Uteplass på hytta

Fem herlige uteplasser

Se arkitektens tips til en vellykket uteplass.

RETT UT: Når de store terrassedørene åpnes opp mot uteplassen, slippes sommeren rett inn i stuen. Utsikten gir hytteeierne en helt egen ro.
RETT UT: Når de store terrassedørene åpnes opp mot uteplassen, slippes sommeren rett inn i stuen. Utsikten gir hytteeierne en helt egen ro. Foto: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert

Om sommeren ønsker vi å ta med hyttelivet ut. Uteplassen blir derfor viktig, og for mange er det der man tilbringer mest tid, både på dagen og kvelden. Noen velger å la uteplassen bli en forlenget del av hytta og bygger den inn fra første stund. Andre finner ut at de ønsker en ny uteplass og planlegger den etter at hytta har stått der en stund.

Det er flere faktorer som spiller inn når man skal planlegge eller bygge en uteplass. Hvordan er værforholdene? Hva slags innredning ønsker man? Og skal det tilberedes mat der? Arkitekt Kjersti Thoen har flere gode tips:

- Tenk nøye gjennom hvordan det fungerer i dag. Hvor er det best å gå ut til uteplassen? Hvor er det fint å sitte, og når på dagen, til hvilken årstid? Hvor blåser det fra, hvor er utsikten, og hvor er du mest mulig usjenert av forbipasserende eller nabohytter, sier Thoen.

Utnytt utsikten

Om du skal bygge hytte bør du tenke på uteplassen i sammenheng med hytta: - Akkurat din hyttetomt er sannsynligvis kjøpt blant annet fordi den har flott utsikt. Da er det viktig å tenke seg godt om før hytta plasseres, forklarer arkitekten. Kanskje er det uteplassen som skal ligge der det er best utsikt? Terrassen bør legges slik at det er mye sol der og le for vind. Kanskje skal det være tak over deler av den slik at dere kan sitte ute om det regner, og slik at utemøbler kan stå litt beskyttet.

UNIK UTEPLASS: Den store plassen foran hytta gir rom for flere koselige kvelder. Taket beskytter deler av uteplassen slik at man kan sitte ute når det regner.
UNIK UTEPLASS: Den store plassen foran hytta gir rom for flere koselige kvelder. Taket beskytter deler av uteplassen slik at man kan sitte ute når det regner. Foto: Per Erik Jæger
SOLSENGER: Vil man ha en virkelig avslappende krok på uteplassen, og man har plass til det, er solsenger en fin investering.
SOLSENGER: Vil man ha en virkelig avslappende krok på uteplassen, og man har plass til det, er solsenger en fin investering.
UTSIKT: Har man stor plass tilgjengelig kan man lage flere sitteområder. Her har de utnyttet utsikten og plassert en sittegruppe lenger ut på uteplassen.
UTSIKT: Har man stor plass tilgjengelig kan man lage flere sitteområder. Her har de utnyttet utsikten og plassert en sittegruppe lenger ut på uteplassen.

Hva skal terrassen brukes til?

Mange ønsker å tilberede maten utendørs på sommeren, og en grill eller utekjøkken står gjerne høyt på ønskelisten.

- Hvis hytta har åtte sengeplasser, er det fint om alle pluss et par gjester får plass rundt utespisebordet. Noen vil ha god lekeplass for små barn, kanskje en sandkasse? Skjerming mot sola kan også bli nødvendig. Skal det lages mat der, må et utekjøkken planlegges. Hvor skal grillen plasseres, og skal det være muligheter for et peisbål eller en annen bålplass? Noen ønsker seg badestamp, og om vinteren er det greit med kort vei fra stamp til badet inne, forklarer Thoen.

MAT I DET FRI: På utekjøkkenet kan det grilles det rykende fersk ørret fra fjorden.
MAT I DET FRI: På utekjøkkenet kan det grilles det rykende fersk ørret fra fjorden. Foto: Per Erik Jæger
UNIK SPISEPLASS: Det er plass til mange gjester ved det store spisebordet. Den åpne fjorden og de majestetiske fjellene skaper en vakker ramme rundt måltidet.
UNIK SPISEPLASS: Det er plass til mange gjester ved det store spisebordet. Den åpne fjorden og de majestetiske fjellene skaper en vakker ramme rundt måltidet. Foto: Per Erik Jæger
SJØNÆRT: Skulsfjorden rett over veien danner et vakkert bakteppe for uteplassene på hytta. Her fyrer de opp bålet og koser seg med kaffekoppen til sola går ned bak fjellene.
SJØNÆRT: Skulsfjorden rett over veien danner et vakkert bakteppe for uteplassene på hytta. Her fyrer de opp bålet og koser seg med kaffekoppen til sola går ned bak fjellene. Foto: Per Erik Jæger

Utnytt solforholdene

Sol og solforholdene er viktig for de fleste når de planlegger uteplassen.

