høsten.
SILKEFØRE: Nypreppede skispor venter rett utenfor hyttedøra. Turmulighetene i området er mange enten man vil gå kort eller langt, opp i høyden eller bare ta en runde rundt nærmeste vann i slakt terreng. Hytta benyttes også til jakt og lange gå -eller sykkelturer turer om høsten. Foto: Sturla Bakken
<b>PANORAMAUTSIKT:</b> Badstuen, som ligger i forlengelse av garasjen i eget tilbygg, byr på enestående utsikt og fantastiske solnedganger etter skituren.
PANORAMAUTSIKT: Badstuen, som ligger i forlengelse av garasjen i eget tilbygg, byr på enestående utsikt og fantastiske solnedganger etter skituren. Foto: Sturla Bakken
<b>EVIG LIV:</b> Tenk om alle ryper hadde endt i gryta.
EVIG LIV: Tenk om alle ryper hadde endt i gryta. Foto: Sturla Bakken

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2024.

Les også