- Sørpå er det naturlig å legge terrassen eller uteplassen mot sør og vest for å utnytte solforholdene best mulig. Nordpå kan det jo være sol døgnet rundt om sommeren, og uteplass mot nordvest er da helt naturlig. Det bør være en grei forbindelse mellom inne og ute, slik at døren til terrassen går ut fra stue eller oppholdsrom, gjerne med kort vei til kjøkken, sier arikitekten.

KLASSISK: Den romslige terrassen, som ligger rett ut fra stuen, innbyr til late sommerdager.
KLASSISK: Den romslige terrassen, som ligger rett ut fra stuen, innbyr til late sommerdager. Foto: Sveinung Bråthen
UT MOT HAVET: Livet på hytta gir rom for avslappende dager. På terrassen kan hytteeierne hvile øynene på horisonten.
UT MOT HAVET: Livet på hytta gir rom for avslappende dager. På terrassen kan hytteeierne hvile øynene på horisonten. Foto: Sveinung Bråthen

Levegg

Dessverre har ikke den norske sommeren værgaranti, og det kan ofte blåse mye, særlig ved kysten. En god levegg er derfor lurt på uteplassen.

- Du kan bygge en utestue hvis du har plass, eventuelt kombinert med en utebod. Utestuen bør ha spiseplass og kjøkkenbenk, muligheter for levegger mot vær og vind, og tak som beskytter mot regn og sol, gjerne kombinert med en terrasse utenfor. En peisløsning vil vel de fleste også ønske seg her sier Thoen.

GLASSET INN UTEPLASSEN: Uteplassen har skyvbare glassflater som kan åpnes i alle retninger. Dermed blir glassverandaen et sted man kan oppholde seg både når det blåser mye og når det blir trykkende varmt.
GLASSET INN UTEPLASSEN: Uteplassen har skyvbare glassflater som kan åpnes i alle retninger. Dermed blir glassverandaen et sted man kan oppholde seg både når det blåser mye og når det blir trykkende varmt. Foto: Margareth M. de Lange

Unngå stylter

Bruk terrenget og området rundt hytta for å skape en funksjonell og fin uteplass.

- Terrassen må tilpasses både hytta og terrenget rundt. Terrasser på stylter er sjelden noen god løsning. Prøv heller å trappe den ned mot terreng med trinn i ulike nivåer. Trappetrinnene kan fungere som sitteplasser eller plasser for blomsterkrukker eller lykter. Pass på fallrisikoen ved forskjeller i nivå. Sørg for at trinnene er tydelig markert, ved at terrassebordene skifter retning, ved at det brukes forskjellige materialer, eller med rekkverk, påpeker arkitekten.

TILPASSET: Formen på hytta gir gode, skjermede uterom med spennende vinkler og nivåforskjeller. Naturtomta åpner for flere opparbeidede terrasser, omgitt av bergnabber, viltvoksende lyng, busker og trær. Terrassen ved utepeisen er kveldsterrassen. Når sola går ned, samles familien her.
TILPASSET: Formen på hytta gir gode, skjermede uterom med spennende vinkler og nivåforskjeller. Naturtomta åpner for flere opparbeidede terrasser, omgitt av bergnabber, viltvoksende lyng, busker og trær. Terrassen ved utepeisen er kveldsterrassen. Når sola går ned, samles familien her. Foto: Per Erik Jæger
NATURTOMT: Terrassen bak annekset er en ren frokost- og tribuneterrasse. Her treffer morgensola først. Panelet flyter nesten umerkelig over i de gamle svabergene fra da havet sto høyere. De nye terrassebordene grånes med tiden
NATURTOMT: Terrassen bak annekset er en ren frokost- og tribuneterrasse. Her treffer morgensola først. Panelet flyter nesten umerkelig over i de gamle svabergene fra da havet sto høyere. De nye terrassebordene grånes med tiden Foto: Per Erik Jæger